Cu post sau fara, cu spovedanie si impartasanie in Joia Mare ne apropiem de momentul solemn in care vocea preotului ne indeamna "Veniti si luati lumina". In noaptea sfanta a Invierii lui Iisus, ne apropiem cu pocainta si smerenie de lacasurile de inchinaciune pentru a ne bucura sufletele cu lumina invierii. Lumina ce ar trebui sa insemne bucurie, iubire si liniste sufleteasca. Bucuria invierii ar trebui sa fie bucuria comuniunii cu ceilalti, bucuria de a fi impreuna cu familia, bucuria de a ne imbata cu primavara si cu toate minunile lui Dumnezeu. Iubirea este iubirea Lui Dumnezeu, iubirea familiei, iubirea celor dragi, a celor alaturi de care ne petrecem zi de zi dar si a celor care ne sunt alaturi doar in ganduri si in suflet. Bucuria este bucuria Invierii, a reinvierii atat a naturii dar si a sentimentelor din sufletele noastre. Bucuria reintalnirii cu familia, cu cei dragi, cu cei plecati sau cu cei pe care nu i-am vazut de multa vreme, bucuria iertarii si bucuria unui nou inceput atat in relatia cu Dumnezeu dar si in relatiile cu ceilalti. Si toate aceste bucurii ne aduna impreuna la masa de paste, la mormintele celor plecati, in casele batranilor sau in cabane turistice. Pastele nu inseamna doar mancare si bautura, pastele inseamna bucurie. Nu mielul de paste cu alaiul sau de preparate ne arata ca e sarbatoare ci intalnirea cu cei dragi, timpul petrecut alaturi de familie, de prieteni de cei care ne sunt sufleteste aproape. Romani fiind, mai toate intalnirile cu cei dragi ni le petrecem in jurul unei mese imbelsugate atat pentru a ne arata aprecierea pentru cei care ne viziteaza dar si pentru ca alaturi de o mancare buna si un vin bun conversatiile curg mai usor, sentimentele sunt lasate mai libere iar atmosfera e mai calda. Dar nu trebuie sa uitam ca preparatele de paste, pe baza de carne de miel sau ied precum si ouale nu fac chiar bine organismului mai ales dupa post. Chiar daca sunt asezonate cu verdeata din belsug, chiar daca salatele de primavara insotesc aceste preparate sa nu uitam ca 2-3 oua pe zi sunt mai mult decat suficiente pentru sanatatea noastra si toate preparatele de paste sunt pe baza de oua.
Unul din obiceiurile de paste este inrosirea sau incrustarea oualor. Obicei a carei legenda spune ca Maica Domnului a venit la crucea pe care era rastignit Mantuitorul cu un cos de oua. Cosul a fost lasat la baza crucii iar pe el a picurat sangele lui Iisus inrosindu-le. Si astazi inrosim ouale pentru a ne aminti de sacrificiul facut de Fiul lui Dumnezeu pentru oameni. In dimineata de paste, se pregateste un lighean cu apa proaspata de fantana in care se pune un ou rosu, un ou alb fiert si cativa banuti de metal. Toti ai casei se spala pe fata cu apa din lighean avand credinta ca vor fi tot anul frumosi ca un ou rosu, curat ca unul alb si tare ca metalul din monezi. Cel mai mic din casa se spala ultimul si isi strange si banutii pentru noroc tot anul. In timp ce gospodarul casei strange cojile inrosite de ou pentru a le pune pe brazda cu credinta ca acestea vor ajuta pamantul pentru a da rod bun.
Vedeta mesei de paste este pasca. Pasca este acea paine cu branza, rotunda avand cununita impletita si o cruce de aluat deaspra, reprezentand comuniunea fara sfarsit a omului cu Dumnezeu. Ea a evoluat in timp ajungand la retete combinate cu branza, cu smantana, cu ciocolata, cu cacao sau mici fantezii cu fructe confiate. Aluatul a trecut de la aluat de paine, la cel de cozonac ajungand astazi sa fie folosit un aluat de chec mai pufos.
Chiar daca petreceti pastele acasa sau in diverse locatii turistice, daca pregatiti preparate traditionale sau le cumparati, bucurati-va cu cu tot sufletul de aceste sarbatori pascale atat prin comuniunea cu Dumnezeu dar si cu cei dragi dar fiind atenti la consumul, calitatea si canitatea mancarurilor din aceasta sarbatoare.
Hristos a inviat!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.