30 octombrie, 2014

Uleiul de floarea soarelui presat la rece - medicamentul minune din farfurie

Articol scris pentru Ziarul de Iasi

Ceaiul din petale de floarea soarelui scade febra imediat. Proprietaţile benefice pentru
organism ale uleiului se pierd în timpul procesarii sale industriale. Uleiul presat la rece este foarte bogat în vitamina E, fiind considerat o sursă importantă de protecţie pentru artere şi pentru inimă.
Cu o corola galbenă, mare şi frumoasă, ce de dimineaţă şi până la asfinţit îşi roteşte „faţa“ după soare, floarea soarelui a fascinat pe om din cele mai vechi timpuri. Considerată zeiţă coborâtă din soare, nativii peruvieni se închinau imaginii acesteia şi îi confereau adoraţie ca simbol al Marelui Zeu Soare. Floarea soarelui a devenit simbol naţional pentru această ţară, dar şi pentru alte state cum este Rusia.
În mormintele indienilor Americii de Nord au fost descoperite vase pline cu seminţe de floarea soarelui care erau puse înăuntru pentru ca cei decedaţi să aibă merinde pe drumul către cealaltă lume. Ei credeau că un nativ poate merge distanţe mari pe jos dacă are asupra lui un săculeţ plin cu seminţe de floarea soarelui.
Să nu uităm că floarea soarelui a fost model de inspiraţie pentru Van Gogh, pictorul fiind urmărit de simbolul florii soarelui toată viaţa. El a imortalizat această plantă în peste 200 dintre tablourile sale. În iunie 1996, floarea soarelui a fost aleasă şi simbol al unei lumi eliberate de armele nucleare.
Şi, pe bună dreptate, floarea soarelui a fascinat pe om nu numai cu frumuseţea ei, ci şi cu calitatile sale terapeutice extraordinare. Ceaiul din petale de floarea soarelui scade febra fiind un febrifug de excepţie, iar seminţele sunt deosebit de hrănitoare în primul rând datorită uleiurilor ce le conţin şi substanţelor active în al doilea rând. Din seminţele de floarea soarelui se extrage un ulei comestibil care este un adevărat aliment-medicament. Acesta este un produs nelipsit din lista de cumpărături a oricărei gospodine. Şi asta pentru că el este folosit în multe bucate care se prepară în bucătărie. Indiferent că e vorba de cartofi prăjiţi, salate sau preparate mai sofisticate, uleiul este cel care dă savoare. Unii s-au obişnuit să înlocuiască uleiul de floarea soarelui, autohton, cu uleiul de măsline importat din ţările mediteraneene. Şi asta deoarece se considera ca uleiul extravirgin de masline are proprietaţi deosebite. Într-adevar, are aceste proprietăţi, însă şi uleiul nostru autohton presat la rece are calităţi la fel de importante. Ceea ce probabil se ştie mai puţin este faptul că, indiferent despre ce ulei este vorba, proprietăţile acestuia se pierd în procesul de rafinare.

Un ulei sărac prin rafinare
Prea puţin suntem informaţi asupra faptului că, în procesul de rafinare al uleiului de floarea soarelui se folosesc substanţe chimice cum ar fi soda caustică pentru a se obţine stabilizarea lui şi a-i oferi o perioadă îndelungată de garanţie. Datorită proceselor chimice şi termice la care este supus în procesul de rafinare uleiul, de oricare fel ar fi el, îşi pierde mare parte din nutrienţi şi vitamine. Şi, pe lângă acestea, uleiul mai primeşte şi un procent de până la 50% apă. Adică în sticla de ulei rafinat avem jumătate apă, iar în cealată jumătate avem un lichid prelucrat şi „îmbunătăţit“ cu diverse substanţe chimice dar sărăcit de nutrienţi, vitamine şi minerale.

Ce conţine uleiul de floarea soarelui?
consistenţa sporită şi constantă, până la finalizarea operaţiei de prăjire. Gătitul cu ulei şi prăjirea în ulei este o caracteristică, se pare, a bucătăriei româneşti.Ca alternativă avem uleiul de floarea soarelui presat la rece. Uleiul este obţinut prin presarea mecanică a seminţelor de floarea soarelui nedecojite, selecţionate şi uscate. Astfel obţinut, uleiul are un procent de apă între 6% şi 8% datorat uscării naturale a seminţelor. Acest fapt, face ca uleiul de floarea soarelui presat la rece să poată fi folosit în bucătărie atât la gătit cât şi pentru prăjire deoarece îşi menţine
Preferând consumul de ulei presat la rece în locul celui rafinat şi al grăsimilor de origine animală, se poate preveni îmbătrânirea precoce, se obţine scăderea colesterolului şi a hipertensiunii arteriale, scăderea riscului de accident vascular, se poate preveni apariţia depresiilor, a insomniei, a alergiilor, a constipaţiei, a litiazei renale sau biliare. De asemenea, dacă este consumat în mod echilibrat, uleiul presat la rece are un efect benefic asupra ficatului, a pielii şi este foarte util pentru menţinerea echilibrului hormonal.Acest ulei de floarea soarelui presat la rece este bogat în acizi graşi polinesaturati, în vitamine, minerale şi antioxidantţi, ele având o acţiune complexă şi foarte benefică asupra organismului.

