16 august, 2014

Jurnalul unei femei simple

Pentru astazi (data/hora):
Sambata 16 august 2014 ora 15:00...

Afara:
E cald. Nu sufocant dar e cald. Se simte ploia de aseara oricat de putina a fost. Mirosul crinilor cu frunza lata sa imbina ziua doar cu cel al Maicii Domnului iar seara e o nebunie alaturi de Regina Noptii a florii galbene a carei nume nu il stiu dar al carei miros aduce a vanilie... Puii mici au deja aripioare si orgolii de "adolescenti" asa ca sunt prin toata curtea ignorand chemarile clostii. Puii mari deja s-au lenevit, nu s emai joaca, nu mai cauta iarba, stau ca lenesii sub tufele de salcam... Despre pisoii nu mai povestesc ca sunt latiti pe sub tufele de dumitrite....

Mă gândesc:
La cat de ciudata e mintea omenesca si cum asociaza mirosuri si gusturi cu evenimente din viata noastra. Am facut dulceata de boabe de soc ani la rand si totusi, de cate ori simt mirosul dulcetii fierbinte imi amintesc de primul an cand am facut-o. Aveam 12 ani si ne mutasem la casa. "Gardul" din spatele casei era din tufe de soc cu salcam. Si cum se lucra inca la casa, si eu eram pe post de "paznic" deoarece tata lucra iar mama impacheta in apartamentul de la bloc, m-a invatat sa fac dulceata la ceaun, la foc in curte ca sa nu ma plictisesc. Si astfel parfumul dulcetii din boabe de soc imi readuce aminte de aroma  foc cu tencuiala, cu lemn taiat si crini cu frunza lata. Iar imagine evocata de acest miros e a bunicului in ultima vara pe care am petrecut-o impreuna. Doar noi doi, la casa in constructie. El cu mana stanga blocata intr-o pozitie ciudata, piciorul stang care cu greu facea fata deplasarii chiar si cu baston, langa bancul improvizat unde lucra cu lemn, ca intotdeauna,  dar supraveghea atat lucrarile cat si pe mine in preajma ceaunului cu dulceata...

Din locurile de unde invatam:
As putea spune ca de la ceilalt dar de fapt invatam de la noi insine atunci cand ne simtim raniti de o vorba, un gest sau un comentariu. Impropriu spunem ca ne-au ranit ceilalti cand de fapt ne simtit raniti pentru ca acele cuvinte, comentarii sau gesturi rezoneaza cu o rana veche a noastra, pitita, acoperita si nevindecata. Si daca in loc sa ripostam cand suntem raniti am cauta sa vedem ce rani avem nevindecate am putea invata de la noi sa fim mai buni, mai sanatosi emotional si mai intelepti...

Sunt recunoscător pentru:
Starea de bucurie cu care m-am trezit astazi. Stare care nu are nici o motivatie si nici o logica. Pur si simplu m-am trezit dimineata o bucurie imensa in suflet. Bucurie care nu a disparut astazi si sper eu sa o pot pastra cat mai mult timp...

Din bucătărie:
Miroase a dulceata de boabe de soc. Am supa cu galuste de gris pentru seara si salata beof pentru cine mai vrea gustari. Porumbul asteapta sa fiarba dulceata pentru a poposi si el pe flacara aragazului. 

Cu ce sunt imbracata:
Pantalon 3/4 negru si un tricou alb cu medele gri inchis...

Citesc:
Mai nimic. Oboseala ultimilor saptamani si-a spus cuvantul. 

Ceea ce astept (sper):
Sa nu dispara bucuria, sa reincep pregatirea cu mai multi copii de nivele diferite, sa fac zarzavaturi si sa ii reuseasca sotului planurile de amenajare a anexelor....

Ce mai mesteresc:
Fusta crosetata care merge greu....

Ascult:
Radio Zu

În casa:
E liniste. Matei se uita la televizor, eu tacanesc tastele calculatorului iar sotul e prin vecini...
E ordine si miroase a crini din vaza din bucatarie...

Unul dintre lucrurile mele preferate:
Sa cos la goblen dar din pacate in vara asta ochii imi sunt un pic obositi si nu am apucat sa cos nimic....

Unele planuri pentru sfârșitul săptămânii:
O mica plimbare la o inmormantare dar ne bucura iesirea chiar daca evenimentul e trist...

