26 decembrie, 2023

2023

 E a doua zi de craciun. E prima zi mai linistită.

Prima zi in care imi savurez cana de capucino in fata calculatorului cu muzica de craciun in fundal. E o zi in care pot sa simt si sa ma bucur de bucuria simtită in ultima perioada. Ma gandeam sa fac retrospectiva anului putin mai incolo dar orice moment e bun.  Mai ales ca ieri mi-am pregatit organizatoarele pe 2024. Am ales să folosesc previziunile financiare din anul precedent pentru ca, cu atatea schimbari, nu am altă baza de calcul pentru previziuni.

Următoarele zile vor fi tot incărcate asa ca profit de linistea casei, de caldura, de pufosenii si de cafea ca sa privesc in urmă. Am gasit aici o lista cu ce as vrea sa fac in 2023 si m-am gandit la acea zicere ca Dumnezeu se distreaza cand noi ne facem planuri. Pana pe la jumatatea anului m-am tinut de ele. Apoi totul a luat o cu totul altă intorsatură pentru ca in viata noastră au aparut schimbări la care visam de multă vreme. Cumva, cuvantul anului 2023 a avut mai multă putere decat rezolutiile anuale. 

As putea spune ca inceputul anului 2023 a fost sub semnul unui nou inceput pentru ca in ianuarie mi-a expirat cartea de identitate si am schimbat-o. Tot in ianuarie am marcat „o juma de secol” la capitolul varsta. Cand numar ceva ce trece de 50 am obiceiul ca după ce spun 50 sa o iau de la 1 pentru ca mi se pare mai usor. Cam asa s-a intamplat si cu varsta. Am reinceput sa ma bucur de toate ca un copil, sa râd mai mult si sa fiu curioasă. Cumva parca odata ce am marcat 50 am scapat de o gramada de griji, iar responsabilitățile le-am mai impărțit. 

Februarie a venit cu animalute, cu activitati de primavara si cu planuri, in martie am redescoperit mersul pe jos si manastirea Agapia veche. In aprilie am continuat sa căutam tot felul de locatii izolate si incarcate de istorie sau de sfintenie, dar si cu provocari aici, pe blog, cu discutii din rani trecute. Am inceput luna mai cu povestea kg mele si am continuat cu verde si frumos din curte, cu locuri faine de prin zona si un nou curs ce a venit cu provocari. Iunie a fost provocator: am terminat cursul cu banii cu multe provocari si luna cu o postare despre cum am cultivat starea de bine iar ziua de 10 iunie a fost nu doar ziua lui Matei ci si ziua in care sotul meu a primit vestea ce o astepta de vreo 14 ani si a venit, asa cum si-a dorit Matei, de ziua lui. In iulie m-am ascuns cu totul in inceputul cursului de coaching pentru ca bucuria anticipata pentru luna lui august ma coplesea cumva. Asa ca am scris despre emotii, despre recunoștință si coaching. August in schimb a venit ca un uragan ce a schimbat totul in viata noastra, Am simtit ca Dumnezeu a echilibrat balanța si am experimentat recunoștința in cea mai inaltă formă a sa. Mi-am vazut sotul râzând din nou cu tot sufletul, l-am simtit vibrand bucurie si impartasind-o cu darnicie in jurul său. A fost luna unui nou inceput pentru el si pentru Matei care a inceput sa lase jos din greutatile imaginare pe care le purta după el. Tot august a fost o luna cu diverse incercări pentru ca eram in a doua luna de curs, luna care a fost extrem de aglomerata si de intensa din punct de vedere emotional si daca in curs se conturau prietenii noi si frumoase, in jurul meu au inceput sa se rupa prietenii si sa se distanteze oameni probabil pentru ca nu mai emiteam pe aceeasi frecventă. Septembrie a venit cu provocarea de a crea un curs gratuit de recunostintă iar mai apoi cu obtinerea informatiilor pentru un alt curs gratuit pe whatsapp. Chiar daca gradina si curtea sufereau din cauza faptului ca mi-am alocat mai mult timp pentru partea asta nou descoperita a programelor de coaching,  in luna septembrie am bifat mult la increderea in mine si la descoperirea resurselor emotionale de care dispun. Finalul de an a fost un iures de activitati la biserică si programe create/lansate/sustinute dar si de bucurii si recunoștințe, oameni frumosi atat in online cat si aici, la biserică, un mic proiect de renovare in salon care s-a dovedit a fi mare pana la final si recunoasterea meritelor. Chiar daca afirmam ca nu am nevoie de validare, ca stiu cine sunt si ce pot, atunci cand a venit validarea m-a bucurat mult. Si a venit neasteptat de frumos!

Asa ca sunt extrem de recunoscătoare pentru tot ce am primit si experimentat in 2023 si astept cu nerabdare sa vad cum mă va surprinde 2024!

20 decembrie, 2023

„Calatoria spre crăciun” - ultima saptamana

 De fapt sunt un pic in intarziere. Deja e miercuri in ultima saptamana, dar asa cum stiti e saptamana cea mai incarcata. Listele par sa se lungească si timpul se comprimă. La mine in casa, curatenia aia treptata nici nu se vede. Doar cand deschid dulapuri si sertare vad ca am trecut pe acolo. Totul s-a aglomerat, mereu e ceva ramas in urma. Probabil obiceiurile vechi sunt bine inradacinate in subconstient si haosul incă nu se vrea dat dus....Si mai sunt cutiile care par sa imi fi invadat casa... Cutii cu decoruri, cutii cu cadouri, cutii cu dulciuri, tot felul de cutii. 

Cred că am nevoie de un pic de timp, de eu cu mine in care să imi liniștesc mintea, sa citesc si sa scriu, sa organizez si sa ma bucur. Si poate si ceva plimbare daca o fi loc. Doar ca la astea ma gandesc de luni incolo. Pana atunci am doua zile in care sa termin curătenia si sa scap de cutii (azi si maine), altele doua de copt si de gatit ca duminică să ma bucur de impodobit brazii din casa si de impartit cadouri.

La voi cum e cu ultima saptamana inainte de craciun? Ce planuri aveti pentru sarbatorile de iarna? Ce cadou v-ati pregatiti pentru voi?

11 decembrie, 2023

„Calatoria spre craciun” - impresii sapt 4 si sarcini sapt 5

 Nu am remarcat ca saptamana trecuta nu am pus imaginea cu sarcini dar banuiesc ca ati mers inainte cu activitatile. Deja am terminat si dulapurile din baie si bucatarie. Am fost destul de aglomerata asa ca m-am ocupat de curatenie printre picaturi. In plus nu am fost foarte bine fizic si am obosit repede. Saptamana asta este despre cumparaturi, planificari, cadouri iar la mine e si cu pregatirea bucatariei de vara pentru maratonul porcesc (taiatul procului si pregatirirea carnii si a produselor din carne de porca - „porcării”). 

Saptamanile trecute am instalat luminile pe afara (sotul pe scara si eu cu indicatiile), am pus ghirlandele in casa si aproape am terminat curatenia. Saptamana asta sunt cu bucataria de vara in amenajare pentru operațiunea taiat porcul iar la final de saptamana sunt cu pregatirea „porcariilor” = preparatele din carne de porc. Iar maine am programare la coafor. 
Voi cum stati cu pregatirile?