Acizii graşi din ulei previn infecţiile
Uleiul de floarea soarelui presat la rece, foarte bogat în vitamina E, este considerat o sursă importantă de protecţie pentru artere şi pentru inimă. Această vitamină are un puternic efect antioxidant, previne îmbătrânirea celulară, stimulează sistemul imunitar şi asigură dezvoltarea normală a nervilor. Uleiul de floarea soarelui presat la rece este valoros şi pentru aportul de grăsimi polinesaturate, dintre care amintim acidul linoleic - omega 3, şi vitamina A, care ajută la creşterea oaselor şi a dinţilor, previne infecţiile de tot felul şi este responsabilă de perceperea luminii. În stare naturală, uleiul din floarea soarelui presat la rece este util în alimentaţia celor cu arteroscleroză şi cu hipertensiune.
palmitic 7%; acid stearic 5%; acid oleic 30%; acid linoleic 57%; acid linolenic 0,5%.acidDintre principalii acizi graşi pe care îi găsim în uleiul de floarea soarelui presat la rece amintim:
Uleiul de floarea soarelui presat la rece este un excelent tonifiant general, antianemic şi imunomodulator. Poate fi găsit la magazinele cu produse naturiste sau se poate comanda la diverşi procesatori pentru a-l achizitioana în stare proaspătă. Preţul unui litru de astfel de ulei nu diferă foarte mult de cel rafinat sau dublu rafinat, însă e bine să ne reamintim că preţul plătit pentru sănătatea noastră nu poate fi cuantificat.

17 octombrie, 2014

Jurnalul unei femei simple

Pentru astazi (data/hora):
Vineri 17 septembrie 2014 ora 19

Afara:
Ploua. O ploaie marunta si rece de toamna. Frunze moarte impanzesc curtea in asteptarea greblei care nu mai vine... Au inceput sa infloreasca dumitritele iar cele tarzii au bobocii grena din cauza brumei timpurii cazute. Cele albe asteapta urmatoarea bruma pentru a se face mov... Am cateva mov plantate in toamna asta care sunt inca imbobocite si sunt foarte curioasa cum vor fi. E o explozie de culori in curte sub ploaia marunta care cade de pe la pranz....

Mă gândesc:
Ca uneori e bine sa nu fii atat de vesela si zambitoare ca mine. Si totusi carcotasii si barfitorii vor gasi mereu motiv de "carteala" asa ca alegerea fiecaruia....
Si ma gandesc ca timpul e prea scurt si ca varsta a inceput sa ma incetineasca si se vede peste tot in jurul meu. Sau poate am eu ceva de invatat d enu mai reusiesc sa fac tot ce imi propun si raman mereu cu treburi in urma...

Ce am de invatat: 
Uneori ma gandesc ca am de invatat sa nu mai am incredere in oameni dar asta nu cred ca o voi invatat vreodata. Alteori mi se pare ca sunt naiva cand e vorba de oameni, de relatiile dintre oameni si ajung sa fiu ... dezamagita.

Sunt recunoscător pentru:
Toate experientele pe care mi le da Dumnezeu. 

Din bucătărie:
Fierbe apa la mamaliguta care va insoti o portie de cartofi "aburiti". Apoi voi pune cateva fasole la umflat pe maine. As face o fasole cu costita pe week-end si sa vad ce fel de ciorba voi "mesteri" maine. Si am siropul facut pentru o dulceata d emere domnesti. Nu am facut niciodata dar mi-a explicat vecina cum se face si mi-a dat si merele....

Cu ce sunt imbracata:
Pantalon flausat de casa negri si maleta roz.

Citesc:
Mi-am cumnparat "libertatea pentru femei" cu un "siropel" cum am gasit la Catrinel sau "abureala". E un roman de dragoste usurel de citit si mi se pare relaxant la finalul unei saptamani incarcate.

Ceea ce astept (sper):
Nici nu stiu daca mai  sper sau daca mai astept. Ma gandesc ca ar fi bine sau ar fi frumos dar las gandul sa zboare. Uneori ajung sa obosesc si sa sper. Uneori e revolta, alterori e resemnare dar de cele mai multe ori e oboseala...

Ce mai mesteresc:
Ca de obicei am mai multe incepute dar incerc sa termin doua bentite la 2 fetite de gradinita.

Ascult:
Ploaia..  Din camera lui Matei se aude televizorul incet. E surprinzator ca merge incet pentru ca e la varsta la care sonorul are o singura pozitie: maxim.

În casa:
E cald si dezordine. Sper ca week-endul asta sa le aduc la zi pe toate....

Unul dintre lucrurile mele preferate: 
Cateva ore doar pentru mine in care sa fiu doar eu cu mine fara obligatii, fara "trebuie" si fara urgente.

