21 iunie, 2014

Jurnalul unei femei simple

Pentru astazi (data/hora):
sambata 21 iunie 2014 ora 9.30

Afara:
ploua. nici nu zici ca e inceput de vara. ploaia e de sfarsit de vara, asezata, cu stropi marunti si afara e rece...

Mă gândesc:
Ca am o stare tare proasta si nu gasesc cauza/motivul. Poate si s-au adunat multe pe care am incercat sa le ignor sau am strans din dinti si am mers mai departe dar parca nu justifica starea de nemultumire pe care o am. Pentru ca atunci cand privesc in jur am doar motive de multumire: Matei a terminat cu medie foarte mare, a luat premiul I si premiul special pentru matematica, lucreaza bine teste pentru examen si a reusit sa le faca fara sa sara peste etape, nivelul de dificultate la evaluarea natioanala pentru olimpici a fost destul de mic deci ne asteptam la un nivel mic de dificultate si saptamana viitoare la examen. Doar gradina care e nu e asa cum as vrea eu din cauz aploilor ar fi un motiv de nemultumire. Dar nici asta nu justifica faptul ca sunt carcotasa...

Am invatat:
Ca atunci cand faci ceva pentru copii mereu se vor gasi carcotasi sau invidiosi care sa te critice sau sa iti puna bete in roate.

Sunt recunoscătoare pentru:
Copilul istet si constiincios care mi l-a dat Dumnezeu sa il cresc, pentru sotul intelegator si pentru tot ce imi rezerva Dumnezeu in viitor.

Din bucătărie:
Am facut o mancarica cu multa ceapa verde, mazare verde si cartofi noi. Urmeaza o mamaliguta si gata pranzul. 
Deocamdata mirosul cafelei proaspete invaluie casa alaturi de mirosul crinilor primiti saptamana trecuta...
Iar pe masa, dulceata de capsuni, etichetata si ambalata asteapta dulceata de nuci sa fie duse impreuna in beci. Cea de nuci nu are etichetele inca puse...

Cu ce sunt imbracata:
Pantalon 3/4 negru si tricou cu dungi in mai multe nuante de roz...

Citesc:
Am inceput un roman de dragoste dar nu am avut timp decat de primele pagini. Probabil maine, ca e sarbatoare voi lenevi in leagan cu carte ain mana...

Ceea ce astept (sper):
Sa treaca mai repede urmatoarele saptamani cu examene, afisari de rezultate, inscrieri la liceu si afisarea repartitiei coputerizata.

Ce mai mesteresc:
Incerc sa termin o cescuta cusuta in cruciulita si crosetez un mieu mic si rosu. Dar imi pregatesc materialele sa imbrac pernele din leagan. Inca nu am puterea sa ma apuc de ceva asa de mare...

Ascult:
pasarilele la geam si radio Zu din bucatarie...

În casa:
E un pic racoare, miroase a crini (ii tin in bucatarie si parfumeaza discret toata casa) e ordine pentru ca atunci cand sunt prost dispusa ori le las pe toate vraiste ori ma apuc de curatenie generala. Ieri am fost in a doua extrema.

Unul dintre lucrurile mele preferate:
diminetile in care toata lumea doarme si eu imi beau cafeau cu goblenul in mana...

Unele planuri pentru azi:
Inca nu stiu pentru ca ploaia mi-a stricat planurile. Probabil voi calca (e vreme potrivita pentru asta) si voi incerca o reorganizare a debaralei de haine. Am o idee de mai multa vreme dar nua a fost timp de asta pana acum.

Unele planuri pentru maine:
Sa citesc dupa amiaza.

Aici este o imagine pe care am gândit să o împărtășesc:

16 iunie, 2014

Cuvertura Matei

De multe pagini de jurnal tot povestesc despre cuvertura lui Matei. Acum am terminat-o si e foarte incantat de camera lui colorata:







Nu imi place cum a iesit marginea, cred ca ar fi trebuit fixata sau calcata dar nu a fost timp. Era inca umeda cand si-a adus-o de pe sarma si a pus-o pe pat ca nu mai avea rabdare...