07 decembrie, 2023

Jurnal de advent 7/12

 Am iesit la treaba in curte pe inserat. Am aprins luminitile si pana am dat la vacuta a inceput sa ningă. Cand am iesit din grajd m-a intampinat o atmosfera de basm: fulgi mari si pufosi ce schipesc colorat in lumina blanda a instalatiilor in timp ce peste curte se aseza incet linistea si seara. Cum peste zi a fost umed si caldut, fulgii s-au lipit de fiecare mm de suprafata intalnită: fire, crengi, rufe pe sarma si mormanul de lemne din curte. In casa e cald, focul troznește vesel in semineu iar mâțele au chef de joacă. Până m-am schimbat, ceainicul fuieră vesel iar aroma ciocolatei calde ne invăluie. Ziua a fost cu drumuri, oameni faini si ceva peripeții. Incep să simt mireasmă de craciun mai ales ca am aprins o lumanare cu aroma de pin. Dormitorul a primit cadou de mos o lustra noua cu telecomanda iar joaca luminilor schimbate in timp ce o probam ne dă o stare de belsug: un belsug de voie buna, de căldură si bunăstare sufletească. Zambim unul la altul si ne gandim că a fost un an imbelsugat. Dar despre asta va voi povesti intre sărbatori la retrospectiva anului. Acum doar ma bucur de stare.

O seara pufoasă si la voi!

05 decembrie, 2023

Jurnal de advent 5/12

 Ieri am fost in pauza de scris pentru ca am fost plecata pe seara si m-am intors destul de tarziu. Un drum neplanificat dar necesar. Si am plecat dupa ce am pus luminitele afara. Se intunecase cand am terminat, numai bun de pornit. A iesit mult mai fain decat mi-am imaginat. Cei 50 m de instalatie luminoasă au ramas destui dupa ce am impodobit cerdacul ca sa ii intindem si pe suportul de vie din fata camerei lui Matei. Asa ca avem o curte foarte colorata si luminoasa. 

Astazi am fost pe smotru toata ziua. Chiar daca saptamana asta e dedicata baii si bucatariei, am luat ceva periferice noi la calculator (boxe, tastatura si o multifinctionala laser) asa ca am reamenajat biroul printre altele. Si am montat o ghirlanda de brad cu instalatie luminoasa in jurul ușii de la intrare. Postarea o fac intr-o pauza, la o cana de ciocolata calda. Mai am de pregatit masa de seara, ordonat bucataria in seara asta si calcat cateva rufe. Voiam  să fac si ceva biscuiti cu scortisoara daca ma incadrez in timp. Inca nu am revenit la parametri obișnuiti, obosesc repede dar nu renunt. La capitolul planificări se pare ca anul asta e imprevizibil. Multe activitati in afara gospodariei fata de anii precedenti ceea ce e foarte frumos. De exemplu aveam o lista lunga de activitati pentru miercuri (decalata de pe 16 decembrie) dar a aparut o invitatie e nerefuzat ce le muta pe 14 decembrie. Si pot continua...

La voi cum e cu planificarile? Cumparaturile? Listele?

Un Mos Nicolae imbelșugat cu daruri sufletești să aveti!

La mulți ani sărbătoriților!

03 decembrie, 2023

Jurnal de advent 3/2023

 Ziua a inceput cu soare stralucitor si vant puternic. 

Pe la pranz vantul s-a potolit iar soarele a dispărut si el mai pe dupa-amiază. Pentru mine a fost o zi de relax. Am stat in casa, mai mult in pat, cu pisoii pe langa mine. Asa cum spuneam, Doamne Doamne a decis ca e nevoie sa ma odihnesc cateva zile. Si am ascultat. Azi am citit, m-am uitat la filme de crăciun si am butonat laptopul. Mi-am actualizat listele si am mai modificat planurile. De exemplu planificasem taiatul porcului pe 16, ca de obicei, dar fiind sambata, nu am timpul necesar sa fac tot intr-o zi asa ca am mutat pe 18 decembrie. Nu imi mai iau o pauza dupa „porcării” (preparatele din porc) ci inainte.

Si daca am luat pauza mi-am dat seama ca intrasem iar intr-un ritm alert in care nu prea am reusit sa ma bucur de aceste zile. Asa ca azi m-am odihnit si recentrat pe parcursul dorit.

La voi cum a fost duminca?

02 decembrie, 2023

Jurnal de advent 2/2023

 Nu am mai plecat la Iasi. Planurile s-au schimbat aseara tarziu. Azi am trebaluit prin gospodărie chiar daca nu am fost in parametri nici fizic nici emotional.

Vremea a fost umeda, cu nori si ceață dimineață. Am mai dat foc la niște frunze care s-au aprins abia pe seara, am amenajat un colt de curte, am strans cortul din fata bucătariei de vara, am spalat rufe si am ordonat un pic in salon. Nu am pus nici o decoratiune azi dar sper să recuperez maine că e sarbatoare. Tot maine vreau sa imi actualizez listele cu sarcini și cele de cumpărături. Mai am de cumparat o membrana pentru tobă si boia de ardei dulce pentru preparatele din porc. Si daca gainile mele nu se harnicesc o sa trec si ouăle pe listele de cumpărături.

La voi cum a fost sambata de 2 decembrie?

01 decembrie, 2023

Jurnal de advent 1/2023

 Voiam sa tin si acesta provocare cu o postare pe zi ca jurnal de advent. Sper sa imi iasa pentru că am o perioada tare aglomerata si imi doresc sa nu neglijez nici casa si nici sarbatorile, mai ales ca anul acesta le sarbatorim un pic „altfel”. Anul acesta ne-am vazut cumva cele mai importante visuri realizate. Si imi doresc sa pot impartasi bucuria asta cu ceilalti oameni din jurul nostru. Vreau sa vad bucurie si multe zambete.

Noiembrie s-a incheiat cu ultima intalnire din cursul de coaching si cu primirea diplomei, dar si cudebutul primului curs cu plata creat de mine. Un curs pentru care am avut mari emotii pentru ca l-am creat inspirata fiind de ultimile etape din viata mea. M-am bazat pe experienta si m-a luat prin surprindere pentru ca, intreg procesul pe care il cunosteam si l-am parcurs, pare diferit in grup, il vad diferit si ma provoaca si pe mine cam in fiecare zi. Au fost situatii in care m-am adaptat din mers pentru ca dinamica grupului m-a dus spre o altă directie decat prevazusem. Imi place mult grupul și imi doresc un pic mai multă „galagie” pentru ca astfel le pot simti pe doamne si ma pot adapta la nevoile lor. Pe de alta parte mă gandesc că procesul are nevoie de liniste pentru că e destul de provocator.

Luna a debutat cu multe activitati bifate. Astazi a fost echipa care ne-a curatat copacii si am facut planurile pentru livada ce vrem să o inființăm langa biserica la toamna viitoare. Tot astazi au venit lemnele. Si au fost mai multe decat am estimat. Si tot azi era planificat schimbul de ulei la masina, acțiune ce s-a realizat altfel decat era planificat dar mult mai eficient. Am mai reusit sa mai curat cate putin din diverse zone ale curtii. A mai ramas destul, dar fiecare pas contează. Ziua de maine e destinata unui drum la Iași in care vreau sa imbin utilul (curatenie) cu placutul (plimbatul prin magazine).

La voi cum a fost prima zi din decembrie?

26 noiembrie, 2023

„Calatoria spre craciun” - impresii sapt 2 si sarcini sapt 3

 Buna dimineata! Iar e duminică. Habar nu am cand a trecut saptămâna asta. Parcă ieri scriam postarea precedenta. La mine a fost o saptamana nebuna, cu lansarea si deschiderea cursului „Schimbarea ca șansa” care a venit cu multe emotii, cu diverse treburi in casa dar si cu multe drumuri in oras.

Am pus aseara ghirlanda la grinda din salon. Nu e ornata toata dar am ghirlanda si instalatia pusă. Pot spune ca miroase a craciun de acum. In plus peste noapte a nins un pic. Nu mult, cat sa pudreze totul cu alb si sa semene a postul craciunului. Mai am o gramada de treaba pe afara dar zapada ma face sa le las asa cum sunt. Pe masura ce o sa am timp, si vreme imi va permite, probabil ma voi ocupa si de cate un colt de curte.... Se pare ca am si racit un pic, am nasul si capul putin infundat si o jena in gat pe langa  o starea somnolentă, dar astea se trateaza cu ceai fierbinte cu lamaie multă si un pic de miere. Cred in schimb ca e nevoie sa ma odihnesc un pic astazi pentru ca se anunta si saptamana viitoare incarcata si e necesar sa fiu cu pateriile incarcate.

