07 ianuarie, 2021

Consilieri locali intre ras si plans

vedere din fata
 Nu credeam ca voi ajunge sa scriu un asemenea articol dar in asemenea conditii cred ca nici macar  Caragiale ar fi putut sa isi imagineze un asemenea scenariu.
Deci: un satuc cu populatia in continua scadere. Sunt 23 case locuite permanent (mai mult de jumatate sunt locuite de o singura persoana) la care se adauga 3-4 locuite doar vara si 3-4 in care proprietarii vin sporadic. Media varstei populatiei e undeva la 75 de ani. Suntem 3 familii mai tinere (in jur de 50) si doi tineri de cca 20 ani. Asta practic, pentru ca teoretic mai sunt cu domiciliu stabilit aici dar locuiesc in oras. Satul are si o scoala, de fapt o cladire care a avut candva aceasta destinatie. Cladirea, pe care o vedeti in imaginile alaturate, nu mai functioneaza ca scoala de peste 30 de ani, si bineinteles ca e intr-o stare de degradare continua. 

Si cum baiatul nostru, student fiind, intentioneaza (momentan, pentru ca nu stim niciodata ce ne rezerva viata) sa revina in sat la terminarea facultatii, a pus pe hartie un plan de afaceri si a facut o cerere pentru acea cladire unde sa isi desfasoare activitatea. Cladirea fiind doar administrata de primarie, exista niste conditii de atribuire. In primul rand, fiind o fosta scoala nu se pot desfasura decat anumite tipuri de activitati, in al doilea rand procedura de atribuire e lunga si necesita un sir lung de avize si aprobari. Toata procedura a durat cam un an jumatate si a inclus, printre altele, 3 Hotarari de Consiliu Local, un aviz al Ministerului Invatamantului si s-a incheiat cu o licitatie urmata de un contract. La final surpriza: cladirea ocupata abuziv, fara nici un acord scris, folosita ca depozit de furaje pentru animale. La 3 luni de la semnarea contractului, persoana care ocupa abuziv spatiu, invatata de un consilier local, merge in sedinta de Consiliu Local si cere anularea contractului si incredintarea cladirii dumneaei pe motiv ca e "fica a satului" in timp ce baiatul nostru este "venetic" in sat. Mai mult au existat voci in consiliu care au sustinut-o, fara sanse de izbanda bineinteles pentru ca legea e clara. Si unde e lege nu e tocmeala. Dar 2 dintre alesii nostri locali, care ne vor decide viitorul comnitatii in urmatorii 4 ani (au facut-o si in ultimii 8 ani) si care au votat cele 3 hotarari de consiliu, au sustinut ca ca e normal si firesc sa se anuleze un contract incheiat legal pentru ca beneficiarul e "venetic" si nu e "fiu al satului".
vedere din spate

Ce inseamna venetic? ne spune DEX-ul:
VENETÍC, -Ă, venetici, -ce, s. m.s. f. I. S. m. și f. (Adesea peior.) Persoană venită undeva din alte locuri și considerată străină în locul unde s-a stabilit.

Ce inseamna "fiu/fica a satului" tot DEX-ul ne spune:
FIU, fii, s. m. .... 2. Fig. Cetățean, membru al unei colectivități (de care acesta se simte foarte atașat). 
Deci un fiu al satului este o persoana care face parte din sat indiferent unde s-a nascut, unde a crescut sau unde a locuit. Important e sa fie atasat de acea comunitate si sa dovedeasca asta prin faptele sale. 

Pai hai sa ne intelegem: de 30 de ani cladirea nu e folosita si acum, cand cineva i-a gasit un scop astfel incat sa fie renovata ne trezim ca suntem "fii ai satului" prin nastere si ca putem sa ii dam si noi un scop astfel incat sa se darame mai repede. De ce s-ar darama mai repede? Furajele in general, atrag daunatori. Soarecii si sobolanii sunt foarte eficienti cand e vorba de stricat (gauri, galerii, ros lemnarie....). 
Un alt punct de vedere vehiculat prin sat a fost ca aceasta cladirea a fost construita cu ajutorul satenilor acum cca100 de ani si e firesc sa fie lasata pe mana unui "fiu al satului". Dar urmasii satenilor ce au contribuit la ridicarea cladirii, in ultimii 30 de ani, nu au vazut ca aceasta se degradeaza cu fiecare anotimp? Atunci nu s-au gandit ca e un bun al satului si ar trebui macar conservata? Sau si-au adus aminte brusc de asta cand orgoliul cuiva a avut de suferit si a gasit de cuviinta sa scoata castanele din foc cu mainile altora in aceasta situatie?
vedere din lateral
Satul e pe duca, un punct comercial si de servicii l-ar face vizibil si atractiv pentru tineri care isi doresc sa se mute la tara. Dar si ei vor fi venetici fara drepturi in sat. Asa ca nu mai bine lasam satul sa moara incet, incet, odata cu locuitorii lui? Si unii consilieri, peste 2-3 mandate se vor trezi ca nu mai are cine sa ii voteze sau ca numarul consilierilor locali se vor injumatati pentru ca mandatele se calculeaza in functie de numarul de votanti. Vor ramane cele cateva familii mai tinere, si poate se vor muta alte familii cu radacini in sat dar tot pe la varsta pensionarii pentru ca tinerii nu vin intr-un sat in care exista o casa locuita la 3-4 pustii si nu e nici un magazin de unde sa poti cumpara macar hartie igienica sau sare in caz ca se termina. 
Se pare ca unii au ajuns consilieri local pentru a-si satisface orgoliu personal daca nu interese personale si uneori vendete personale si nu pentru a pune umarul la dezvoltarea comunitatii, la crearea unui mediu propice pentru ca tinerii sa revina in sat, iar comunitatea sa fie una prospera si multumita de traiul zilnic. 
Cine ne cunoaste, stie ca de aproape 10 ani de cand locuim aici, am facut diverse actiuni pentru sprijinirea tinerilor nu doar din sat ci si pentru cei din satele alaturate. Si chiar actiuni ce pareau imposibile la momentul respectiv. Nu m-au deranjat barfele sau rautatile spuse pe la colturi pentru ca unii doar de asta sunt buni - nu pot, saracii, mai mult. Dar mi se pare ca deja se depaseste limita rautatilor si a barfelor de pe la conturi. 
fatada cladirii din coltul
 cel mai "accesibil"


Poate vad eu lucrurile din alta perspectiva tinand cont ca am locuit si in oras (chiar si intr-un oras universitar) dar sa lasi sa moara o localitate doar din orgoliu, din postura de consilier local mi se pare mai mult decat josnicie.....
Satul e la 3 km de soseaua judeteana ce leaga cele 2 orase importante ale judetului, la 19 km de cel mai apropiat oras, la 2 km de cel mai apropiat magazin, are asfalt de 2 ani si proiecte pentru celelalte utilitati dar e "inchis" atat pentru cumparatori cat si pentru "investitori" (ca tot e foarte utilizat termenul) din motive de orgoliu, rautate, invidie....
 Speram ca proiectul prin care sedintele Consiliului Local sa fie live sa devina functional cat mai repede astfel incat, unii consilieri care sunt mereu impotriva, chiar si impotriva satului in care locuiesc, sa fie vazuti de catre cei care i-au trimis in consiliu.
In mandatul trecut am apreciat faptul ca indiferent de culoarea politica, interesul comunei era prioritar la vot. Se pare ca in acest mandat s-au cam schimbat prioritatile odata cu culoarea politica chiar daca oamenii sunt relativ aceeasi.

3 comentarii:

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.