30 iulie, 2010

"femeia de succes"

Duminica dupa-amiaza soarele si leaganul facusera echipa sa ma ademeneasca afara. Cum ei erau doi m-am gandit sa imi iau si o insotitoare. Safacem perechi cumva. Asa ca m-am asezat in fata bibliotecii cu gandul de a lua prima carte care imi atrage atentia. Si coperta rosie a cartii "Femeia de succes" parca imi facea cu ochiul. M-am indreptat spre ea spunandu-mi:
- De unde atat succes la o femeie care sta acasa, se ocupa de casa, curte si copil. Dar cine stie ce vremuri vor veni asa ca, daca tot mi-a atras atentia hai sa o funzaresc.
Nu am reusit sa citesc decat primele doua capitole dar mi s-a parut atat de interesante incat am insistat asupra unor aspecte. Cartea are si exercitii practice asa ca m-am inarmat si cu un creion si o radiera si cateva ore bune nu m-am dezlipit de ea. Primul capitol trata definitia SUCCESULUI din mai multe puncte de vedere. Plecand de la cea din DEX (pe care nu o reproduc acum) care defineste succesul ca fiind scop atins si cuantificat in bani. Definitie care in secolele trecute se potrivea barbatilor. Pentru ca ei se ocupau de "agoniseala" in timp ce femeile de "chiverniseala" asa ca la barbati era important ca scopul sa fie atins: ce aduceau in casa in timp ce la femei scopul nu exista sau exista sub o alta forma, aceea de a mentine caminul intr-o forma de armonie continua. Spre deosebire de barbati care aduceau si din momentul in care "agoniseala' era predata femeii scopul era atins si finalizat la femeie scopul final era un "perpetum mobile" ce depasea planul fizic spre cel emotional. Poate de aceea femeia are mult mai dezvoltata atentia distributiva pentru ca ea se ocupa de mai multe planuri in acelasi timp: educatia copiilor care imbina planul fizic cu cel afectiv si cel emotional, casa si bucatarie care iarasi imbina planul fizic cu cel emotional (degeaba faci ordine sau mancare daca nu pui si un dram de suflet iese totul fad si insipid) si sotul unde se imbina iarasi planul fizic cu cel afactiv si emotional. Pe cand barbatul trebuia toar sa aduca.
Odata cu emanciparea femeii, dintr-un orgoliu pe care eu personal nu prea il inteleg, s-au preluat fara a se adapta definitii si implicit sarcini specifice barbatului. Si fiind "emanciparea femeii" si nu a barbatului s-au pastrat si vechile atributii pentru ca nasterea nu e o sarcina pe care sa o putem incredinta barbatilor. Si astfel s-a ajuns la ... psigolog.
Pentru ca oricat ar ar "agonisi" femeia exista o nevoie nesatisfacuta: acea a creativitatii. Deoarece nu ni se spune sexul frumos nu pentru ca suntem frumoase ci pentru ca infrumusetam totul in jurul nostru nu prin frumusetea noastra fizica ci prin cea sufleteasca: amenajam caminul, il decoram, asa cum ne "decoram" toti membrii familiei (rar am vazut barbati care isi cumpara haine singuri), si contribuim la infrumusetarea sufletelor acelor minuni carora le dam viata (unele ca altele doar ii crestem).
Raportand succesul nostru ca femeie la definitia succesului data de barbati ne amputam sufletele. Pentru ca sufletele noastre nu se cuantifica in bani ci au nevoie de armonie pentru a se simti implinite, fericite. Iar acea armonie se bazeaza pe afectiune, intelegere, admirarea frumosului din natura pentru a-l aduce cumva in inimile celor dragi, in sanul caminului.
Acele doua capitole citite (probabil va mai trece ceva vreme pana voi citi si restul cartii) m-au facut sa ma gandesc la viata mea si mai ales mi-au amintit cat de neimplinita ma simteam in perioada cand eram considerata o "femeie de afaceri de succes". Si cum a trebuit sa pierd tot si sa constat ca ma simt implinita acum, cand singura mea "avere" e mica mea familie. SI acum ca am constientizat aceste lucruri probabil voi trece la o noua etapa din viata mea cand voi sti sa pretuiesc aspecte nepretuite si nu cele cu preturi foarte mari.
Tot in acea carte spunea ca pentru o femeie e mai important drumul cu frumusetea lui decat finalul oricat de tumultos ar fi.....