La dormitor mai am cateva sertare la comoda de sters dar o sa dureze putin maine dimineata inainte de a trece la salon. Spatiile mele comune din casa sunt un pic mai mici iar de balcon ma ocup in functie de cum ma lasa vremea.

La voi cum a fost saptamana?

Cum stati cu pregatirile?

20 noiembrie, 2023

„Calatoria spre craciun” - impresii si saptamana 2

 A fost un inceput de post aglomerat. 

La mine e cu modificari/amenajari la biserica. E cu entuziasm, cu suflu de nou inceput. Doar zapada de sambata a pus un pic de frana, pentru ca s-au amanat unele lucrari pentru zile mai linistite atmosferic. 

Acasa lucrurile sunt mai calme fata de anii precedenti. Nu mai e cu praf si amenajari. Azi voiam sa incep curatenia in dulapurile din dormitor dar s-a ivit un drum in oras, cateva sedinte online de coach si am facut doar ce era in plan intr-o zi normala de luni. Maine e sarbatoare, ar fi fost ziua bunicii de nastere iar azi a fost ziua in care, acum 7 ani, ne luam ramas bun de la ea. Probabil si de asta nu am putut tura motoarele azi. Un alt motiv ar putea fi vremea umeada si rece. 

Am actualizat listele cu meniul de sarbatori. Maine voi face listele cu produsele necesare. Am stabilit ziua de tait porcul si am facut lista cu cele necesare dupa ce am verificat stocurile la condimente.

Maine voi aduce decorurile de crăciun la verificat si sortat. Stiu ca am ceva instalatii ce trebuie inlocuite si as vrea sa notez si necesarul pentru biserica. Visam la un brad inalt artificial dar nu stiu daca va incapea in bugetul de anul acesta. 

Provocarea cu aprecierile a pornit cu entuziasm dar s-au terminat cele obisnuite si s-a intrat in perioada de cautari si e cu un pic de rezistenta, dar e fireasca si mergem mai departe.

Maine voi decide si ce va contine calendarul de advent si voi face si lista cu cele necesare construirii lui. Am panoul de la panoul dorintelor, am carligute cu datele din calendar si pungute rosii, ramane doar sa vad ce sarcini vor fi si bineinteles citatele motivationale. Nu cred ca voi pune dulciuri in pungute. Anul trecut a fost cu ceiuri dar nu a fost prea interesant. Iau in considerare specialitati de cafea ca tot suntem toti pasionati de cafea. Maine ma plimb prin oras si sunt deschisa la idei. Oricum mai am 10 zile la dispozitie pentru a-l termina.

La voi cum a fost prima saptamana?

 


15 noiembrie, 2023

„Calatoria spre Craciun”

 E una din provocarile mele. Ani de zile ma trezeam in ultima saptamana cu toate de facut iar ajunul ma prindea obosita si plina de frustrari. In loc sa ma bucur de sarbatori eram nemultumită, nervoasa, obosita si irascibilă. Asa ca am transformat totul intr-un joc de craciun de 40 de zile, in care sa ne bucurăm, sa ne amintim zilnic ca sarbatorile sunt despre timp petrecut impreuna, despre a darui (timp, atentie, dragoste) si a primi in acelasi timp. Voi pune saptamanal un indicator / lista cu sugestii de sarcini pentru a ma putea bucura de craciun. Pentru mine e un mod de a darui din bucuria mea, cumva e cadoul meu de craciun pentru voi, doamnelor ce imi citiți blogul. 















Jurnal de recunostință - 12-14/11

 O dimineata rece si umeda. Nu chiar de noiembrie, cred ca mai degraba de octombrie.


Imi place ploaia si chiar imi doream sa ploua ca sa stau in casa. Cand e vremea buna imi gasesc mereu de treaba pe afara, fie in curte la mine fie prin zona iar casa ramane cumva pentru „cand se intuneca” cand sunt deja franta de oboseala iar o cana de ciocolata fierbinte ma moleseste in loc sa ma energizeze. Dar una peste alta sunt recunoscătoare zilei de azi si saptamanii ce a trecut. Astazi ii facem pomenirea de 7 ani bunicii care m-a crescut. Am facut eu borsul pentru masa. Cred ca bunica ar fi mandra de mine cu si fara bors. Dar l-am facut asa cum m-a invatat ea, cu gaina de curte, taitei de casa si bors de putina. Si astazi va fi o zi in satul dintre dealuri acolo unde a inceput povestea mea si unde mi-am gasit jumatatea, scopul si rostul in viata asta. Chiar daca exista un aspect care nu imi place in toata povestea asta, am invatat sa respect deciziile fiecaruia indiferent daca imi plac sau nu. Asa ca sunt recunoscătoare bunicii ca m-a crescut asa apriga ca ea, capabila si sa mangaie dar si sa certe, sa spuna lucrurilor pe nume chiar daca nu toata lumea apreciaza asta si chiar daca nu imi face placere de fiecare data dar am invatat sa imi asum rolul de a da si bobarnace la nevoie pentru cresterea fiecaruia,

Si cum iar am inceput postarea pe 12 si o termin pe 14, vreau sa zic ca pomenirea a trecut cu bine. Sambata dupa pomenire am avut un incident cu masina (s-a oprit si nu a mai plecat, cumva ne-a dat o pauza) dar s-a rezolvat ieri cu bine.

Astazi sunt incantata ca maine incepe postul asa ca revin pe seara cu povestea acestei „Calatorii spre Craciun”. La ora 18 voi povesti live pe grupul de Fb despre aceasta provocare iar apoi voi pune materialele si aici. 

Va astept alaturi de mine in aceasta calatori!

10 noiembrie, 2023

Jurnal de recunostintă 10/11

 O dimineata de toamna devreme, cu soare bland. Miroase a frunze uscate umede ceea ce se simte in modul in care respir. Pisicii mari au navalit in casa cum am deschis usa iar cei mici au urcat in copacii din fata casei. Iarba sclipeste in soare. A cazut bruma! Mai spre pranz a inceput sa se incalzeasca...

Ieri a fost o zi frumoasa dar obositoare. Cred ca si cartonasuld e ieri, din programul despre schimbare pe care il tin pe whatsapp, a atins ceva butoane nevindecate mai ales ca am scotocit prin postarile de pe blog de anul trecut, la care s-au adaugat si imagini noi iar emotiile s-au involburat. Inca mai am de invatat multe despre mine. Se pare că sunt la un moment in care nimic nu e evident, sunt emotii subtile, intelesuri pitite prin amintiri mai greu de gasit la o prima privire. Astazi m-am trezit bine, entuziasmata, cu chef de toate. Si cum iar am inceput postarea dimineata si o termin seara, pentru ca a fost o zi aglomerata, sunt in fata calculatorului, cu o cana de ciocolata calda fierbinte, multumită de ce am reusit sa fac astazi, cu o lista de treburi pe maine si planuri pentru provocarea din postul craciunului.

Se anunta zile cu ploaie, pentru care sunt recunoscătoare. E nevoie de apa si eu am nevoie de zile linistite in fata semineului cu lucru de mana, muzica ambientala si un pic de ordine in ganduri.

O seara frumoasa tuturor!

08 noiembrie, 2023

Jurnal de recunostintă 7-8/11

 Ieri am lipsit motivat de la recunostinta de dimineata. 

A fost organizata o zi de curatenie la biserica și mi-am incarcat bateriile sufletesti. A fost o zi frumoasa, cu oameni frumosi cu voie buna si spor la treaba. O zi pentru care sunt profund recunoscatoare. Astazi ma pregatesc de un pic de treaba in curte. Am o intalnire cu frunzele, cu fum si foc dar si cu rufe de spalat, ceva de calcat si organizat pentru ca maine e sarbatoare si e zi pentru suflet. O sa fie iar o zi frumoasa la biserica pentru ca e zi onomastica si cineva vrea sa isi sarbatoreasca aceasta zi, alaturi de vecini, multumind Domnului pentru toate binecuvantarile primite. 

