10 octombrie, 2021

Zi de toamnă

 Nu știu când a trecut anul acesta. Mai ieri puneam în grădină și acum o eliberez. Ziua s-a micșorat așa că plimbarea de seară a dispărut din programul zilnic. Începem să facem loc serilor cu ciocolată caldă, cartofi la cuptor, mere și gutui coapte sau compoturi calde. Supa crema de dovleac e regina zilelor mai reci așa cum piureul de dovleac se simte în cafeaua de la prânz. Plăcintele cu mere vor să recupereze lipsa lor din toamna trecută când nu prea au fost mere. Iar biscuiții cu dovleac și scorțișoară au invadat bolurile pentru crănțănele. Și cum producția de ceapa a fost frumoasă, vor fi urmați de crănțănelele cu ceapa și mac numai bune pentru înmiresmat serile când vântul ne amintește că se apropie iarna.
Din păcate aglomerația zilelor și stresul unor activități întârziate de tot felul de ghinioane mă cam împiedică să mă bucur de zilele aromate și colorate de toamnă. Decorurile de toamnă se zăresc timid prin curte sau prin bucătăria de vară. În casă mai sunt câteva modificări de făcut înainte de a veni iarna așa că visez la decoruri de crăciun deja pe lângă perdele și câteva piese de mobilier noi.
Dacă în primăvară  nu prea am avut tineret prin gospodărie, toamna a venit cu tot felul de mărunței. De la puii mici de găină scoși de o cloșcă prin podul șurii și purceluși, până la mărunțelul șef (ca vârstă) - vițelul. Așa ca gospodăria e destul de animată. Doar că pierderile de anul acesta ne mai umbresc din când în când bucuria - un ieduț, cățelușa și pisica călcate de mașină și pisoii orfani care nu au supraviețuit fără mămică (erau prea mici). Dar ne bucurăm ca Bobită (cățelandru mioritic) își recuperează încet lăbuța fracturată.   
În rest, cămara plină, beciul mai așteaptă vinul și murăturile la butoiașe, iar hambarul se pregătește să primească porumbul. Mi-am completat stocul de fire pentru iarnă (de parcă nu aveam destule) şi dosarul cu modele noi în aşteptarea filmelor de Crăciun de pe Diva.
O tomnă bogată şi minunată tuturor!

2 comentarii:

  1. 😊Ce frumos,sunteți pregătită pentru anotimpul rece care va urma. Sunt curioasa de rețetele dvs de biscuiți și de crantanele cu ceapa și mac. Le găsesc pe blog?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Biscuitii ii gasesti aici:https://prima-zi.blogspot.com/2013/01/biscuiti-cu.html iar la rubrica "arome" se pune 100 gr dovleac placintar copt sau fiert pasat, iar crantanelele: https://web.facebook.com/grupcasutalaurei/videos/2234174130022657/

      Ștergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.