26 februarie, 2023

Jurnal săptămânal

 Deja am pierdut numarătoarea săptămânilor așa că voi pastra titlul simplu. 

Azi e o vreme de „babe” cu fulgi mari si apoși, cu nori și umezeală. Oricum sunt frântă de ieri așa ca e numai buna vremea de lenevit. Săptămana trecută am recuperat la spălatul rufelor și pus la locul lor. Apoi am trecut la spălat diverse de pe afară (pături pentru bancuțe, preșuri, prosoapele folosite la grajd si altele). Vremea a fost cu vânt dar caldă așa că am stat și prin gradinuță. 

Ieri am terminat de curățat gradinuța din față. E o suprafață mică de cca 11 mp, cu un nuc mare în colțul de la NV în care fac doar recoltă de primăvară: verdețuri, ridichi și prima rundă de mazare. Sub nuc se fac bine cartofii timpurii. La nord am semanat de ani de zile usturoi „de toamnă” care se face singur în legea lui și care imi oferă frunze multe si aromate până prin iunie dar și maciulii frumoase cu codițe încovoiate pentru decoruri de final de vară. Eu doar il curăț de buruieni si îl mai răresc din când în cand. La sud am un gard viu generos de zmeură, la răsărit semăn în fiecare am pătrunjel creț iar la apus, pe gardul de la stradă am dumitrițe de vreo 3 feluri. Iar restul e plin de mai multe feluri de salată, mărar si lobodă care ies singure, iar eu fac câteva rânduri de cartofi sub nuc, 2-3 rînduri de ceapă pentru verde, unul de ridichi si unul de spanac. Ce rămâne imi ies 3-4 rânduri de mazăre tot timpurie. După verdețuri pun câteva fire de roșii marunte. 

O altă zonă din curte de care am început să mă ocup e zona din fața casei, unde am multe flori dar și căpșunile. Anul trecut le-am pus pe folie pânzată dar fără sistem de picurare și nu am reușit să mă ocup prea bine de ele așa că vreau să o scot folia și să le pun pe rânduri. Am început prin modificarea gardului care, în fiecare an, e pe lista cu „de făcut”, dar ajunge pe lista anului următor. Nu e în varianta finală dar nu mai e deprimant. Urmează să îndrept terenul denivelat de la șanțurile de canalizare și să mut niște tufe de flori de toamnă pe lângă gard, când se încălzește iar. 

Deocamdată mă bucur de o drăguță de febră musculară de toată frumusețea.

Știu că e cam devreme să mă ocup de curte dar perioada Paștelui va fi destul de aglomerată și vreau să mă bucur de fiecare etapă în tihnă. Deja am făcut „grafice” de etapizare a curățeniei, a treburilor în gradină, în curte și în câmp pe următoarele 2 luni. Am ținut cont de prognoza meteo din acest moment dar mi-am lăsat marje de timp.

Pentru săptămâna viitoare am planificate activități de organizare la interior pentru că vremea nu e așa prietenoasă. Dacă voi prinde cate o oră pe afară, mai am de curățat rugii de mure și cășunile remontate. Vreau să fac o bordură din dale recuperate și ciobite la stratul de căpșuni remontate. Dacă nu va fi prea ud pe jos poate voi scoate si căpșunile obișnuite, să mai pun gunoi în acea zonă, să sap și să le replantez :). 

Pe zona de dezvoltare personală, cu ajutorul unei prietene noi am descoperit motivul pentru care nu reușeam să slabesc așa că acum cântarul începe să fie mai prietenos, gustările dintre mese să dispară de tot și chiar să mă bucur de gustul unui pătrățel de ciocolată când sunt obosită, fără remușcări si vinovăție.

Pe plan să zicem profesional intru în post tot în stadiul de vise si planificări doar că acolo etapele nu depind de mine. Mă ocup de fiecare pas iar la finalul lui il pot vedea pe următorul. Stiu incotro mă îndrept doar că traseul il descopăr pas cu pas, ca intr-o expeditie montană. Încerc să îmi amintesc cum e din tinerețe, când nu planificam atat de mult și când acest proces de descoperire treptată mă entuziasma, mă făcea curioasă, când teama încă nu își făcuse loc în viața mea. Uneori reușesc să imi dau voie să visez, să mă bucur de acest drum dar alteori, când sunt obosită, teama imi mai dă câte un impuls iar acel „dar dacă...” se furișează în mintea mea. Atunci îmi imaginez destinația si bucuria de fi acolo mă ajută să mă bucur de drumul până acolo.

Voi ce planuri aveți pentru primavară?

2 comentarii:

  1. Corina, ai o primavara foarte incarcata. Dumnezeu si Maica Domnului sa iti daruiasca sanatate si putere sa le faci. Si putin timp si pentru blog, unde sa ne incanti cu cuvintele tale frumoase, dar si cu ceva poze din gradinute, de la alei si tot ce mai mesteresti tu cu drag.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.