Ieri mi-am amintit de copilarie, de zilele cand mergeam cu bunica la biserica pentru a pregati diverse evenimente. Imi placea forfota din sat cu presuri si perdelute luate la spalat de femei (pe atunci se spala de mana si era mai dificil). 

Si pentru ca am inceput postarea pe 7 dimineata si o termin pe 8 dupa-amiaza o sa va spun ca a fost o zi frumoasa la biserică. Au fost sarbatoriti de nume dar si o doamna care isi serva aniversarea nuntii. Au fost si oficialităti si tort, si sampanie si voie buna!

Sunt recunoscătoare că fac parte dintr-o comunitate atat de frumoasa!

La multi ani tuturor celor ce sarbatoresc astazi ceva!


05 noiembrie, 2023

Jurnal de recunostintă 5/11

 Dupa vremea mohorata de ieri, azi soarele m-a luat prin surprindere. Si e un soare tare vesel. Nici pisoii nu stau in casa. Au venit, au papat si au plecat. 

Tocmai am constientizat ca mai sunt doar 10 zile si incepe postul Crăciunului. Am pregatit o provocare pentru aceasta perioada: „Calatoria spre Craciun”. Mi se pare cam lipsit de inspiratie titlul dar eu asa vad aceasta perioada, ca o calatorie prin suflet, casa si emotii spre cea mai frumoasa perioada a anului. 

Azi am de adunat si definitivat niste documente si apoi sa ma ocup de pregatirea programului.

Sunt recunoscatoare pentru oamenii minunati din viata mea, pentru oportunitati si pentru ca e apreciat ceea ce fac, ce scriu si ce ofer. Mai am de lucrat un pic cu mine sa nu mai compar ce fac eu cu ce fac altii pentru ca fiecare e unic si fiecare ofera din ceea ce este chiar daca informatia cumva e din aceeasi zona de interes. Dar despre asta voi povesti mai mult in ianuarie.

Deocamdata imi place cum se lucreaza in grupul despre schimbare. Am cam terminat cu temele usurele de inceput si ziua de astazi a venit cu o tema un pic mai profunda de autocunoastere. Aseara cand am pregatit materialul, am descoperit iarasi lucruri noi despre mine. Partea frumoasa e ca stiu tot materialul, l-am studiat inainte de a-l oferi in acest program dar cand il pregatesc pentru postare il vad cu alti ochi si descopăr aspecte despre mine pe care poate le trecusem cu vederea sau poate nu m-am gandit ca ar putea exista. Cumva lucrez cu mine in acelasi ritm cu doamnele din program ceea ce e fantastic. 

Abia astept si celelelte programe pe care le-am gandit sa vad ce surprize imi vor oferi pe parcurs.

Cum e duminica la voi?

Ce lucruri noi ati invatat despre voi in ultimul timp?

04 noiembrie, 2023

Jurnal de recunostintă 4/11

 O dimineata de toamna cu stropi de ploaie, cu miros de umed si frunze sfaramate.
O zi de stat la gura sobei cu lucru de mana. O zi in care sunt recunoscătoare pentru toamnă, pentru odihna.

Mai am cateva detalii la curatenia casei. Miroase a cafea, a placinta cu mere și un ulei cu miros de mere si scortisoara. Ascult muzica veche in boxe cat imi fac rutina de dimineata si apoi masa de calcat si filme de craciun. Am nevoie de răgazul dat de calcat pentru a-mi netezi gandurile involburate de tot felul de intrebari ce au venit in ultima vreme.

Sunt recunoscatoare pentru plaoie si pentru vremea de toamna, pentru blanosii casei si pentru vietuitoarele curtii precum si pentru ragazul de astazi!

03 noiembrie, 2023

Jurnal de recunostintă 3/11

 O dimineata racoroasa cu vant si nori. O zi numai buna de curatenie in casa. 

Acum ceva ani am descoperit ca curatenia in casa poate fi un act terapeutic. Eram in acea perioada de cautare, in care ma cautam pe mine ca ma pierdusem undeva si nu stiam pe unde, cand am gasit un articol pe un blog in care povestea despre atitudinea legata de curatenie. Povestea despre faptul ca am fost crescuti cu „camera de buna” cu vitrina de portelanuri pentru musafiri, vitrina ce pentru noi, cei ai casei, erau bune doar de sters praful de pe ele si cu „fa curat ca avem musafiri!”. Cumva am fost crescuti sa dam valoare celorlalti mai mult decat ne dam noua. Mi-am amintit despre asta in sesiunea live pe care am tinut-o aseara si daca tot a iesit la suprafata acest subiect merita sa fie aprofundat. Am descoperit mai apoi ca imi place sa fac curat, imi place sa trec cu mana pe fiecare obiect din casa, sa il sterg sa il pun in valoare cumva dar nu pentru altii ci pentru mine. Am descoperit ca atunci cand fac curat imi ordonez si mintea, gandurile, nu doar casa si am mai descoperit ca atunci cand fac asta pentru mine, iese tare fain si ma simt tare bine apoi. 

Cum adica pentru mine? 

Pai cine sta cel mai mult in casa? Eu! 

Cine e cel mai important musafir? Eu!

Cine are nevoie sa se simtă bine in casa? Eu!

Curatenia si ordinea in casa e despre mine si pentru mine. Cei dragi sunt inclusi pentru ca eu i-am ales sa faca parte din sufletul meu deci e tot despre mine. Si eu ma simt bine cand ei se simt bine. Cumva, curatenia, amenajarea casei poate fi si o declaratie de dragoste pentru că ii inconjor cu dragostea cu care am grija de casa. Apoi am mai citit undeva ca pentru o femeie/gospodina casa e reflexia sufletului. Si cumva e adevarat. Pe masura ce simplifici casa, arunci ce nu iti trebuie/ ce nu ai folosit parca si gandesti mai liber. Cand mesteci aceleasi ganduri in minte iar si aiar parca si casa eimbacsita chiar daca maturi de 3 ori pe zi. Pe vremea cand intram in multe case pentru ca aveam firma de instalatii, incercam sa imi imaginez cum arata casa cuiva dupa ce am vorbit cu acea persoana. De multe ori se potrivea, dar de cele mai multe ori constatam ca unii oameni au o durere in suflet pe care incearca sa o ascunda. Si se intampla ca la final, cand faceam receptia si era nevoie sa stau mai mult de vorba la ei acasa, sa le aflu povestile de viata, durerile si modul cum au trecut prin ele. 

Apoi am descoperit tot felul de stiluri de a pastra curatenia, de a face curatenie, de a face din casa un acasa... 

Azi, la mine e despre „acasa” in multe forme: curat, calcat, gatit.

La voi cum e cu curatenia?

Ce planuri aveti pentru acest final de saptamana?

02 noiembrie, 2023

Jurnal de recunostinta 2/11

 Anul trecut am avut provocarea cu o postare pe zi pana la craciun in diverse forme de jurnal. Pentru noiembrie a fost un „jurnal al recunostintei” pentru ca in alte culturi, noiembrie are o zi a recunostinței si chiar e o sarbatoare interesanta dar nu foarte comerciala. Cred că asta e motivul pe care pe asta nu am preluat-o.

 Imi doresc sa pot face postare zilnică si anul acesta chiar daca vor mai fi pauze. Cred ca am nevoie de aceasta postare zilnică pentru a reusi sa imi ordonez gandurile si nu doar. Incep luna noiembrie intr-un curs gratuit despre schimbare (inceput in octombrie) ce se termina in 16 noiembrie si va fi urmat de un curs cu plata de 30 de zile pe aceeasi tema. E un curs in care se pare ca si eu invat multe de la femei uimitoare ce au trecut prin diverse etape de schimbare. In acelasi timp pregatesc o provocare pentru postul craciunului, aici pe blog, si in grupul de FB la care va invit sa participati. E despre organizare in acestă perioadă premergatoare craciunului.