08 iunie, 2014

jurnalul unei femei simple

Pentru astazi (data/hora):
Duminica, 8 iunie 2014, ora 9:00

Afara:
E umed si bate vantul. Soarele s-a ridicat deja dar roua inca rezista. E ajutata si de ploaia de aseara.

Mă gândesc:
Ca mai sunt doua zile pana la ziua de nastere a lui Matei, apoi inca doua pana la banchetul lui si inca 10 pana la examen. Cred ca emotiile noastre sunt mai mari decat ale lui. La el exista si acea doza de inconstienta specifica varstei. Doza de care mie imi e tare dor. As vrea sa mai pot sa ma arunc in diverse situatii de viata doar cu curiozitate copilariei si acel "ce-ar fi daca..." fara sa am in fata ochilor consecintele si raspunderea fiecarei actiuni...

Din locurile de unde invatam: 
Cred ca am putea invata de la copii sa ne bucuram de viata, de natura, de prietenii de tot ce e in jur. 

Sunt recunoscătoare pentru:
Pentru puterea de a face concesii uneori, incapatanarea cu care imi urmaresc ideile atunci cand beneficiarii lor sunt copii si pentru sotul care ma ajuta sa inteleg situatiile atunci cand sunt prea... "prinsa". 
Pentru copilul intelegator si care da dovada de mai multa maturitate decat cred eu ca ar fi nevoie la varsta lui.

Din bucătărie:
Regina bucatarieie la ora asta e cafeaua care inmiresmeaza o dimineata somnoroasa. Apoi se simte mirosul mararului care astepata sa fie sortat, tocat si bagat la congelator, mirosul discret al primului sirop de trandafir ce isi asteapta sticlele si abia simtit e mirosul checului facut de Matei aseara pentru dimineata...

Cu ce sunt imbracata:
Pantalon de in de un crem deschis si un tricoul maro cu maneci clopot...

Citesc:
Zilele astea doar instructiuni de utilizare a Power Point-ului (versiune mai noua)

Ceea ce astept (sper):
Nu stiu daca sper ceva dar as vrea sa ajung la un capat cu buruinile din gradina care imi fac in ciuda si cresc in urma mea de nici nu se cunoaste ca am trecut pe acolo, sa vina mai repede carburatorul cositoarei ca a crescut cam inalt gazonul din curte si nu pot plovi florile ca il turtesc si apoi se taie aiurea. 
Si cred ca astept sa treaca mai repede luna asta, nu ca nu mi-ar placea prima luna de vara dar e mult prea incarcata in evenimente...

Ce mai mesteresc:
Mai am maxim 20 de jumatati de floricele la cuvertura lui Matei pe care sper sa le termin de ziua lui.
Si urmeaza pernele leaganului de "revizuit"...

Ascult:
Radio Zu si pasarelele la fereastra...

În casa:
e racoare, ordine si miroase a flori de bujori

Unul dintre lucrurile mele preferate:
Mirosul florilor de tei dupa ploaie...

Unele planuri pentru săptămâna viitoare:
Sa pun inca o tura de oua in incubatoare, sa pregatesc bucataria de vara pentru renovare si sa castig batalia cu buruienile...

Aici este o imagine pe care am gândit să o împărtășesc:

