17 aprilie, 2014

Cozonac traditional

E o reteta de cozonac pufos care se pastreaza bine mai multe zile. Reteta o am de la soacra mea si deocamdata o fac la fiecare sarbatoare mare. 


1 kg faina100 gr drojdie4 oua50 ml ulei0.750 litri lapte200 gr zahar (cca 3/4 cana)o lingurita rasa sare
De seara se bat ouale cu zaharul si sarea cu mixerul pana isi dubleaza volumul. Se lasa la racoare pana dimineata.Dimineata se pune lapte la incalzit. Cand e caldut (cat sa se poata tine degetul in el) se scoate o cescuta si se lasa sa fiarba in continuare. Intr-un castronel se freaca drojdia cu o lingurita de zahar si laptele caldut. Se lasa deoparte.In alt lighean mic se pune un sfert pachet faina, se pregateste o lingura de lemn. Se toarna jumatate din lapte, clocotit si se amesteca cu lingura de lemn pana cand iese un aluat un pic mai gros ca cel de chec - maia. Se lasa la racit pana la temperatura mainii. Se adauga drojdia muiata mai devreme amestecand tot cu lingura de lemn. Se presoara cu faina deasupra si se lasa la cald, acoperita cu un prosop pana "crapa" faina deasupra, adica creste maiaua. Se pregateste in ligheanul mare de framantata faina, se rastoarna maiaua crescuta si se amesteca cu mana pana se incorporeaza (ies niste franjuri din aluat si faina). Se face o adancitura in faina si se adauga ouale batute cu o seara inainte. Se spala ligheanul de oua cu restul de lapte cald si se incorporeaza in aluat. Daca va plac estentele de rom, de vanilie, se adauga in laptele cu care "s-a spalat" ligheanul de oua.Se framanta bine ventual se mai adauga faina daca e prea moale. Iar pentru a se framanta usor se pune uleiul incalzit cate putin la framantat. Aluatul e gata cand nu se mai tine de maini si incepe sa faca bule.Se lasa la crescut, timp in care se face nuca.Se pune laptele la fiert (o cana) in care se pun 1 lingura de zahar. Cand clocoteste se pune peste nuca (100 gr) amestecata cu 1-2 linguri cu cacao si se amesteca cu lingura de lemn.Se taie rahatul felii.Aluatul se intinde cu mainile muiate in ulei cald pe o planseta unsa cu ulei. Se formeaza cozonacii (simpli sau impletiti) si se pun in tavi. Se lasa la crescut in tavi, se ung cu ou batut deasupra si se dau la cuptorul incins o ora, Prima jumatate de ora nu se deschide cuptorul, Abia dupa prima jumatate de ora se pot intoarce.Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.