In altă ordine de idei sunt foarte aglomerata si intarziată cu curatenia in gospodărie. Daca in camp stam mai bine ca anul trecut, gradina si curtea e in curs de curatare si pregatire pentru iarna. In casa mai am putin si termin schimbarea hainelor de sezon plus mici finisaje dupa reparatiile din vara. Oricum, citind pe blog si in jurnalul personal se pare ca anul asta stau mult mai bine decat in anii precendeti, ceea ce imi dă o stare de recunoștință. Ce e drept nici nu am mai făcut atat de multe pentru iarna tinand cont de faptul că mai avem din anii precedenti. Si cred că o oarecare simplificare e benefică pe de o parte că se consuma tot ce fac, pe de alta parte am folosit doar ce am produs in gospodărie si nu in ultimul rând nu mai resimt oboseala si presiunea lui „trebuie” atat de tare in ultimul timp, ceea ce face bine la moral.

Voi cum vedeti luna noiembrie?

30 octombrie, 2023

„Caminul tau un colt de rai” - impresii la final


 Vremea nu prea a ajutata anul asta la relaxarea de octombrie si recentrarea pe camin. 

Fiind cald afara, chiar temperaturi de sfarsit de vara, am tot avut de lucru si nu am simtit nici caldura semineului, nici aromele de dovleac sau ghimbir la intesitatea la care ma gandeam eu, sau de care imi aminteam. A compensat starea de oboseala in schimb. 

La bucataritul din ultima sapamana m-am limitat la ciocolata caldă, făcuta in casa din lapte si ciocolata, cu aroma de scortisoara si ghimbir. De luna viitoare trecem la bezele adaugate in cana de ciocolata. Si ne-am alintat in familie cu cafea dimineata ornata cu frisca si fulgi de ciocolata iar uneori cu spuma de lapte. Visez la zile mai linistite cu briose cu piure de dovleac dar astea merg bine cu ploaie mocănească, foc in semineu si sosete pufoase. Dar se pare ca mai dureaza pana ajung acolo.

Nu stiu cum a fost pentru voi dar eu am reusit sa imi iau mici pauze de bucurie fie la o cana de cafea, fie admirand un fluture albastru, fie la ceasca de ciocolata caldă cu sotul meu in fata semineului, chiar daca emotia nu a fost la fel de intensa ca in anii precedenti, e un pas spre luna viitoare, o luna de pauza inaintea sarbatorilor de iarnă. Mi-a placut mult sa lucrez imaginile pentru aceasta provocare. 

Voua cum vi s-a parut?

24 octombrie, 2023

„De ce sa alegi schimbarea?”

 E numele noului meu program online gratuit. E un program de 21 de zile cu 7 teste despre situatia actuala a fiecaruia. Sunt teste care sa ne ajuta sa ne limpezim mintea si sa vedem daca schimbarea e o alegere in acest moment. Poate ca nu sau poate ca e nevoie doar de mici schimbari pe ici pe colo in viața noastra care sa imbunatatțească ce avem deja. Sau poate ca schimbarea ne bate la ușă si noi o ignorăm pentru că ne e teama de ea. Schimbarea ne duce in zone de nesiguranță, ne scoate din familiara stare de relativ confort. Chiar daca nu e un confort real cel putin e iluzia de confort, de familiar, de cunoscut. Iar teama de necunoscut e destul de puternică la fiecare. 

Si atunci ce facem?

Pai de regula o ignorăm (pe schimbare) si apoi ne plangem că ne-a luat prin surprindere. Cam așa cum ia zapada, iarna prin surprindere autoritățile. Ea, schimbarea, iți dă multe semne inainte de a veni.

Intai e nemulțumirea. Apare așa ca o stare trecătoare și nu are nici un motiv evident. Apoi, ca vulpea din poveste, se instaleaza pe cuptorul sufletului și nu mai vrea să plece. 

Apoi ai senzația ca viața ta e un film al cărui scenariu nu il cunoști chiar daca ești personajul principal. Teoretic ar trebui să il știi că doar tu ai ales sa stai in confortabil si in cunoscut. Dar incet, incet pare că nimic nu mai e nici cunoscut si cu atat mai putin confortabil.

Si apoi apare starea ne nervi, izbucnirile din senin si tristețea, adancă si grea, cu un dor dupa ceva ce nu știi ce dar simți că e acolo undeva, la vedere și totuși ascuns.

Ce poți face?

Să iți asumi schimbarea!

Cum?

Pai indiferent de stadiul in care ești spune-ți că vrei sa îți schimbi viața. Spune-o atat de des incât să simți cu toata ființa ta că vrei să schimbi ceva in viața ta. Că meriți să ai o viața frumoasă, că meriți să te bucuri de viață, că meriți să fii fericită. Si atunci vei vedea in jurul tău căi, posibilități, oportunități de a face schimbarea. 

Nu iți spun că alegerea e ușoară.

Nu iți spun că drumul până la acel moment in care să simti că viața ta e așa cum ti-ai visat-o e ușor.

Nu iți promit nici că vei ajunge acolo ușor.

Tot ce iți spun e ca merită!

Merită să vrei!

Merită să faci alegerea!

Merită să faci schimbarea!

Meriti să pășești pe acest drum!

Meriti să te bucuri și să fii fericită!

Eu doar iți atăt de unde să incepi. 

In acest program vezi de unde pleci și iți setezi pe GPS-ul intern unde vrei să ajungi.

Depinde de tine pe unde vei merge si ce alegi să experimentezi pe drum. Asa cum depinde de tine si cat va dura calatoria.

Programul se va desfasura pe whatsapp, va incepe pe data de 26 octombrie si va dura 21 de zile.

Daca te intereseaza acceseaza link-ul de mai jos:

https://chat.whatsapp.com/EleaHIVauBnK7xaZyN2g8e

22 octombrie, 2023

„Caminul tau un colt de rai” - ultima saptamana

 




Ultima saptamana e despre bucurie, despre decor, despre partea vizibila a caminului si despre arome. Bucuria de a fi cu cei dragi, de a decora de toamna sau de sarbatori, de a gati impreuna, de a imparti, de a face orice activitate impreuna e modul in care incheiem aceasta provocare. 
Sa fim impreuna, sa ne bucurăm, sa impartim bucurie, sa fim recunoscători pentru ce avem!





21 octombrie, 2023

Ganduri dupa saptamana 2 si 3 de provocare

 O dimineata insorita anunta o zi destul de incarcata. 

Saptamâna cu muzica a fost o saptamana relativ linistita. 

Daca de obiecei ascult muzica dance in casa cand face treaba sau radio, in saptamana cu provocarea am optat pentru muzica ambientala: 






In schimb, pauzele mele de saptamana asta au fost cele de la cafea de dimineata si atata. As putea pune la capitolul pauza si ziua de ieri, cand am participat la un super eveniment. E un eveniment care aduna la un loc femei uimitoare. Am participat si anul trecut si a fost momentul in care am avut impresia ca am reusit sa deschid acea usa inchisa cand am plecat din oras. Doar ca lumea s-a schimbat intre timp iar de data asta usa s-a deschis spre o lume de poveste, o lume parca inspirata din povestile lui Creanga, sub a carui privire blanda se desfasoară aceste evenimente. Si nu mai putin uimitoare e doamna sub a carei bagheta se intampla aceste evenimente la noi, la Neamt. Asa cum extraordinare sunt doamnele care sunt nucleul acestei miscari, i-as spune eu pentru ca creste de la an la an. De data aceasta educatia a fost subiectul de baza iar oamenii invitati sa vorbeasca la evenimentul femeilor antreprenor au atins, ca de fiecare data subiecte sensibile, directii dorite dar si modalitati de implicare in educatie. Si nu s-a vorbim doar de educatia tinerilor ci si de acea educatie continua care ne tine energici si entuziasti la orice varsta. Au fost prezente persoane cu rol decizie, cu rol de conducere, cu roluri politice dar si femei uimitoare care, asa cum s-a spus, au creat oaze antreprenoriale fie prin exemplu personal fie prin educatie. Ziua s-a incheiat cu un super tort facut de aceeasi Doamna Marcela de la Grumazesti despre care va povesteam anul trecut: 


Astazi e o zi in care pauza o sa fie in compania cartilor si nu pentru imi fac timp de citit ci pentru ca o sa particip la un targ de carte si la o lansare de carte. Sa nu mai povestesc ca am primit doua carti despre locurile in care trăim, foarte bine documentate istoric.
Maine va fi o zi pentru suflet! Inca nu stiu exact cu ce va fi ziua dar va fi pentru tihna.
Voi ce faceti in acest week-end?