Unele planuri pentru sfârșitul săptămânii:
Sa ma duc dupa ghebe daca e frumos duminica dupa-amiaza.

Aici este o imagine pe care am gândit să o împărtășesc:

07 octombrie, 2014

un sal "mare"

Am modificat un pic modelul "salului mic", am lungit piciorusele si am mai adaugat ceva puncte de lantisor ca sa iasa latura, am folosit un fir pufos in degrade si iata ce a iesit:



Maine va ajunge la doamna draga sufletului meu pentru care l-am lucrat.
Si mai urmeaza unul pentru o alta doamna foarte draga....

06 octombrie, 2014

cruditati in sos de rosii

Nu am stiut cum sa numesc altfel improvizatia cu gogonele verzi pe care am facut-o azi.
Am plecat de la reteta de gogosari in sos de rosii cu gandul la sosurile de la borcan pe care le asociam cu orez fiert in perioad auneu regim alimentar. Am folosit borcanul de 400 ca masura. Am pus bulionul, zaharul, otetul si uleiul la fiert. Am adaugat ceva condimente si am inceput sa feliez subtire gogosarii. Am redus cantitatea de gogosari din reteta si i-am inlocuit cu niste gogosari mici, luati la super reducere (1.5 lei/kg). Am adaugat si ceva ardei galbeni pricajiti de prin gradina. Apoi am feliat cateva cepe si cateva gogonele verzi taiate cubulete. Dupa primul clocot al sosului am pus gogosarii pana s-au lasat si sosul s-a ridicat deasupra. Apoi am adaugat restul legumelor pregatite. Sarea, piperul dafinul si restul codimentelor le-am pus dupa gust. Si tot dupa gust (cand s-au fiert legumele) am dat focul la mic si le-am pus in borcanele. Ultimul borcanel a ramas pentru proba cu cartofi prajiti. Matei ar fi preferat sa pun si putin usturoi in sos adica avem idei pentru un urmator sos la borcan pentru iarna...

03 octombrie, 2014

Provocarea de octombrie: caminul tau, un colt de rai!

O provocare pe care o regasesc cu drag la Irina an de an:


 „ Saptamana 1:
1-5 octombrie - cumparati o lumânare deosebită și aprindeți-o zilnic, la vremea cinei, sau oricând vă face plăcere. Eu o voi așeza în bucătărie- inima casei noastre. De câte ori priviți la ea amintiți-vă să faceți o mică rugăciune pentru pacea căminului vostru.
Saptamana aceasta lucreaza la pace si rabdare.

Saptamana 2
6-12 octombriepuneți zilnic o muzică plăcută. Alegeți muzică clasică, ambientală sau religioasă, sau alt fel de muzică care face plăcere întregii familii. Străduiți-vă să folosiți cuvinte plăcute și să nu vă certați cu nimeni. Reamintiți familiei să evite mânia, bârfa, criticismul sau răspunsurile obraznice. Ca soție și mamă încercați să fiți plină de blândețe față de toți.
Saptamana aceasta lucreaza la politete si autocontrol.
Saptamana 3
13-19 octombrie- Continuați să țineți lumânarea aprinsă, muzica pornită, și adăugați câteva momente plăcute petrecute împreună cu familia. Faceți o petrecere cu perne în sufragerie- aduceți toate păturile și pernele din casă și simțiți-vă bine împreună cu copiii sau cu soțul (sau cu toții  :)) )!Bucurați-vă de o seară liniștită, cu ciocolată fierbinte și popcorn cu caramel. Chiar dacă locuiți singură puteți face asta.
Oferiți câte un geste de afecțiune și de încurajare fiecărei persoane din casă...și ca o provocare dublă, faceți asta zilnic ! :) În timpul momentelor petrecute cu familia întrebați-i ce părere au de această provocare. Le face plăcere?E de ajutor?E ceva ce ar dori să fie făcut altfel? Dăruiți familiei voastre niște urechi care ascultă.Veți fi binecuvântată prin reacția pozitivă pe care o veți primi!
Saptamana aceasta lucreaza la bunatate si bucurie.

Saptamana 5
20-26octombrie - Concentrați-vă pe bucătărie, inima căminului vostru. Gătiți feluri de mâncare cu aromă plăcută. Alegeți un fel pe care familia să-l poată găti împreună - dați tuturor câte o sarcină și faceți fotografii, astfel încât toți să-și poată aminti momentele petrecute împreună- gustând, fiind creativi, râznd și iubind.Reamintiti-va de importanta meselor luate in familie. Alungați nemulțumirea privitoare la casa sau familia voastră, și mulțumiți lui Dumnezeu pentru căminul pe care vi l-a dat, unde puteți crea un rai pentru familia voastră.
  Saptamana aceasta arata familiei tale dragoste, bunatate, credinciosie.

01 octombrie, 2014

Sal mic

Am gasit un model simplu intr-un comentariu la Ancuta si cum aveam un scul de lana dragalas primit de craciun de la o alta prietena draga sufletului meu chiar daca ne-am intalnit numai online am pus mana pe croset si printre picaturi de timp iata ce a iesit: