Articol scris pentru Ziarul de Iasi
Ceaiul din petale de floarea soarelui scade febra imediat. Proprietaţile benefice pentru
organism ale uleiului se pierd în timpul procesarii sale industriale. Uleiul presat la rece este foarte bogat în vitamina E, fiind considerat o sursă importantă de protecţie pentru artere şi pentru inimă.
Cu o corola galbenă,
mare şi frumoasă, ce de dimineaţă şi până la asfinţit îşi roteşte „faţa“ după
soare, floarea soarelui a fascinat pe om din cele mai vechi timpuri.
Considerată zeiţă coborâtă din soare, nativii peruvieni se închinau imaginii
acesteia şi îi confereau adoraţie ca simbol al Marelui Zeu Soare. Floarea
soarelui a devenit simbol naţional pentru această ţară, dar şi pentru alte
state cum este Rusia.
În mormintele indienilor
Americii de Nord au fost descoperite vase pline cu seminţe de floarea soarelui
care erau puse înăuntru pentru ca cei decedaţi să aibă merinde pe drumul către
cealaltă lume. Ei credeau că un nativ poate merge distanţe mari pe jos dacă are
asupra lui un săculeţ plin cu seminţe de floarea soarelui.
Să nu uităm că floarea
soarelui a fost model de inspiraţie pentru Van Gogh, pictorul fiind urmărit de
simbolul florii soarelui toată viaţa. El a imortalizat această plantă în peste
200 dintre tablourile sale. În iunie 1996, floarea soarelui a fost aleasă şi
simbol al unei lumi eliberate de armele nucleare.
Şi, pe bună dreptate,
floarea soarelui a fascinat pe om nu numai cu frumuseţea ei, ci şi cu
calitatile sale terapeutice extraordinare. Ceaiul din petale de floarea
soarelui scade febra fiind un febrifug de excepţie, iar seminţele sunt deosebit
de hrănitoare în primul rând datorită uleiurilor ce le conţin şi substanţelor
active în al doilea rând. Din seminţele de floarea soarelui se extrage un ulei
comestibil care este un adevărat aliment-medicament. Acesta este un produs
nelipsit din lista de cumpărături a oricărei gospodine. Şi asta pentru că el
este folosit în multe bucate care se prepară în bucătărie. Indiferent că e
vorba de cartofi prăjiţi, salate sau preparate mai sofisticate, uleiul este cel
care dă savoare. Unii s-au obişnuit să înlocuiască uleiul de floarea soarelui,
autohton, cu uleiul de măsline importat din ţările mediteraneene. Şi asta
deoarece se considera ca uleiul extravirgin de masline are proprietaţi
deosebite. Într-adevar, are aceste proprietăţi, însă şi uleiul nostru autohton
presat la rece are calităţi la fel de importante. Ceea ce probabil se ştie mai
puţin este faptul că, indiferent despre ce ulei este vorba, proprietăţile
acestuia se pierd în procesul de rafinare.
Un ulei sărac prin rafinare
Prea puţin suntem informaţi
asupra faptului că, în procesul de rafinare al uleiului de floarea soarelui se
folosesc substanţe chimice cum ar fi soda caustică pentru a se obţine
stabilizarea lui şi a-i oferi o perioadă îndelungată de garanţie. Datorită
proceselor chimice şi termice la care este supus în procesul de rafinare
uleiul, de oricare fel ar fi el, îşi pierde mare parte din nutrienţi şi
vitamine. Şi, pe lângă acestea, uleiul mai primeşte şi un procent de până la
50% apă. Adică în sticla de ulei rafinat avem jumătate apă, iar în cealată
jumătate avem un lichid prelucrat şi „îmbunătăţit“ cu diverse substanţe chimice
dar sărăcit de nutrienţi, vitamine şi minerale.
Ce conţine uleiul de floarea
soarelui?
consistenţa sporită şi
constantă, până la finalizarea operaţiei de prăjire. Gătitul cu ulei şi
prăjirea în ulei este o caracteristică, se pare, a bucătăriei româneşti. Ca alternativă avem uleiul de floarea soarelui presat la rece.
Uleiul este obţinut prin presarea mecanică a seminţelor de floarea soarelui
nedecojite, selecţionate şi uscate. Astfel obţinut, uleiul are un procent de
apă între 6% şi 8% datorat uscării naturale a seminţelor. Acest fapt, face ca
uleiul de floarea soarelui presat la rece să poată fi folosit în bucătărie atât
la gătit cât şi pentru prăjire deoarece îşi menţine
Preferând consumul de
ulei presat la rece în locul celui rafinat şi al grăsimilor de origine animală,
se poate preveni îmbătrânirea precoce, se obţine scăderea colesterolului şi a
hipertensiunii arteriale, scăderea riscului de accident vascular, se poate
preveni apariţia depresiilor, a insomniei, a alergiilor, a constipaţiei, a
litiazei renale sau biliare. De asemenea, dacă este consumat în mod echilibrat,
uleiul presat la rece are un efect benefic asupra ficatului, a pielii şi este
foarte util pentru menţinerea echilibrului hormonal. Acest ulei de floarea soarelui presat la rece este bogat în
acizi graşi polinesaturati, în vitamine, minerale şi antioxidantţi, ele având o
acţiune complexă şi foarte benefică asupra organismului.
Acizii graşi din ulei previn
infecţiile
Uleiul de floarea
soarelui presat la rece, foarte bogat în vitamina E, este considerat o sursă
importantă de protecţie pentru artere şi pentru inimă. Această vitamină are un
puternic efect antioxidant, previne îmbătrânirea celulară, stimulează sistemul
imunitar şi asigură dezvoltarea normală a nervilor. Uleiul de floarea soarelui
presat la rece este valoros şi pentru aportul de grăsimi polinesaturate, dintre
care amintim acidul linoleic - omega 3, şi vitamina A, care ajută la creşterea
oaselor şi a dinţilor, previne infecţiile de tot felul şi este responsabilă de
perceperea luminii. În stare naturală, uleiul din floarea soarelui presat la
rece este util în alimentaţia celor cu arteroscleroză şi cu hipertensiune.
palmitic 7%; acid
stearic 5%; acid oleic 30%; acid linoleic 57%; acid linolenic 0,5%. acid Dintre principalii acizi
graşi pe care îi găsim în uleiul de floarea soarelui presat la rece amintim:
Uleiul de floarea
soarelui presat la rece este un excelent tonifiant general, antianemic şi imunomodulator.
Poate fi găsit la magazinele cu produse naturiste sau se poate comanda la
diverşi procesatori pentru a-l achizitioana în stare proaspătă. Preţul unui
litru de astfel de ulei nu diferă foarte mult de cel rafinat sau dublu rafinat,
însă e bine să ne reamintim că preţul plătit pentru sănătatea noastră nu poate
fi cuantificat.