16 octombrie, 2023

„Caminul tau un colt de rai” - a treia saptamana

 





De fapt saptamana asta va invit la o pauza. Oricat de mica dar sa fie o pauza in care sa va bucurati de voi, de ce e in jur, de ce ati realizat pana acum, de cei dragi si de cine ati devenit. Cateva minute in care sa va opriti si sa va intalniti cu voi insivă. Cateva minute in care sa fiti atente la caldura ceaiului, la atingerea pledului (sau animalelor de companie), la gandurile voastre, la vremea de afara dar mai ales la iubirea din jurul vostru. Fiti recunoscătoare pentru ce suntenți, pentru cine sunteti pentru ca fiecare in felul vostru sunteti minunate, perfecte in imperfectiunea voastra. Daca reusiti sa simtiti asta macar pentru cateva minute sarcina saptamanii a fost atinsa cu succes.


08 octombrie, 2023

Ganduri dupa prima saptamana de provocare

 O duminică dimineată răcoroasă, cu ceata si frunze uscate. E o vreme de stat in casa cu o carte in mana. O vreme care imi aminteste sa imi refac stocul de medicamente pentru inceputul meu de astm. A venit si o avertizare meteo de vant puternic si se anunta si ceva stropi de ploaie. Doar soarele se incapațânează sa isi arate fața din cand in cand.

Ma bucur si sunt recunoscătoare pentru provocarea de octombrie. E o perioada atat de aglomerata si obositoare incât am nevoie de o ancoră care sa imi aminteasca sa las sufletul să mai respire iar lumanarea parfumata aprinsă in salon asta face. 

Cum iti dai seama ca esti obosita sufleteste? Păi faci doar prostii: de la spart, scapat din mana, uitat ce aveai de facut, ars cu fierul o haina, toate aparent din neatentie de fapt e o lipsă de concentrare pe momentul „acum”. Si cum te odihnesti? Iei o pauza fie doar mentala cu o rugaciune sau o afirmatie pe care o repeti până o simti ca o vibratie undeva pe corpul fizic, fie lasi totul si faci ceva ce iti face placere si te relaxeza: un film, o carte, lucru de mana, o cafea cu o prietena, o sedinta la masaj/cosmetică/sala sau o plimbare. Mai e si acel moment de oboseala fizica dar perpetua pentru ca tu tragi de tine incă putin si inca putin. Asta se manifesta cu simptome sau dureri fizice: dureri de burtă, stranut, febră sau alte dureri care te trimit la o pauza fizică. De multe ori si astea se pot rezolva cu o pauza de somn sau de relaxare. Cred ca pentru asta a creat Dumnezeu duminica: sa luam o pauza de la toate si sa ne relaxam atat fizicul cât mai ales sufletul. Ca de la suflet pleacă toate. Cu cat e mai linistit si mai bucuros cu atat toate se intampla in jurul nostru mai cu usurință si cu bucurie, cu cat suntem mai catraniti si plini de griji, vinovație, neputință, ranchiuna, invidie si altele cu atat viata e mai grea si mai cu obstacole. Si pentru asta ne-a dat Dumnezeu recunostința, credinta si iubirea.

Si cred ca acea lumanare aprinsă ne poate reaminti de recunostință pentru că multumim pentru caminul nostru, credință pentru că credem ca va fi bine si iubirea cu care ne umplem casa să o putem transforma intr-un cămin.

„Caminul tau un colt de rai” - a doua saptamana

 






A doua saptamana vine cu sarcini in plus: muzica relaxanta si atentia la ganduri, la discursul interior si la cel exterior.  Politetea si rabdarea incepe de la voi insivă. Fiti politicoase, amabile si blande cu voi insivă si apoi cu ceilalti. Incurajati-i si pe cei dragi la politete cu ei si cu cei din jur, la amabilitate și calm. Nu e usor intotdeauna, nu va criticați daca nu ati reusit, e normal, e firesc ca obisnuința sa preia controlul, doar ca e bine să ne reamintim din ce in ce mai des sa fim politicoase si blande cu noi. Nu suntem roboti, avem emotii, obosim, avem toane, toate astea sunt firești si e bine sa ne acordăm timp SĂ FIM si atat. Fără sa ne etichetam, doar să fim pentru cateva minute noi insine si atat. Apoi ne putem intorce la normalitatea zilei. 
Cum vi se pare provocarea celei de-a doua saptămâni?
Cum a fost prima saptămână?

01 octombrie, 2023

„Caminul tau un colt de rai” - prima saptamana

 






Daca va place provocarea si imaginile facute pentru ea, le puteti prelua pentru postarile voastre. As fi incantata daca mi-ati lasa un link catre aceste postari.
Astept comentariile voastre!

„Caminul tau un colt de rai”

 Astazi este prima zi de octombrie asa ca voi da startul acestei minunate provocari. De fapt abia am asteptat-o anul acesta. Pentru mine a fost un an agitat, aglomerat si abia am asteptat toamna cu speranta ca voi mai reduce un pic ritmul si voi reusi sa imi ordonez un pic gandurile. 









Astazi e zi de pregatit provocarea. Pentru cei ce locuiesc la casa, vara e o perioada in care cel mai mult timp il petrecem afara. Odata cu reducerea zilei si marirea serilor apare o stare de agitatie seara. Ca si cum nu ti-ai gasi locul, inca mai ai energie si totusi e seara dar parca nu te-ai baga inca in pat. Daca mai si lucrezi, timpul cu lumina naturala acasa se reduce considerabil. Provocarea aceasta e pentru a reduce acea stare de agitatie si de a schimba cumva focusul de pe exterior pe interior. Aparent tot procesul acesta e legat de casa si curte dar de fapt acestea sunt proiectii ale universului nostru interior. Totul e legat de emotiile si gandurile noastre.
Pentru cititorii mai vechi, stiti deja ca aceasta provocare are deja multi, multi ani si a fost modificata si adaptata de la an la an nevoilor celor ce o preiau. Ea a fost adusa in blogosfera de Irina pe blogul careia gasiti inspiratie. 
Va astept in comentarii cu link-uri catre postarile voastre despre aceasta provocare sau cu povesti despre ea, dar si la urmatoarea postare cu detaliile pentru prima saptamana din provocare!
O duminica minunata sa aveti!


20 septembrie, 2023

fila de jurnal 20/9

 Ieri a fost vreme cu ploaie iar asta m-a ajutata sa ma concentrez pe curatenia din casa. Se pare ca mi-am pierdut antrenamentul la scris si frazele se insiruie mai greu. O fi vremea? Or fi vremurile? Oricum ma simt destul de obosita. Am nevoie sa invat sa ma detasez un pic, sa imi iau un pic de spatiu si sa las emotiile sa se aseze linistite in sertarasele lor. Cand cred ca s-au asezat mai vine un vanticel si le invalmaseste. Astazi am de gand sa scot andrelele si salul de toamna, cel cu nasturei sa mai lucrez la el un pic. Imi plac proiectele facute la calculator, imi acopera un pic din nevoia de frumos si de bine dar parca gandurile se aseaza mai bine in ritmul andrelelor care tacane usor... Am vazut ceva seriale noi la diva dar cred ca dau o tura si de Netflix sa vad ceva lejer de toamna cu finaluri fericite si multe zambete... Am un teanc serios de rufe de calcat si fierul se misca mai usor daca ruleaza un film dragalas in camera.

