28 martie, 2014

Sa moara capra vecinului...

E o atitudine specific romaneasca. Nu stiu daca vine din perioada comunista sau din democratia de dupa dar e o "boala" generala. Cand am descoperit satucul asta dintre dealuri unde nu se manifesta aceasta boala am crezut ca mai e o sansa. Am sperat ca societatea romaneasca mai are sanse sa se vindece. Inca mai sper in ciuda "suturilor in fund" pe care le primesc cu regularitate pentru ca sper intr-o lume mai buna, pentru ca visez la iubire si intelegere intre oameni, pentru ca refuz sa cred ca exista rautate, invidie si ipocrizie in asa masura incat restul valorilor reale sa dispara. Dar din pacate satul face parte dintr-o comuna, care la randul ei face parte dintr-un judet al Romaniei si e normal sa ne aliniem curentului general. Mai ales cand ipocrizia, delasare si dezinteresul e la rang de cinste in scoala. Cum ne putem educa copiii cu profesori care vin mirosind a bautura la ora si care isi fac treaba de mantuiala? Cum putem sa educam copiii in spiritul altruismului, al iubirii si bunei-intelegeri cand avem cadre didactice care nu vad dincolo de orgoliul lor? Cum am putut permite sa ajunga la catedra cadre didactice care le repeta copiilor la clasa ca sunt atat de prosti incat nu pota lucra mai sus de un plafon mult sub medie? Si cum sa avem rezultate la examenele de la sfarsitul anului scolar cu asemenea cadre? Si apoi ne plangem. Ne plangem ca exista delasare in scoli. Ne plangem ca copiii nu isi dau interesul sau ca salariile sunt de mizerie, ca nu sunt conditii ..... Suntem campioni la gasit pretexte pentru a acoperi delasarea, dezinteresul, munca de mantuiala. Si daca se trezeste cineva care sa spuna, sa sugereze, sa arate ca se poate si altfel apar replicide genul "fa tu mai bine", "sa faca altii daca se cred in stare". Adica sportul national "pasatul pisicii". Problema apare cand acel cineva e incapatanat si suficient de prost incat sa demostreze ca se poate si altfel. Ca in conditiile date, fara retribuire, fara nici un beneficiu vizibil sau imediat dar cu multa daruire si dragoste pentru copii, punand la bataie cunostintele, timpul si multa rabdare arata ca se poate si altfel. Ca se pot obtine rezultate, ca acei copii nu sunt chiar atat de prosti si neinteresati de scoala, ca acei copii se pot chiar bucura de rezultatele lor, de munca lor si de timpul petrecut invatand. Atunci se aplica "sa moara capra vecinului". Cum sa ne implicam si noi sau sa sustinem o astfel de initiativa cand putem sa ii dam in cap (la figurat). Nu de alta dar s-o mai gasi vreunul la fel de incapatanat si de prost sa incerce sa faca ceva in lumea asta in care toti se plang si nu fac nimic. Si atunci? Atunci exista posibilitatea, daca sunt mai multi prosti de genul asta, sa fim nevoiti sa ne punem pe treaba.... Iar treaba doare, mai ales daca e facuta cum trebuie. Pacat ca nu doare si prostia....
Dar mai e o zicala din popor: "nu mor caii cand vor cainii" care poate fi un motor de a merge inainte. Acelasi "motor" folosit de agentii comerciali: "cand se inchide o usa, cauta un geam pe care sa intri". Din fericire, viata m-a invatat sa gasesc geamuri si acolo unde nu mai crede nimeni ca ar putea fi. La fel cum m-a invatat ca viitorul sta in copiii, in generatiile tinere iar ei merita orice ofort, orice sut in fund si orice fel de neajunsuri aparute in incercarea de a depasi obstacolele. Si chiar daca cerea de a obtine un spatiu adecvat pentru a putea indruma cei 10-14 copii dornici sa invete, dornici sa obtine rezultate bune la examenul de final de clasa a VIII-a s-a soldat cu un mare "sut in fund" vom gasi solutii pentru ca ei sa aiba posibilitatea de a-si atinge visele. Indiferent ca ne vom inghesui in cea mai mare camera din casa, sau vom lucra pe iarba afara, tot ii voi indruma, ii voi sprijini si le voi explica atat cat pot eu. Eu cea fara "studii de specialitate" cum mi s-a raspuns dar cu copil ajuns la faza judeteana a concursului de matematica fara nici un sprijin din partea profesoarei de la clasa. Profesoara care mi-a recomandat sa imi duc copilul la o scoala de "elita" pentru ca scoala din comuna e o scoala "de masa".si nu pregateste "varfuri". Cu asemena "dascali" ne mai miram ca avem o tara asa cum o avem?

