un loc in care gandurile isi fac cuib, in care speranta ridica iubirea la rangul cuvenit.......
23 aprilie, 2014
Mugurii de plop negru
Un alt "leac" din patrani sunt mugurii de plop. Se culeg in aprilie, inainte de a aparea frunza si trebuie facuta diferenta intre plopul negru si cel alb sau cel tremurator. Scoarta plopului negru are "riduri", crapaturi de tanar in timp ce la celelalte specii de plop coaja copacului este neteda pana la varste inaintate. Mugurii sunt brun-galbui, ascutiti la varf, luciosi, rasinosi in interior, vascosi si lipiciosi. Au miros placut, aromat si cu gust amarui.
Secretia mugurilor de plop, numiti si "propolis vegetal", contine microelemente esentiale: fier, zinc, cupru, cobalt, molibden, mangan, iod. S-a constatat ca extractul de propolis si cel de muguri de plop au actiune similara antibiotica si antifungica. Principiile active din muguri actioneaza astringent, usor antiinflamator, antiseptic, diuretic, calmant mai ales in inflamatiile cailor urinare, cicatrizant, expectorant. Sunt recomandati in special in afectiuni reumatismale, guta, hemoroizi si fisuri anale, dar sunt foarte buni in imunitate, boli dermatologice si boli respiratorii.
Pentru a-i pastra peste iarna ii putem usca in straturi de 3-4 cm in locuri bine aerisite si feriti de actiunea directa a razelor soarelui, pe prosopele de bumbac sau hartie usor absorbanta.
Ceaiurile se folosesc in tuse, bronsite, afectiuni renale, reumatism, cistite, astm bronsic, spondilita anchilozanta, dermatomicoze. Se prepara dintr-o lingurita de muguri zdrobiti la o cana de 250 ml cu apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi. Pentru tratamentul tusei, se poate folosi si tinctura din 10-30gr muguri zdrobiti, macerati in 100 ml alcool de 90 de grade, timp de 10 zile. Tratamentul ajuta in expectoratie si fluidizeaza secretiile bronsice, functioneaza ca antiviral, antiseptic si stimulent imunitar. Durerile de gat, bronsita, amigdalita se trateaza cu patru linguri de miere combinate cu patru lingurite de tinctura de muguri de plop. Se consuma acest preparat pe parcursul unei zile, cate o lingurita din ora in ora. In bolile renale si genitale si in guta, excesul de uree si acid uric este eliminat tot cu muguri de plop negru sub forma de tinctura. la care se adauga ceaiuri diuretice (tei, soc, maghiran) sau tinctura de ienupar diluata in apa (1 lingurita la un pahar cu apa) pentru stimularea diurezei, efectul fiind constatat dupa maximum 48 de ore.
Tinctura de muguri de plop negru are actiune sadativa, dimunand durerile in caz de reumatism, spondiloza anchilozanta si sciatica, iar datorita prezentei salicinei, va actiona si ca antiinflamator in artroze. Pentru afectiunile pielii, mugurii de plop negru sub forma de infuzie, trateaza leziunile cutanate, ranile dureroase, ulceratiile atone, ulcerele varicoase, arsurile, degeraturile, acneea, herpesul, eczemele, micozele, hemoroizii, fisurile anale si cancerul de piele. Se pun comprese cu tinctura pentru a accelera cicatrizarea si vindecarea rapida. Cicatricele inestetice pot fi remediate aplicand vreme de 30 de minute pe zi o compresa cu tinctura de muguri de plop. Tinctura actioneaza si in dureri de cap, accese de febra si stari de astenie fizica si psihica.
Tratamentele cu muguri sunt eficiente in ulcerul gastric, diaree, colite de fermentatie si de putrefactie si anorexie (lipsa poftei de mancare). De asemenea, este eficace o cura de trei saptamani cu pulbere din muguri uscati (cate 3-4 lingurite pe zi, pe stomacul gol). Primavara si in perioadele de criza de ulcer, cura cu muguri de plop negru este extrem de eficienta. In candidoze bucale, crampe si dureri musculare (la sportivi), tuberculoza cutanata si crapaturi de piele, este buna tot tinctura de muguri de plop negru. Se poate folosi o infuzie concentrata din 200 grame muguri la 5 litri apa in clocot. Se strecoara si se toarna in apa din cada la temperatura de 370C pentru a face bai generale zilnice, in cure de 3 saptamani, cu rol in vindecarea ranilor sau se fac bai de sezut contra hemoroizilor.
Un alt preparat pe baza de muguri de plop negru este alifia. 200 g muguri de plop uscati si zdrobiti se pun in 500 g untura de porc, proaspata si nesarata, cu adaos de 50 g ceara de albine. Se strecoara prin tifon si se amesteca pana la uniformizarea unguentului. Se ung de doua ori pe zi zonele cu bube dulci, ulceratii infectate, hemoroizi, fisuri dureroase, dureri reumatismale si gutoase.
O alta reteta: 25 g muguri zdrobiti se amesteca cu 5 g spirt concentrat, se lasa 24 ore, dupa care se adauga 120 g untura proaspata de porc si 5 g ceara de albine. Se tine pe baia de abur 4 ore, apoi se strecoara printr-un tifon si se freaca pana se formeaza alifia.
Uleiul din muguri se prepara la fel ca unguentul, dar in loc de untura si ceara se foloseste ulei vegetal (200 g muguri zdrobiti se fierb timp de o ora pe baia de apa in 500 ml ulei de floarea-soarelui). Se foloseste la ungerea regiunilor dureroase (rani, arsuri) sau la inflamatii si crapaturi (hemoroizi, fisuri anale). Mugurii si ramurile tinere de plop negru au si ele rol medicinal. Pulberea obtinuta prin arderea acestor ingrediente, numita carbune de plop, se foloseste intern ca absorbant si antiputrid in tulburari de fermentatie gastrointestinale, meteorism, miros urit al gurii si al scaunelor, rani vechi si urit mirositoare. Se aplica pe plagi si ulceratii, mai ales cele supurande. Aplicata pe periuta de dinti, aceasta pulbere intretine sanatatea danturii.
Fumigatiile cu muguri de plop pusi pe carbuni aprinsi ajuta in dezinfectarea camerelor in care au zacut bolnavii cu afectiuni grave, molipsitoare. Avand proprietati asemanatoare propolisului, extraxtul de muguri de plop negru se introduce in preparatele farmaceutice destinate tratarii afectiunilor pulmonare si digestive. Uleiul si unguentul din muguri de plop este eficient in medicina veterinara pentru tratarea crapaturilor ugerului la vaci si la scroafe.
In concluzie ar fi pacat sa lasam asemenea minuni ale naturii sa "treaca" pe langa noi si sa nu profitam de binecuvantarile cu care au fost inzestrate.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.