Astazi am fost vreo 2 ore la Piatra Neamt fara treaba. Doar ca am fost in partea asta de oras mai aglomerata si nu prea am simtit aroma muntelui dar am intrat in magazine. Am gasit o canapea scoica draguta la jumatate de pret si dupa gandit si razgandit am decis sa o luam. Era pe panoul meu de dorinte pe anul acesta. O scosesem cand am gasit o alta solutie pentru salonul nostru mic, dar se pare ca Doamne Doamne a tinut cont de ea si astazi ne-a scos-o in cale la un pret de nerefuzat. Asa ca seara e dedicata reamenajarii salonului. O sa sarbatoresc asta mai tarziu cu un ceai fierbinte si aromat.



19 septembrie, 2023

Fila de jurnal 19/9

 O dimineata frumoasa cu arome de toamna si pui de pisici. Se spune ca atunci cand o pisica iti vine in gospodarie e semn de  noroc. Si cand vin si tot vin? Pe langa ai mei 5 pisici, zilele astea pisica vecinei s-a hotarat sa nu mai plece de la mine. Chiar a intrat in casa. Si nu singura. Si-a adus si un pisic ciufulit portocaliu. Ca un dovleac mic, pufos si stuchicios. Aseara s-a decis si pisica mea sa scoata doi pisoi ciufuliti de pe unde a fatat si i-a tinut ascunsi. Primul e foarte colorat cu alb, portocaliu, negru si cu o mutrita dragalasa foc. Sotul meu i-a zis Yoda pentru ca are urechile mai mari decat mutrita. Al doilea a aparut dupa vreo doua ore si e gri si la fel de ciufulit si cu urechi mari. Asa ca i-am zis Yoda2 sau Yodagri

- Ce ne facem? Toti sunt dragalasi? Si totusi cati putem tine? a fost replica lui Matei cand i-a vazut pe cei doi Yoda aseara.  Momentan avem 2 Yoda si un Bostanel. Sunt curioasa ce ne mai rezerva ziua de azi....

Hoinarind pe bloguri in cautarea unor idei si materiale pentru programul gratuit ce il pregatesc pentru luna octombrie m-am trezit citind un fragment dintr-o postare a mea. O doamna cu un blog care mie imi place foarte mult si de unde mi-am tot luat resurse de a merge inainte cand aveam impresia ca nu mai puteam, a citat dintr-o postare a mea. Asa ca m-am intors la postarile mele pentru a-mi realiza materialele. Citind ce am scris anul trecut am gasit in septembrie postari aproape zilnice. De fiecare data cand recitesc ce faceam cu un an, doi sau mai multi in urma am un sentiment de bucurie asa ca incerc din nou sa imi fac timp sa postez cat de des pot pentru a-mi asigura materiale pentru mai tarziu. 

Si ca sa nu va plictisiti pana lansez programul gratuit din octombrie, va invit la o rubrica de intrebari zilnice.






18 septembrie, 2023

Jurnal de septembrie

 Septembrie e prima luna de toamna. Toamna e anotimpul meu preferat si cel mai lung. Incepe in septembrie cand pregatesc casa de sezonul rece si se termina pe 1 decembrie cand ma pregatesc de craciun. De fapt as putea spune ca anotimpul meu preferat incepe in septembrie si se termina in ianuarie cand termi de stras toate decoratiunile din casa. Cum, din diverse motive, inceputul lui septembrie a fost aglomerat si centrat pe alte treburi, m-am trezit acum, la mijlocul lunii ca nu am bifat nimic planificat pe aceasta luna. Nu vreau sa recuperez neaparat ci doar sa incep activitatile specifice acestei luni: gemul de prune, culesul legumelor din gradina si eliberat zonele din gradina unde plantele sunt trecute, curatenie in zona de stivuit lemne si curatenia in casa. Pentru ca prognoza arata bine astazi voi incepe cu spalatul perdelelor si a geamurilor in toata casa si implicit a balconului pentru a putea sterge geamurile si pe exterior. Urmeaza stergerea mochetelor si spalatul covoraselor, o tura prin dulapuri pentru a scoate hainele foarte subtiri si adaugarea jachetelor si a bluzelor cu maneca lunga si eventual o eliberare a hainelor ce nu le-am folosit vara asta. Daca saptamana asta ma ocup cu activitatile generale de curatenie (perdele, geamuri, mochete, covorase) as putea ca saptamana viitoare sa ma pot ocupa de detalii in cate o camera pe zi fara sa ma aglomerez si sa imi ramana timp si pentru curs si teme. Dupa cum stiti, in luna octombrie avem o provocare frumoasa pe blog pe care, anul acesta, as vrea sa o modific un pic si sa ii dam startul cu o zi doua mai devreme: „caminul meu un colt de rai”. Dar despre asta voi vorbi intr-o postare viitoare.

Va doresc o saptamana binecuvantata!

16 septembrie, 2023

ganduri in septembrie

 Vremea e mohorata. 

Nici nu ploua dar nici nu e soare. E putin apasatoare si ma pune un pic pe ganduri. E cam devreme racoarea toamnei si totusi mai sunt 100 de zile pana la craciun. Ceea ce ma face sa ma gandesc sa apas un pic pedala de acceleratie pentru finalizarea cursurilor viitoare (gratuite si cu plata). Am acel sentiment de curiozitate amestecat cu grija pentru ce va fi. Sunt curioasa cum vor fi primite aceste cursuri si totusi grijulie cu forma in care „ambalez” informatia. In acelasi timp imi doresc sa ating puncte nevralgice ale celor ce participa in program. Si inevitabil ma intreb care ar putea fi acestea. Care sunt domeniile in care cititorii mei ar dori sa lucreze in aceste programe. Ce vrea fiecare sa imbunatateasca in viata lui prin aceste programe. 

Ce ziceti? Ma ajutati cu informatii pentru ca aceste programe sa fie ceea ce aveti nevoie?

Am nevoie de „voluntari” care sa imi raspunda la 4 intrebari intr-o intalnire video (messenger sau whatsapp), raspunsuri care sa ma ajute pe mine sa imi clarific zonele vietii in care e nevoie de claritate. 

Va multumesc de ajutor si astept comentariile voastre cu nr de telefon sau pagina de FB, comentarii ce nu vor fi publicate, pentru a putea stabili o intalnire virtuala. Intrebarile sunt ca intr-un joc in care nu e neaparat nevoie sa imi dati detalii ci doar directii. In functie de dorintele voastre, intalnirea poate fi scurta doar pentru cele 4 intrebari sau mai lunga (max 60 min) in care sa va gasiti si voi raspunsuri. Adica o sedinta de coach gratuita.

Va astept!

08 septembrie, 2023

Fila de jurnal

 Nu am mai scris de ceva vreme, prinsa cu altele. 

Am mai inceput cate o postare dar a ramas neterminata. Provocarea cu recunostinta a venit si pentru mine cu multe provocari: identificarea unui tipar comportamental, reorganizarea timpului si provocarea de a vorbi live intr-o postare pe grupul de FB. Si bineinteles gestionarea emotiilor in acest timp. Toate mi-au iesit bine dupa ce spun ceilalti, dar criticul meu interior a gasit momente in care „se putea si mai bine” motiv pentru care l-am ”bagat” intr-o sedinta adica lucrez cu partea asta critica a mea. Cred totusi ca are nevoie de o pensionare timpurie chiar daca de-a lungul timpului m-a ajutat sa fac lucrurile din ce in ce mai bine, a venit si acel moment in care „ce e prea mult nu e neaparat bine”. Suntem in renegocierea conditiilor de colaborare :).

