Treaba e că a trebuit sa dau cu capul de fundul prapastiei, să ajung la psiholog ca să înțeleg că nu pot pune flori proaspete într-o vază murdară, plină de noroi și de flori ofilite. Așa cum nu poți așeza haine noi și parfumate într-un dulap îmbâcsit și plin de praf dacă nu și de molii. E necesar să faci întâi curat, să scoti gunoiul, să ștergi praful, să cureți vaza și să speli totul ca să ai flori proaspete sau haine curate. Iar procesul implica efort, lacrimi și durere. Cum spunea cineva, orice naștere doare dar merită.
Și la mine, procesul asta dureaza de mai bine de 20 de ani. Ce e drept în ultimii ani s-a accelerat, parcă trec mai repede de la o etapă la alta. Și totuși, când cred că am scos toți scheleții din dulap și dulapul meu e super curat, mai găsesc câte unul pitit pe undeva. Și daca ar fi doar cu constatari ar fi bine. Dar evenimentele dureroase, ascunse bine pe fundul sufletului, eventual în sertare secrete, se cer scoase la lumină, recunoscute și vindecate. Iar asta implică retrairea traumei, chiar dacă pentru un timp scurt, dar e nevoie să o retrăim ca să o recunoaștem, să o înțelegem, să vedem ce am învățat din acele momente ca să putem vindeca. Și cine credeți ca ne apasă butoanele care deschid acele sertare secrete? Cele mai dragi persoane. Pentru ca doar ele ne pot sta alături în aceste momente și doar pe ele le putem ierta pentru durerea provocată chiar dacă acea durere e spre binele nostru. Din păcate nu putem face troc cu Dumnezeu. Nu putem să facem un numar de mătănii sau să mergem la un numar de slujbe si El sa ne dea ce vrem noi. Nu funcționează așa. E nevoie de un altfel de troc: să dăm ceva din noi ca să putem primi ceva de la El. De regula trebuie să dăm durerea, suferința, nemulțumirea ca Dumnezeu să poată pune în loc iubirea, lumina și bucuria.
Exact asa si este..curatarea este al naibii de dureroasa si grea..si, cateodata, ai vrea sa abandonezi...Dar, mergem mai departe pentru ca am deschis fereastra!°°
RăspundețiȘtergeredaaaaa. Si sunt si momente cand iti doresti sa nu fi deschis acea „fereastra” noroc ca in timp apar din ce in ce mai rar :)
ȘtergereAcest proces, cu cât ne scoate din zona de confort mai des, cu atât e mai bun.
RăspundețiȘtergereDdaaaa. Si bucuria de dupa momentele dureroase fac ca tot procesul sa merite...
ȘtergereCred că dezvoltarea personală nu se termină niciodată, dacă trăim mai multe vieți tot mai găsim câte un secret reprimat bine pe undeva. Mai nou am început să citesc despre traumele transgeneraționale, oh joy, că nu ajungea cât am de făcut curat la mine, mai sunt și lucruri moștenite despre care nici nu a idee. Totuși cândva am știut de ele, noi la nivel de comunitate, dar le-am uitat, de ceva timp privesc u alți ochi proverbele și zicătorile, cea cu ”părinții mănâncă aguridă și copiilor li se strepezesc dinții” este psihologie transgenerațională pură.
RăspundețiȘtergereÎnca nu m-am dus la mostenite. Mai am de lucru doar cu mine. Dar stiu ca va trebui sa caut si pe acolo.
ȘtergereZicerea asta cu agurida nu o stiam dar e cea cu blestemele care pot ajunge si peste 7 generatii care e tot din acea zona.