29 iulie, 2010

Dresuiala


In unele zone i se spune sarbusca iar in altele "zer cu cartofi". E un soi de ciorba de cartofi noi dar merge facuta si iarna. Pentru o oala de 6 litri de ciorba nevoie de:
- o oala de lapte prins (2 litri de lapte pus la prins cu 2 zile inainte)
- 1 kg de cartofi noi marunti
- un morcov mare
- o ceapa mare sau 2 mai mici
- 1 ou
Se curata cartofii, se pun la fiert si se adauga morcovul ras si ceapa taiata marunt. Intre timp se smantaneste oala de lapte prins - se scoate smantana. Intr-un castron se bate oul intreg si se amesteca cu smantana. Cand cartofii sunt fierti, se rastoarna laptele prins smantanit (chisleagul) in oala si se lasa cat sa mai dea un clocot. Apoi se da oala de pe foc, se adauga sare si piper dupa gust si smantana cu oul. Se serveste firbinte sau rece din frigider. E racoritor intr-o dupa-amiaza de vara.

gradina mea in iulie

Am promis cu ceva vreme in urma ca voi pune si poze din gradina. Doar ca le-am facut inainte de ploaie iar unele "aspecte" nu sunt chiar asa cum mi-as dori eu sa fie. Dar asta e, nu se poate face tot intr-un an de zile.
vedere din stanga intrarii, in stanga casei e bucataria


vedere in dreapta intrarii, in lateral e zona pasarilor si a iepurasilor

in stanga scarilor: aceeasi zona de mai sus dar fotografiata dinspre casa



in dreapta intrarii (de pe scari), aleea spre bucatarie


in dreapta intrarii (de pe alee), aleea spre bucatarie

prima fereastra

a doua fereastra

coltul casei spre bucatarie


din fata bucatriei spre fantana


putin mai la dreapta (din fata bucatariei), in spatele craitelor sunt plantele aromatice: patrunjelul cret, busuicul, cimbrul si macul
iar apoi gradina: ceapa, prazul, mazarea, morcovul, ardeii si fasolea catratoare

si de la coltul casei spre poarta

si in dreapta bucatariei e zona de joaca

25 iulie, 2010

despre bors

Stiam ca are multe utilizari terapeutice, unul dintre ele fiind acela de revigorant impotriva oboselii, altul fiind calmant al bolilor respiratorii iar cel mai utilizat fiind acela de dusmanul mahmurelii dar am gasit aici multe explicatii si recomandari in utilizarea borsului ca "leac" pe langa acrirea ciorbelor.

am umplut bors

Pentru cine nu stie, borsul (ciorba) se acreste cu bors umplut in partea asta a tarii -Moldova. Pana acum imi luam de la bunica sticlele cu bors necesare dar am decis ca e timpul sa il umplu singura. Asa ca m-am informat temeinic de la bunica si de la babutele din sat si am purces la treaba. Ieri am facut primul bors acrit cu bors umplut de mine. Chiar foarte bun mi-a iesit asa ca "dau mai departe" reteta:
Pentru un borcan de 10 litri (cel mai bine iese in oala de lut) e nevoie de:
- o strachina (castron sau farfurie adanca) de faina alba
- o strachina de tarate de grau
- o creanguta de visin sau de mur
- o strachina de huste (faina si taratea ce ramane dupa ce se trage borsul la sticle)

Hustele sunt cel mai greu de procurat pentru ca trebuie sa cunosti pe cineva care umple bors de la care sa iei dar sunt cel mai bun "scrub" pentru piele produs in casa.