6 comentarii:

  1. Buna seara, foarte bine surprinsa imaginea unei societati in descompunere si a unui popor de...si apropo de sa moara capra vecinului eu am auzit una mai buna... " sa moara vecinul sa iau eu si capra lui".
    In conditiile in care totul se scalda in mediocritate, spaga-i la loc de cinste iar diplomele se obtin pe "diverse servicii" noi romanii am ramas legati de cele doua zicale care ne definesc" las` ca merge si asa" si rau e cu rau dar mai rau e fara rau" de asta o vom duce rau ca noi de bine ne speriem. Daca bugetarii(vorbim de cadrele didactice erau platite dupa performanta cred ca faceam invatamant cu 15-20 de educatori, daca profesoara de care vorbeati scoate "elevi de masa" atunci salariul ei trebuie sa fie de masa dar cred ca nu-i deloc asa si ia salariu ca un profesor care da olimpici.
    In speranta ca nu v-am plictisit prea rau va urez succes in demersul dumneavoastra si weekend placut plin de soare si caldura.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu m-ati plictisit ci mi-ati dat sentimentul ca nu sunt singura care gandeste "altfel".
    Asta cu sa moara vecinul sa ii iau capra e buna tare... si ii defineste bine pe unii...
    Si doamna "de masa" are salar bunicel ca are date toate gradele si se apropie de 2.000 lei pe luna.
    Nu stiu cum se face dar si eu am facut tot scoala "de masa" intr-un cartier cu multi rromi si am avut niste profesori dedicati si sufletisti care au scos la randul lor profesori la fel de dedicati chiar din randul rromilor... Asa ca ma surprinde tare de tot delasarea asta...
    Si cu sala, s-a rezolvat pana la urma in caminul cultural cu ajutorul domnului primar asa ca urmatoarele 2 zile le vom avea pline...

    RăspundețiȘtergere
  3. Totusi... 2000 de lei pentru un profesor cu toate gradele e cam putin. E cat sa nu moara de foame. Un profesor ar trebui sa aiba alt statut in societate. Pentru profesori este insa simplu sa se revolte si sa faca greva pe muteste: pur si simplu nu-si mai dau interesul la clasa. Pe de alta parte, din cauza salariilor mizere, in invatamant au ramas foarte multi profesori slab pregatiti. Nu se poate face totul numai cu "hei, rup!"...

    RăspundețiȘtergere
  4. Si daca 2.000 lei e cat sa nu moara de foame cei care castiga sub 1.000 lei ce fac? Pentru ca in Romania salariul mediu e 1.600 lei in timp ce majoritatea castiga minim pe economie adica 720 lei fara sa pun la socoteala pensionarii de la tara care nu depasesc 400 lei.
    Era pe vremuri o zicala romanesca cu mult adevar legat de decenta si moralitate dar care a disparut: "decat codas la oras mai bine-n satul tau fruntas"...

    RăspundețiȘtergere
  5. Sincera sa fiu, nu stiu ce fac... Probabil ca duc o viata mizera. Probabil ca mananca prost si nu-si permit nici macar niste medicamente. Probabil ca se chinuie sa supravietuiasca. Ceea ce aduci tu in discutie nu mi se pare un argument. Nu cred ca aceia care sunt atat de saraci dau pe afara de entuziasm pentru munca in zadar. Cred ca sunt in cel mai bun caz resemnati si atat.
    Raman la parerea ca statul face totul pentru descurajarea totala a invatamantului, ca toate masurile luate sunt proaste si ca totul merge din rau in mai rau.
    E nemaipomenit ca tu mai ai resurse sa lupti contra vremurilor. Bravo. Dar asta nu e solutia adecvata tuturor. La nivel global nu merge asa.

    RăspundețiȘtergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.