Aici este o imagine pe care am gândit să o împărtășesc:
Un loc foarte drag mie: Manastirea Neamt

12 august, 2014

august si fructele negre

Deja am ajuns la jumatatea lunii august. Miroase a toamna, se apropie sezonul legumelor de pus pe iarna. Dar pana atunci ne mai putem bucura de fructele marunte, negre si aromate a lunii august.
Primele fructe negre si aromate despre care as vrea sa scriu sunt murele. Negre, aromate, cu multe bobite care ne umple gura de arome atunci cand le spargem pe cerul gurii. Indiferent daca sunt marunte de padure sau mari si bogate crescute in cultura acasa. Le putem pastra pentru iarna in congelator (in pungute sau in caserole) sau le putem pune la uscat pentru a ne aroma ceaiurile fierbinti la iarna. Alte produse pe care le putem face pentru iarna sunt: dulceata, gemul si siropul. Murele au si efecte terapeutice in cazul constipatiei, durerilor in gat si a raguselii; impotriva ciclului menstrual prelungit si a infectiilor urinare.  

Alte fructe negre pe care le gasim in perioada asta in special la munte sunt afinele. Cunoscute in special de cei cu problemele cu glicemia. Principala lor calitate e reglarea acesteia. Urmeaza continutul mare de vitamine usor de asimilat de organism care ajuta la imbunatatirea vederii si daca mai adaugam si efectul antiinflamator cred ca e destul. Dar gusutul lor special le face sa merite sa le pastram pe iarna fie congelate, fie uscate sau intr-un preparat dulce: dulceata, gem sau sirop.
Ultimile dar nu cele din urma sunt boabele de soc.Mici, negre si aromate, considerate multa vreme otravitoare au un gust special in dulceata sau sirop iar efectele terapeutice sunt regasite in special in tinctura. Printre cele mai importante efecte terapeutice sunt detoxifierea, efect diuretic si depurativ. 
Pentru dulceata din fructe negre avem nevoie de 1 litru de apa, un kilogram de zahar, o farfurie adanca plina varf de fructe si cateva felii de lamaie. Se face siropul de zahar pana se leaga. Se probeaza ridicand lingura pe cant. Cand se formeaza 3 picaturi in acelasi timp pe cantul lingurii, siropul este gata. Se adauga fructele si se fierbe iarasi la foc mic pana se leaga dulceata. Se pune lamaia si se mai lasa 3-5 min pe foc. Daca dulceata este facuta in tuci se opreste focul cand se formeaza 2 picaturi pe cantul lingurii deoarece tuciul pastreaza caldura mai mult timp si fierberea nu se opreste odata cu oprirea flacarii. 
Gemul  se face adaugand un kilogram de zahar la o farfurie adanca plina varf cu fructe. Se fierbe la foc mic de preferat la tuci.
Siropul se poate fac in 2 moduri. Se trec fructele prin masina de tocat cu sita mica sau se pun fructele intr-un tifon si se storc bine cu mana. Se poate pune la fiert cu zahar in proportie de 1:1 zeama de fructe si apa la foc mic pana face bule mari. Sau se face un sirop de zahar cu apa in proportie de 1:1 care se fierbe pana face bule si nu spuma. Apoi se adauga 250 ml zeama de fructe la un kilogram sirop de zahar. Se fierbe iarasi pana face bule. 
Tinctura se face prin adaugarea de alcool in zeama de fructe tot in proportie de 1:1.
Fructele se usuca la soare, cu un tifon deasupra pentru a fi ferite de praf si insecte si pot parfuma ceiurile in serile lungi si reci de iarna.
O sugestie de a folosi fructele congelate peste iarna ar fi tarta de fructe. sau placinta cu fructe.

03 august, 2014

Viata tihnita (slow living) - iulie 2014

Provocarea a fost lansata de Irina iar mie mi-a placut mult ideea asa ca o continui.


Obiectivele lunare sunt:

HRANESC (sa gatesti  si sa coci cat mai mult in casa, de la zero,cu ingrediente cat mai simple, integrale, naturale si, pe cat posibil, proaspete. Impartaseste aici o reteta preferata/un link/un secret de bucatareala) 
Luna iulie a fost bogata in salate de castraveti din gradina, in ciorbe de legume dar si branza de capra cu mamaliguta calda...

PREVAD (sa conservi produse de sezon (la borcan, congelator sau prin deshidratare) si  sa faci un stoc de alimente si produse de igiena (folosind, pe cat posibil, reducerile din magazine sau cumparaturile angro). Ce ai conservat/stocat luna aceasta?)
Luna asta am depozitat:
sirop de galbenele
- mazare la congelator
- pastai la borcane si la congelator 
Am uscat plante: patrunjel, marar,leustean si galbenele
Si am depozitat fan si lucerna pentru iarna.

REDUC (reduc cheltuielile si consumul recicland, refolosind sau reparand lucrurile. Ce ai reciclat,  refolosit sau reparat luna aceasta?Impartaseste proiecte sau idei.)