In alta ordine de idei, in ultima saptamana am fost intr-un maraton borcanicesc in care am reusit sa pun conopida cu gogosari la borcane, sa imi fac zarzavatul de ciorbe pentru iarna, dulceata de ardei iuti si zarzavatul pentru tocane. Si pe langa ele ceva ardei copti pentru iarna sau zacusca. Astept sa mai creasca cateva zile vinetele in gradina pentru zacusca. Cel mai probabil saptamana viitoare vor mai fi 2 zile de conservarit si una de facut gemul de prune.

In gospodarie, sotul meu s-a ocupat de schimbat acoperisul la cotetul porcilor si mici reparatii/modificari/finalizari de proiecte mai vechi. Doar gradina e un pic trista pentru ca am bagat-o in seama doar pentru recoltat si nu am curatat-o de buruinile ce cresc nebune dupa ploile din saptamana trecuta. Am pus pe lista de saptamana viitoare si o tura de curata gradina. Am reusit sa imi fac listele cu activitatile de toamna, de septembrie si pe saptamana in curs si sunt incantata ca deja am taiat din ele. 

Astazi e zi de plimbare, maine e dedicata rufelor (spalat/calcat/ordonat), duminica e o zi de relaxare si luni revenim la activitatile toamnei. 

Toamna asta a fost foarte categorica de la inceput: primele doua zile de septembrie au fost foarte calde, a treia s-a infoiat a furtuna de vara ce s-a transformat intr-o ploaie mocaneasca rece si uneori doar burata pe parcursul a vreo 3 zile. Acum e un soare caldut mangaietor iar seara e racoare. Se simte deja aroma strugurilor si a prunelor in curte. Am gasit chiar si pepeni galbeni parfumati in gradina. Verzele incep sa isi adune frunzele in mijloc in timp ce cele de la baza se infoaie incercand ca ocupe cat mai mult spatiu. Prazul e gros si isi coloreaza usor varfurile frunzelor iar dovlecii se strofoaca sa mai dea cate un dovlecel crocant in timp ce frunzele de la baza incep sa se ususce. Laptele capritelor are deja gust de toamna in timp ce cel de vaca e mai gras. Curtea e plina de pui zburataciti ce alearga de colo colo in timp ce o nebuna de gaina s-a hotarat sa cloceasca, asa in prag de toamna...

Sa aveti un weekend minunat, cu sarbatori, cu relaxare si incarcarea bateriilor inainte de inceperea scolii!

07 septembrie, 2023

21 zile de recunostinta - a 21-a zi

 Deja au trecut 21 de zile. Mai ieri vorbeam despre acest program si iata-ne ajunsi la finalul lui. Va amintiti ca la inceputul lui am vorbit de un leu pus in plic in fiecare zi, ca o premiere pentru fiecare zi din program. Rolul lor era pe de o parte sa formeze deprinderea de a economisi zilnic cate putin iar pe de alta parte pentru a constitui un fond de premiere la finalul programului. Astazi am ajuns la finalul lui asa ca va recomand sa va premiati fie cu o cafea/un dulce cu o prietena/partener la o terasa/un loc dragut, fie sa va luati un obiect care sa va aminteasca ca ati parcurs acest program de recunostinta. De preferat un obiect pe care sa il utilizati/vedeti zilnic. Cu recunostintele adunate in borcanul/cutia/plicul recunostintei fie le puneti undeva ca sa va mai puteti uita prin ele in zilele cu ploaie in suflet fie le impachetati intr-o cutie ce va poposi sub bradul de craciun pe post de cadou pentru dumneavoastra. E un exercitiu benefic ca in perioada sarbatorilor sa va amintiti de recunostintele dintr-o anumita perioada. Iar perioada aleasa pentru acest exercitiu nu a fost intamplatoare. Pe de o parte e la trecerea dintre vara si toamna, de la tinhna la aglomeratia lui septembrie (scoala, conserve, etc), iar pe de alta parte se spune ca intre cele doua Sfinte Marii timpul sta pe loc, oamenii nu imbatranesc, totul este calm, lucrurile se aseaza, Dumnezeu isi trage sufletul. Tot in aceasta perioada este si inceputul anului bisericesc/biblic, moment numai bun sa fim recunoscatori.

Si daca tot v-ati format deprinderea de a fi recunoscatori va recomand sa continuati pentru ca exista studii din care reiese ca 10 min de recunostinta zilnica, in 3 reprize, timp de 4 zile duce la cresterea imunitatii organismului cu 50%, si fiti blanzi cu voi in zilele in care nu reusiti sa faceti asta. E firesc sa mai fie si zile mai aglomerate, cu oboseala, cu stres in care e cam greu sa ne pastram rutina, dar important e, ca in ziua urmatoare sa revenim la acest obicei. 

Ziua de miercuri la mine a venit cu recunostinta pentru:

- o sesiune cu o colega in care eu am avut de lucrat pe un tipar comportamental, descoperit recent.

- spor la borcanit, mai am de etichetat si depozitat.

- curajul de a planifica o activitate cu multe emotii in spate

- sustinerea colegelor din curs

- sustinerea sotului care mi-a demontat toate scuzele inventate de mine.

- copilareala de seara..

La voi cum a fost?



06 septembrie, 2023

21 zile de recunostinta - a 20-a zi

 


Ce repere au trecut zilele, mai e una si gata cu provocarea...

Mi-a placut sa va citesc, sa imi imaginez tihna casei voastre printre recunostinte, sa va simt bucuria...

Pentru mine ziua de ieri a fost cam asa:

- recunoscatoare pentru o dimineata mai lenesa din cauza vremii umede

- recunoscatoare pentru maratonul de borcanit

- recunoscatoare pentru o provocare care m-a scos din confort si mi-a pus mintea la teaba

- recunoscatoare pentru sotul meu care nu doar ca m-a ascultat dar mi-a si validat deciziile ce pareau banal de simple dar care au adus o mica furtuna de emotii.

05 septembrie, 2023

21 zile de recunostinta - a 19-a zi


 Pentru o luni cu recunostinta pentru:

- sedinta de dimineata

- spor la conservarit, vreme de toamna, pisici obraznici si pui de gaina tupeisti :)

- linistea si intelegerea din casa. 

04 septembrie, 2023

21 zile de recunostinta - a 18-a zi

 


Ziua de duminica a fost cu recunostinta pentru:

- dimineata - tihna

- peste zi: bucuria sotului, plimbarea in oras, somnul de dupa-amiza si organizare in gospodarie

- seara: ploaie si linistea casei

O saptamana binecuvantata sa aveti!


03 septembrie, 2023

21 zile de recunostinta - a 17-a zi

 


A trecut si a doua zi de toamna cu 

- recunostinta pentru o dimineata linistita

- recunostinta pentru o oarecare organizare in gospodarie

- recunoscatoare pentru roadele gradinii

- recunoscatoare pentru intalnirea cu oamenii din comunitate

- recunoscatoare pentru cateva momente de singuratate in biserica

- recunoscatoare pentru spor in prelucrarea legumelor si trecerea lor din gradina in camara

- recunoscatoare pentru momentele de liniste cu sotul la un pahar de apa minerala in curte

02 septembrie, 2023

21 zile de recunostinta - a 16-a zi

 


Ziua de vineri am trait-o cu recunostinta astfel:

- dimineata am fost recunoscatoare ca e toamna

- peste zi pentru prima zi de septembrie, pentru piata de gros si legume proaspte, pentru intalnirea cu o doamna faina si pentru un pic de somn

- seara a venit cu recunostinte pentru tot ce ne da Dumnezeu!

La voi cum a fost prima zi de septembrie?