01 martie, 2022

Prima zi de martie

 Primavara a venit cu vânt şi vreme închisă. Aşa cum sunt gândurile noastre de câteva zile. Nici nu am scăpat de panica creată de măşti, certificate verzi şi numar de "pozitivaţi" că avem o panică mult mai mare: războiul. Buletinele de ştiri de pe orice post de televiziune abundă de ştiri panicoase. Noroc că românii sunt săritori şi printre ştiri panicate vedem şi mobilizarea generală pentru a-i ajuta pe cei plecaţi din calea armatei ruse. Cel puţin în zona noastră, a Moldovei, oamenii sunt foarte săritori. Vecinii mei, fac calcule că ar putea adaposti cel puţin câte o familie refugiată în gospodărie. Acea cameră de bună poate redeveni o camera de oaspeti pentru o mama cu copii plecată din calea urgiei. Am chiar vecini care işi amintesc de prigoana rusă din primul război mondial. Aşa ca fiecare ajută cum şi cu ce poate.

Din pacate empatia care de regulă mă ajută să îi înţeleg pe ceilalţi, acum m-a dărâmat. Nu sunt bună de nimic şi oricât evit ştirile în încercarea de mă proteja, subiectul e pe toate buzele. Măcar de ar fi vreme bună ca munca pe afara să mă ţină ocupata şi departe de toate emoţiile astea. Dar nu e. Şi se anunţă rece toată săptămâna. Bine ca în casă e cald. 

Mirosul freziilor primite de la soţul meu duminică, se amesteca cu cel al zambilelor ce se deschid in ghiveciul primit de dragobete. Din bucatarie nu vine nici o aromă. Cum nu ma simt bine, nu pot gati. Doar chestii rapide, care nu necesită multă atenţie sau implicare, si care bineînţeles că îngraşă :). Bine ca stocul de ceaiuri e mare şi variat. Merg de minune cu vremea rece şi focul din şemineu. Şi daca mai deschid şi laptopul pe netflix reuşesc sa mai şi zâmbesc.

Un moment de bucurie şi amuzament a fost cand a ajuns Matei acasa de la şcoală cu mărţişoare şi poveşti cu eleve. Maine avem runda a doua, la alta şcoala.
In gospodarie, am arat gradina, am pus ceapa timpurie pentru frunze şi am semănat salata şi spanacul. Usturoiul de toamnă are frunzuliţe, au început să apară şi urzicile. Am şi făcut un borş de fasole cu urzici. Găinile s-au pus pe clocit iar animalele au trecut prin deparazitarea de primavară. Aşteptăm vremea bună pentru a căra gunoiul de grajd în câmp şi pentru curaţenia de primăvară.  Florile de primavară au scos vârfurile frunzuliţelor afara. Cum se încălzeşte puţin vreau sa reorganizez straturile de flori. 

Nu am planuri pentru luna ce abia a început. Mă rog să fim sănătoşi si voioşi ca să putem face ce e necesar pe langă casă. Începe şi Postul Mare aşa că va fi o lună frumoasă de primăvară. 

Cum duminică am avut musafiri dragi de la depărtare şi am primit cadou o pereche de ghete sport, abia aştept vremea bună să putem merge iaraşi zilnic la plimbari lungi. 

Şi dacă am început postarea pe la prânz şi o termin seara, intre timp, colectia de flori de pe comodă s-a marit cu încă un ghiveci cu trandafiri roşii:


O primavara minunată tuturor!


4 comentarii:

  1. un martie binecuvantat!cu rugaciune inainte, n-avem ce face

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu "scap" de stiri ca nu deschid televizorul, si daca sotul nu-i acasa....nici nu mi-l deschide nimeni. Copii se uita mai mult pe desene animate.
    Oamneii s-au mobilizat in toata tara, sub diverse forme. Clasa fetei celei mari a strans bani si au cumparat produse de igiena si a dus la un tir care strage lucrui pentru a le duce la granita, la un alt liceu este urna pusa de Unicef, la o alta scoala s-au cumparat produse medicale, iar la universitate sunt deja cazati refugiati.

    Imi place colectia de flori. Sper sa-ti revii cat mai repede din starea asta care te necajeste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca Matei imi aduce saptamanal cate un pui de viroza de pe la muciosii lui de elevi. Cam e sezonul de muci la scoala...
      Acum ca m-am prins am trecut pe combatere :)

      Ștergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.