05 iunie, 2014

Capsuni si fragi

Odata cu inceputul verii pietele abunda de capsuni. Fie ca sunt mari si frumoase dar fara gust, fie ca sunt zemoase si aromate, capsunile sunt o excelenta sursa de antioxidanti. Iar rudele lor mici si parfumate, fragii, sunt un deliciu. Mai ales daca sunt culesi intr-o zi libera, din badure, beneficiile sunt multiple. Nu doar fructele aromate sau dulceturile puse pe iarna ci si aerul inmiremat a padurii, miscarea si timpul petrcut alaturi de cei dragi.
Capsunile au indice glicemic mic iar concentratia mica de zahar se elibereaza lent in sange asa ca sunt recomandate si persoanelor care au probleme cu glicemia. Au efect antiinflamator, imbunatatesc memoria dar ajuta si organismul in vreventia tumorilor datorita concentratiei mare de antioxidanti. Cura de capsune inlesneste actiunea sistemului imunitar, are un puternic efect diuretic, depurativ, favorizand eliminarea acidului uric, a toxinelor şi a excesului de colesterol. Mai este folosit în afectiuni renale, in reumatism, artritism, guta, ateroscleroza, etc.
Pentru a ne bucura de aroma lor si in extrasezon putem congela fructele in pungute mici, cat folosim odata. 
Dulceata preparata din fragi sau capsuni ne bucura papilele gustative in sezonul rece. Pentru aceasta avem nevoie de 1 litru apa, 1 kg zahar si o farfurie adanca plina cu fructe curate (spalate sub jet de apa si lasate in apa pentru ca isi peird aroma). Se pune apa cu zaharul la fiert pana se leaga siropul (ridicand lingura pe laterala din oala in care fierbe se formeaza 3 picaturi in acelasi timp care curg), se adauga fructele scurse si se fierbe iarasi pana se leaga. Se poate adauga, la final, o crenguta de menta pentru un plus de aroma si cateva felii de lamaie pentru evitarea zaharisirii spre primavara viitoare.
Gemul din capsuni sau fragi se poate prepara in 2 moduri. Pentru un gem mai zemos se pune un kilogam de fructe curatate si spalate impreuna cu un kilogram de zahar la fiert pana se leaga compozitia.
Pentru un gem mai legat folosit la diverse prajituri, se pun fructele cu zahar in straturi intr-un vas mai mare. Se lasa peste noapte la frigider, se scurge jumatate din siropul obtinut care poate fi consumat ca atare cu apa minerala sau pus la sticle, sterilizat si lasat pentru zilele de vara  Fructele cu siropul ramas se pun la fiert pana se leaga. 
Gemul si dulceata se pun fierbinti in borcane, se capseaza si se lasa la racit cu capacul in jos.
O alta reteta de sirop presupune trecerea fructelor prin storcatorul de fructe. Sucul obtinut se amesteca cu aceeasi cantitate de zahar si se fierbe pana se leaga. Sau se adauga o cana de suc intr-o portie de sirop de zahar legat (un litru de apa cu un kilogram de zahar), se mai fierbe cateva minute si se pun cateva felii de lamaie. Siropul este legat cand nu mai face spuma fina ci se ridica bule mai mari de fierbere - face "bulbuci".
Pentru o prajitura simpla cu capsuni avem nevoie pentru aluat de: o cana de apa, 50 grame margarina, un praf de sare, o lingurita de otet si faina cat cuprinde pentru un aluat potrivit. Se lasa 30 minute la frigider.
Compozitia: un kilogram de capsuni se amesteca cu zeama si coaja unei lamai si o cana de zahar. Se lasa la frigider tot 30 minute
Se intande o foaie din 3/4 aluat si se aseza intr-o tava rotunda unsa cu margarina sau cu hartia de copt cu marginile in sus. Se pun fructele iar deasupra se orneaza cu fasii din aluatul ramas.
Din pacate trebuie sa stea cam mult la cuptor la foc mare: 45 minute
Tot la categoria "dulce" aveam spuma de capsuni facuta fie cu frisca, fie cu albus batut spuma tare in care amestecam capsunile si zahar dupa gust. Putem orna paharele in care servim spuma cu frunze de menta proaspata.
Sau o inghetata rapida facuta din iaurt sau smantana amestecat la robot sau mixer cu capsuni sau fragi si pus la congelat.
Indiferent in ce varianta alegeti sa consumati capsunile, bucurativa de aroma si prospetimea lor la inceput de vara.

01 iunie, 2014

Viata tihnita (slow living) - mai 2014

Provocarea a fost lansata de Irina iar mie mi-a placut mult ideea asa ca o continui.