Se pun in borcan faina si tarata de grau si "uda" cu putina apa rece (se face o pasta groasa, nu trebuie sa ramana faina sau tarate uscata), se adauga apa clocotita pana la 3/4 din borcan (folosind cutitul sau o coada de lingura sub borcan ca sa nu crape) si se lasa sa se racoreasca pana la temperatura mainii (poti tine degetul in apa). Se pun hustele si creanga de visin sau de mur si se amesteca bine cu o lingura de lemn. Apoi se lasa borcanul in pat cald 2-3 zile. Fara a se tulbura se trage borsul la sticle si se adauga apa calduta (la temperatura mainii) repetand operatiile de racire in pat si tras la sticle. Eu am adaugat apa de 2 ori si a iesit bun tare. Se pastreaza la rece cam o treime din hustele ramase pentru urmatoare oala de bors iar restul ori se dau mai departe ori se folosesc la masti cosmetice. Sunt foarte bune la curatat tenul si la hidratare. Borsul se poate bea dimineata e un tonic general foarte bun.
SECRET: pentru a iesi borsul acru, inainte de a-l lasa la racit in pat, adica in timp ce il mesteci trebuie sa dai cu lingura de lemn pe la gura cuiva (eu am incercat pe sot dar se poate pe orice persoana). Important e sa fie luat prin surprindere si sa se supere pentru ca borsul sa iasa ACRU.

despre credinta

Pentru ca e duminica si vremea e cam apasatoare m-am asezat in fata calculatorului. De cateva saptamani am intrat pe un joculet online cu o gradina virtuala destul de plicticos dar nu necesita o foarte mare atentie asa ca il jucam in familie. Care ajunge la calculator mai "planteaza" sau mai "vinde" ceva in si din gradina. Si in cadrul jocul se formeaza bresle asa ca am "aderat" la una care imi suna mie mai curios. Nu mica a fost surpriza cand am inceput sa primesc citate din biblie in cadrul jocului. Multe din ele le cunosc, multe din "pilde" le stiu si le postez pe blog cand le gasesc intr-o forma mai "comerciala" adica mai clare sau mai explicative pentru timpul prezent - epoca moderna cum e denumita de catre istorici. Poate gresesc eu pentru ca consider credinta fiecaruia un loc special din sufletul sau. Relatia fiecaruia cu Dumnezeu e ... "intima". Rugaciunea e un moment de comuniune a sufletului cu divinitatea. Rugaciunea in grup, care are o putere fantastic de mare, se face in biserica sau nu, in prezenta preotului sau la nevoie fara prezenta acestuia dar de catre un grup care impartasesc aceleasi sentimente la un moment dat. E adevarat ca in ultimii ani credinta in Dumnezeu si-a pierdut locul meritat dar nici coborarea ei in banal sau folosirea acesteia ca un blazon nu ne ajuta. Degeaba declaram, pozam sau ne impunem un anumitcomportament daca nu vine din adancul sufletului e posibil ca la un moment dat sa ne faca mai mult rau decat bine. Chiar daca in credinta populara se spune ca "obisnuinta e a doua natura" doar obiceiul de a merge la biserica nu ne ajuta in momentele de mare cumpana si ajugem sa auzim intrebari de genul "De ce trebuie sa indur eu asta ca doar am mers duminica la biserica?" in cel mai fericit caz ca in cel rau citim in presa despre cum s-a sinucis. Si e pacat (nu vorbesc despre pacatele capitale ci doar de cele emotionale) pentru ca credinta e cel mai mare ajutor in momentele de cumpana sufleteasca. Acele momente cand lipsa sau abundenta banilor nu te ajuta cu nimic, cand esti singur cu tine insuti, cand trebuie sa iei decizii dureroase pentru tine sau pentru ceilalti, cand simti ca nimic nu mai are rost sau cand simti ca "poverile" sunt mult prea grele. Atunci NIMENI nu te poate ajuta. Doar Cel de Sus care iti arata calea de urmat, drumul pe care trebuie sa mergi si modul cum poti privi in jur pentru ca totul sa para frumos, usor si vesel. Dar pentru asta tu trebuie sa auzi, sa vezi dar mai ales sa SIMTI. Nimeni nu poate auzi, vedea sau simti in locul tau asa cum nimeni nu poate spune MULTUMESC in locul tau dupa ce ai depasit momentul.