Am reparat impreuna cu sotul si baiatul poarta de la intrare si am revopsit-o. Am transformat un tricou mai vechi intr-o husa pentru scaunul de haine din camera lui Matei, iar din niste tevi mai vechi de la o instalatie de incalzire si un portbagaj de Aro, vechi a facut sotul o scara mare pentru murul din curte.
INVERZESC(traieste "verde" incercand sa folosesti cat mai multe produse naturale pentru  curatenie, igiena si sanatate. Impartaseste ce ai facut luna aceasta in domeniul  inverzire" :).
- aici nu am nimic nou 
CRESC (plante, animale si pasari. Ce ai cules/ crescut in gradina/curtea ta luna aceasta? (sau in gradina/curtea bunicilor, a vecinilor sau de pe balcon)
O noua generatie de pui, de data asta cu o closca adoptiva
CREEZ  (creeaza ca sa-ti hranesti sufletul sau sa realizezi ceva util.Creeaza pentru tine sau pentru altii  (cadouri hand-made). Ce ai creat luna aceasta - proiecte de lucru de mana, craft-uri, etc.?)
Crosetez o fusta din bumbac si probabil voi mai scrie despre ea si in urmatoarele luni deoarece merge greu din lipsa de timp...

MA BUCUR - (bucura-te de viata, de momentele frumoase impreuna cu familia sau cu prietenii. Creeaza traditii, sarbatoreste, praznuieste... Impartaseste un moment pe care ai dori sa nu-l uiti.)

Ceaiul de seara din leagan, dupa ce am terminat de strans din curte, de inchis la pasari si animale, intre baia de seara si bagatul in pat. Recapitulam ce am facut peste zi pentru a incheia ziua multumiti....

SIMPLIFIC - (simplifica-ti viata scapand de lucrurile, relatiile, angajamentele si activitatile care nu sunt esentiale si nu se potrivesc cu valorile tale si cu felul in care ti-ai dori sa traiesti. Impartaseste ce ai facut luna aceasta pentru a-ti simplifica viata.).

Inafara de aruncatul unor haine si lucruri inutile, odata cu curatenia generala nu am facut nimic la capitolul simplificare...

Jurnalul unei femei simple



Pentru astazi (data/hora):
duminica 3 august 2014, ora 14:00
Afara:
E canicula. Cele 30 de grade din termometru ma molesesc bine. Se aude ciripeala puisorilor adoptati de o gaina care nu a stat pe oua. Doar a inceput sa cloncane cand a ajuns in preajma puisorilor si de atunci e o closca tare grijulie...

Mă gândesc:
La saptamana care a trecut, la bucuria de a ajunge in locuri dragi mie. Ne-a ajutat Dumnezeu si duminica trecuta, dupa-amiaza am reusit sa ajungem la manastirile din zona. Le-am regasit cu drag, unele mai frumoase decat le-am lasat acum 3 ani dar si una mai trista, unde delasarea a lasat urme. 

Din locurile de unde invatam:
De unde ne asteptam mai putin. Acum ceva vreme, cand am ajuns in satucul asta, am sperat ca am ceva de invatat de la o doamna a locului. Din pacate oricat am incercat sa gasesc un exemplu in modul ei de "prezentare" nu s-a potrivit nimic sufletului meu. Asa ca de ceva vreme am renuntat sa imi cenzurez actiunile ca sa ma "incadrez" in unele tipare. Si am inceput sa fac ce imi spune sufletul si intuitia. Spre surprinderea mea, am fost usor asimilata locului iar acum, cand vorbesc cu vreo femeie din sat imi povesteste de parca as fi de-a locului si as cunoaste pe toata lumea inclusiv pe unii plecati de mult la Domnu'....

Sunt recunoscător pentru:
Tot ce inseamna viata mea. De la brazica caprelor pusa la saramura pe iarna, la vitica ce trebuie sa o aducem acasa, amosfera din casa si cei dragi care imi sunt alaturi...

Din bucătărie:
Ciorba de legume, mamaliguta cu cartofi la ceaun si usturoi iar pentru desert pepene.

Cu ce sunt imbracata:
Fusta pana sub genunchi, clos, alb cu negru si maieu alb....

Citesc:
 Bloguri si articole de pe net.

Ceea ce astept (sper): 
nimic. incerc sa ma bucur de prezent asa cum este, clipa de clipa...

Ce mai mesteresc:
Din cand in cand aceasi fusta crosetata din bumbac...

Ascult:
pasarile care ciripesc vesele, natul care adie prin frunze si zgomotele curtii...

În casa:
e curat, cu covoare proaspat spalate, perdele parfumate abia puse la geamuri, 

Unul dintre lucrurile mele preferate:
dimineata cand deschid usa la poiata gainilor si zboara puii "adolescenti" si se umple toata curtea pasarilor. E un sentimet tare frumoas...

Unele planuri pentru săptămâna viitoare:
Sa scot ceapa si sa pregatesc o noua zona din curte de renovat...

Aici este o imagine pe care am gândit să o împărtășesc:
scaune din casa memoriala Al. Vlahuta de la Agapia