"
Camara Corinei" este numele ce apare pe produsele facute la noi in casa. Am cochetat cu multe alte nume, am incercat variante de nume care sa sugereze ca sunt obtinute/produse in gospodarie dar pana la urma am ramas la ideea ca toate pot fi depozitate in camara inainte de a ajunge pe masa. Asa ca produsele vin din "Camara Corinei". A Corinei pentru ca asta e numele meu.
La inceput au fost facute pentru noi, in casa. Mai apoi au ajuns si la prieteni sau vecini. Si cum au fost apreciate le-am pus un pret. Suficient cat sa acopere cheltuielile dar destul de mic comparativ cu produsele industriale. Un pret care sa le faca atractive si, sper eu, pretuite.
Povestea "Camarei" a inceput odata cu mutatul la tara, acum 9 ani. La inceput a fost o casa pe un varf de deal cu multe pajisti in jur. Si multe flori. Imi plac plantele. Imi place sa le culeg si sa ma folosesc de proprietatile lor. Incerc sa aflu cat mai multe despre ele si despre povestile lor.
Asa ca au inceput sa apara in gospodarie: papadia, sanzaienele, cimbrisorul, pelinul, galbenelele si multe alte plante medicinale cunoscute. In acelasi timp camara se umplea in fiecare an de siropuri de plante (salcam, papadie, patlagina, brad) dar si de fructe (capsuni, cirese, zmeura, mure). La fel cum in camara popeseau dulceturile (salcam, trandafir, nuci verzi, capsuni, cirese, visine, zmeura, flori de soc, gutui, etc) dar si gemuri (mere, pere, gutui).
Si pentru ca odata cu varsta si mutatul la tara apar si neplaceri am inceput sa fac crema de ardei iute pentru incheieturi dureroase, crema reparatorie pentru piele pentru tot felul de neplaceri ale pielii (maini crapate, calcaie crapate, muscaturi de insecte, arsuri etc) dar si crema de sanzaiene pentru ciocuri osoase.
Casa de pe varful dealului a fost inlocuita de o casa batraneasca intr-un satuc mic, la 3 km de soseaua judeteana unde am avut impresia ca timpul s-a oprit in loc. Din curte "vad Ceahlaul la apus" iar masinile ce trec pe drum intr-o zi le pot numara pe degete. Locul ne-a inspirat si gospodaria noastra s-a marit. Intai au ajuns in gospodarie gainile iar ouale proaspete sunt foarte bune pentru copii, caprele cu laptele lor bun pentru remineralizarea organismului dupa iarna lunga dar si pentru cei cu probleme ale cailor respiratorii si vacuta cu laptele ei gras si bun pentru oricine.
Internetul, cartile, ziarele mi-au fost de ajutor, adaugand informatii noi la cele stiute de la bunici, si am inceput sa prepar diverse produse: branzeturi, cascaval, dulceata de lapte, unt. La inceput respectand retetele, mai apoi incercand, modificand, adaugand, inlocuind unele ingrediente cu altele mai bune astfel incat produsul final sa ne placa noua in primul rand. Am inceput sa dau si celor din jur din ce prisosea in gospodarie.
Acum am ajuns la o lista de produse aflata intr-o continua miscare datorita caracterului sezonier si a perisabilitatii lor dar si a productiei mici, gospodareasti.
Astfel, odata cu primavara avem:
- oua (primavara, vara, toamna)
- iezi (aprilie, mai)
- branza de capra (cas) proaspata (din aprilie pana in septembrie)
- telemea de capra
De la finalul lunii aprilie (pana la epuizarea stocului)
- siropul de toporasi (adjuvant in tratarea gripei)
- siropul de papadie (gustos cu apa minerala dar si tonic pentru ficat)
- sirop de floare de salcam (calmeaza aciditatea la stomac inclusiv cea datorata starilor anxioasa)
- dulceata de floare de salcam
- siropul de liliac (adjuvant in stari febrile, balonarea dar si boli reumatice si guta)
- siropul din floare de soc (adjuvant in stari febriel, raceala si gripa)
- siropul de iasomie (adjuvant in stari febrile)
- siropul de patlagina (adjuvant in starile de tuse seaca)
- siropul din muguri de brad - macerat (adjuvant in tratarea tusei productiva)
- sirop din muguri de brad cu cimbrisor (adjuvant in tratarea tusei productiva si fluidizarea mucoaselor)
- sirop din muguri de brad fiert
- sirop din flori de tei (bun seara pentru un somn linistit)
- sirop de menta (in amestec cu apa minerala si gheata este ideal in zilele fierbinti de vara)
In mai (pana la epuizarea stocului)
- macerat de pelin in vin (cu efect antispastic si de stimularea secretiei de bila)
- tinctura de cimbrisor (frectii pentru picioare grele si obosite)
- siropul de trandafiri
- dulceata din flori de trandafiri
- dulceata de nuci verzi
In iunie (pana la epuizarea stocului)
- dulceata de capsuni
- dulceata de cirese dulci
- dulceata de cirese dulci cu menta
- dulceata de cirese amare
- dulceata de visine
- sirop de visine
- visine la borcan (conservate, pentru prajituri)
In august (pana la epuizarea stocului)
- dulceata de mure
- dulceata din fructe de soc
- sirop din fructe de soc
- dulceata de ceapa rosie
In septembrie:
- gem de pere
- gem de prune
- dulceata de mere
In octombrie:
- gem de gutui
- dulceata de gutui
- peltea de gutui
- dulceata de ardei iute
Tot anul:
- lapte de vaca
- cascaval din lapte de vaca
- dulceata de lapte
- unguient de ardei iute (pentru incheieturi dureroase)
- unguient reparator pentru piele
- unguient de sanzaiene (pentru ameliorarea ciocurilor)
- plante medicinale uscate (menta, salvie, sanzaiene, musetel, coada soricelului, pelin, sovarv, pojarnita)
In general prefer sa vand din stoc si nu pe comanda deoarece pot aparea situatii neprevazute care sa duca la nerespectarea termenelor de predare a comenzii, cum ar fi vremea, diverse activitati in gospodarie urgente sau o stare de spirit proasta care duce la neatentie si la sacrificarea unui produs (ars, nefiert, fiert prea tare...)