Obiectivele lunare sunt:

HRANESC (sa gatesti  si sa coci cat mai mult in casa, de la zero,cu ingrediente cat mai simple, integrale, naturale si, pe cat posibil, proaspete. Impartaseste aici o reteta preferata/un link/un secret de bucatareala) 
Luna mai e bogata in verdeturi. Salatele au fost din belsug cu ridichi, salata verde, ceapa verde si frunze de usturoi. Apoi am facut des borsuri cu verdeata dar acrite cu frunze de stevie si eventual drese cu ou batut cu smantana.

PREVAD (sa conservi produse de sezon (la borcan, congelator sau prin deshidratare) si  sa faci un stoc de alimente si produse de igiena (folosind, pe cat posibil, reducerile din magazine sau cumparaturile angro). Ce ai conservat/stocat luna aceasta?)
Am continuat campania de siropuri asa ca, luna asta am depozitat:
- sirop fier de muguri de brad
- sirop macerat de muguri de brad
-sirop de salcam
- sirop iasomie
- sirop de salcam cu iasomie 
Am pus la congelator ceva verdeata: frunze de usturoi, loboda alba si rosie si marar.
Am uscat plante medicinale: pelin, menta, trei frati patati, salcam, iasomie si soc.
Si am depozitat fan si lucerna pentru iarna.

REDUC (reduc cheltuielile si consumul recicland, refolosind sau reparand lucrurile. Ce ai reciclat,  refolosit sau reparat luna aceasta?Impartaseste proiecte sau idei.)

Am reparat impreuna cu sotul leaganul, deocamdata partea metalica (sudat ce a fost rupt si inlocuit suruburi si arcul pierdut in desele mutari) si am inlocuit paza de deasupra cu un banner din poliplan vechi pe care l-am intins si cusut pe margini. Urmeaza repararea pernelor si "refatuirea" lor. Poze dupa ce terminam. 
Am lacuit masa de gradina reparata de sotul meu (i-a schimbat blatul) si l-am asistat la confectionarea unei bancute (de fapt l-am batut la cap pana a facut-o). 
INVERZESC(traieste "verde" incercand sa folosesti cat mai multe produse naturale pentru  curatenie, igiena si sanatate. Impartaseste ce ai facut luna aceasta in domeniul  inverzire" :).
- am facut crema de maini in casa din plante, ulei de masline si ceara naturala
- am facut o crema de masaj antireumatic pe baza de ardei iute, ulei de masline si ceara naturala
CRESC (plante, animale si pasari. Ce ai cules/ crescut in gradina/curtea ta luna aceasta? (sau in gradina/curtea bunicilor, a vecinilor sau de pe balcon)
Pe langa gradinarit ( am terminat d epus in gradina inclusiv rasaduri), puii cresc, scroafa e iar gestanta si cam atat
CREEZ  (creeaza ca sa-ti hranesti sufletul sau sa realizezi ceva util.Creeaza pentru tine sau pentru altii  (cadouri hand-made). Ce ai creat luna aceasta - proiecte de lucru de mana, craft-uri, etc.?)
Am mai lucrat la diverse maruntisuri pentru Matei care nu au fost atat de apreciate precum ma asteptam si am ajuns la ultimul rand la cuvertura.

MA BUCUR - (bucura-te de viata, de momentele frumoase impreuna cu familia sau cu prietenii. Creeaza traditii, sarbatoreste, praznuieste...Impartaseste un moment pe care ai dori sa nu-l uiti.)

Suntem in prag de examen asa ca ne concentram pe invatat, iar "momentul familiei" a devenit cafea de dimineata. Adultii ne bem cafeaua naturala iar Matei una solubila din orz.

SIMPLIFIC - (simplifica-ti viata scapand de lucrurile, relatiile, angajamentele si activitatile care nu sunt esentiale si nu se potrivesc cu valorile tale si cu felul in care ti-ai dori sa traiesti. Impartaseste ce ai facut luna aceasta pentru a-ti simplifica viata.).

Pe langa faptul ca bugetul lunii a fost mai mic, au fost si investitii in pregatirile de banchet a lui Matei asa ca am simplificat la maxim listele de cumparturi. Asta a dus la o valorificare a creativitatii mai ales in bucatarie.