05 noiembrie, 2022

O sarbatoare a Recunoştiței

Ziua Recunostinței este sarbatorita in Statele Unite in cea de-a patra zi de joi din luna noiembrie. E o sarbatoare necomerciala si in concluzie nu a fost importata odata cu celelalte sarbatori, dar e o sarbatoare de care am avea nevoie in aceste vremuri. Chiar daca sentimentul de recunostinta sta in spatele tuturor sarbatorilor crestine, se pierde printre traditii, obiceiuri si mai nou cumparaturi. Mai ales dupa 1989 cand comercialul a inlocuit emotiile si comuniunea si astfel bucuria petrecerii timpului alaturi de cei dragi s-a pierdut printre rafturile supermaketurilor.

Recunostinta aduce cu ea smerenia si fericirea sufleteasca, acel sentiment de bucurie pe care nu il poate alunga nici un cuvant nepotrivit. Recunostinta o putem sarbatori zilnic dar o putem sarbatori si cu cei dragi intr-o zi chiar fara curcan. Calendarul ortodox are o sarbatoare in aceeasi perioada cu un mesaj de smerenie si recunostinta si chiar cu dezlegare la peste pentru a o putea sarbatori cu cei dragi. In unele zone in aceasta zi se cinstesc si cei plecati dintre noi. E vorba de sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica pe care o putem sarbatori cu cei dragi in jurul mesei. Si pentru ca sarbatoare e la finalul primei saptamani de post, perioada in care obisnuim sa trecem pe la duhovnic pentru spovedanie, ne gaseste cu sufletul impacat si bucuros.

 Pana la urma nu conteaza ce punem pe masa atata timp cat ne adunam in jurul ei si gasim motive pentru care sa multumim, pentru care sa fim recunoscatori. Si cu cat suntem mai multi cu atat gasim mai multe motive de multumire iar bucuria comuniunii amplifica starea de bucurie si smerenie mai ales daca ne cinstim si stramosii, celor carora le datoram existenta noastra. 

Asa ca va invit sa descoperim zilnic motive de multumire si sa alocam sarbatoarea Maicii Domnului sau o zi apropiata ei in care sa adunam familia in jurul mesei si sa ne amintim atat de cei plecati din familie dar si de bucuriile acestui an, sa multumim pentru ce a fost, pentru ce ne-a dat Dumnezeu, pentru ce suntem dar si pentru ce putem fi.



6 comentarii:

  1. Cu toate discuțiile despre Halloween, chiar m-am găndit de ce Thanksgiving nu a fost importat. Cred că se asociază mult cu acel curcan tradițional la ei și care la noi nu e tocmai accesibil. Dar da, ar fi frumos să ne crrem si noi o astfel de sarbatoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu zic ca nu a fost importata pentru ca nu are decoratiuni, sclipiceli sau alte chestii comerciale astfel incat sa fie promovata de vreun supermarket. Dar poate mi se pare mie.
      Oricum avem nevoie de un astfel de moment si nu ar fi rau sa il adaugam cumva ca tot ne uitam la filme de craciun atat de frumoase in aceasta perioada.

      Ștergere
  2. Mi-a mers la suflet aceasta postare Corina. Si chiar voi pune in aplicare sfatul tau de a ne strange in jurul mesei in week-endul care precede sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului. Iti multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, Ioana. La noi era ziua bunicii si hram la bunici asa ca am perpetuat obiceiul de a ne intalni in aceasta zi pentru a sarbatori, apoi pentru a pomeni (bunica a plecat cu 3 zile inainte de ziua ei). Si imi place mult sentimentul de apartenenta, de continuitate, de recunostinta pentru toate. Sa pui poze. :)

      Ștergere
  3. Ce frumos ai scris. Treaba asta cu recunostinta is pe mine m-a tulburat de ceva vreme. Habar nu am daca se intampla ceva daca spui sunt recunoscatoare pentru... eu zic altfel, cred ca tot asta inseamna: ma bucur ca vad cerul, ca pot merge la job, ca pot zambi in noianul asta de cosmar din partea fostului sot, tatal copiilor care nici acum nu a cedat si nu intelege ca nu e doar cum vrea el si cum ii convine lui sa fie lumea din jurul lui, inclusiv si autoritatile statului. Am zilnic cate o vorba: ,, Ajuta-ma Doamne,, Amin. Nu ma intind la rugaciuni alese sau alte asemenea, nu e bine sa fiu ipocrita cu asemenea lucruri. Ce fac sa fie din inima si cu inima, chiar daca mi se tot spune ca trebuie aia si aia sa faci... Nu. Sa fie din inima si cu inima. Un weekend linistit si cu pace in suflet.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bine sa spui si un „Multumesc, Doamne!” fie ca vezi cerul, ca poti merge la job chiar si pentru fostul sot pentru ca ati facut copii minunati impreuna. Se spune ca cea mai puternica rugaciune e cea de multumire. Si asta tot cu inima si din inima. Multa pace in suflet si bucurie!

      Ștergere

Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.