30 septembrie, 2013

Placinta taraneasca cu mere

Ingrediente pentru aluat:
1 kg faina
1-2 oua
2-3 cani de lapte
3 linguri de ulei
3 linguri zahar
drojdie cat o nuca

Se pune faina intr-un castron mai mare (lighean), se face cuib in mijloc. Se infierbanta o cana de lapte in care se pune uleiul si se toarna in mijloc amestecand cu o lingura. Se lasa la racorit (pana la temperatura mainii), se adauga drojdia, un praf de sare, zaharul, ouale sparte si restul de lapte. Se framanta un aluat potrivit de tare si se lasa la crescut.

Merele:
1 kg mere curatate de cotor si date pe razatoarea mare (cu tot cu coaja) se pun intr-un ceaunel cu 2-3 linguri de ulei si zahar dupa gust (cam 1/2 cana) si se inmoaie (sa nu mai rontaie). Se scurg de zeama intr-o sita. Se poate adauga si o lingurita de scortisoara pisata.

Se intinde o foaie de aluat nu prea subtire (5 mm), se intind merele pe foaie si se ruleaza. Se aseaza in tava rotunda in forma de melc. Pentru tavi de chec se fac 2 foi.
Sta in cuptor la foc potrivit cam 45-50 min (pana se rumeneste deasupra). Se poate unge deasupra cu un amestec de apa si zahar (2-3 lingurite la o cana de apa) si apoi pudra cu zahar. Se taie felii groase de 2 degete si merg atat la cafea dimineata, ca desert la pranz sau savurata seara la televizor.

In varianta de post se inlocuieste laptele si ouale cu apa si se pun 4-5 linguri ulei.

29 septembrie, 2013

Jurnalul unei femei simple - 17

Pentru astazi (data/hora)... duminica 29 septembrie 2013 ora 21
Afara ... s-a intunecat si e rece. cerul e senin si se vad mii de stele. satele de pe dealuri au aprins luminile iar eu par suspendata intre luminite...
Mă gândesc ... la saptamana ce va urmea, la treburile campului si incerc sa organizez o lista de prioritati. Lista care e in permanenta schimbare si modificare.
Din locurile de unde invatam...  de la oamenii din jurul nostru si din propriile greseli 
Sunt recunoscător pentru ...  saptamna ce a trecut si pentru cea ce va sa vina, pentru ca suntem sanatosi si pentru armonia din casa noastra...
Din bucătărie ...  miroase a compot de gutui cu mere, ciorba de gaina cu taitei de casa  si o prajitura in 2 culori....
Cu ce sunt imbracata ... colanti flausati, maleta si o vesta lunga toate in culori de toamna...
Citesc ...  retete de prajituri pentru a varia pachetelul lui Matei...
Ceea ce sper ...  sa nu ploua saptamana viitoare ca sa mai reusim sa adunam de pe camp...
Ce mai mesteresc ...  mai multe: fusta mea de lana subtire verde-oliv, paturica maro cu roz si o serie de caciulite...
Ascult ... tv-ul pe Antena 1. Imi plac emisiunile concurs gen "vocea Romaniei, Factor X...."
În casa ... e cam racoare, miroase a busuioc iar de pe birou imi rade floarea de ghiveci, rosie primita astazi de la sotul meu...
Unul dintre lucrurile mele preferate ...  cana de compot de gutui calda, seara, impachetata in plapuma calduroasa...
Unele planuri pentru săptămâna viitoare ...  sa culegem strugurii si sa dam vinul la beci, sa fac gemurile de mere si gurui (eventual si combinat) si sa ajunga in beci toate radacinoasele din gradina....
Aici este o imagine pe care am gândit să o împărtășesc:
Patrocle e cel negru si Bulina cel mic si alb (are o bulina neagra pe spate)


Marul - proaspat si conservat

Articol scris pentru Ziarul de Iasi
Marul este o importanta sursa de vitaminele A, B1, B2 si C dar si de potasiu. Potasiu care ajuta la scaderea 
colesterolului si la protejarea sistemului cardiovascular. Si tot datorita continutului sau de fibre, in special cele solubile, marul este primul aliment introdus in alimentatia bebelusului. 
Fia ca il mancam in stare proaspata pentru a ne tine de foame sau de a potoli nevoia de dulce de dupa-amiaza, fie ca il punem in placinte si prajituri, marul este nelipsit din alimentatia noastra.
Ceaiul din coji de mar tine insomnia si crampele la stomac la distanta.
Pentru bronsita si reumatism se prepara un macerat din coji de mar uscate si pisate: peste opt linguri de pulbere de coji de mere se toarna un litru de apa si se lasa 12 ore la macerat. Se filtreaza si se beau trei cani pe zi. Este bine ca maceratul sa fie tinut la temperatura camerei si nu la frigider.
Merele se pastreaza peste iarna in stare proaspata, in ladite, invelite in hartie sau servetel (in cazul in care se strica un mar sa nu le afecteze si pe celelalte) in camara. Dar si in stare conservata sub forma de compot (in amestec cu gutui), gem sau forma pentru placinte.
Gem de mere:
Se curata de cotor merele, se rad pe razatoarea mare si se pun la ceaun cu zahar. Se foloseste mai putin zahar ca la gemurile obisnuite deci o cana de zahar la o farfurie adanca de mere rase. Se pun calde in borcane si se lasa neacoperite pana prind coaja, apoi se capseaza si se da la camara/beci.
Mere pentru placinte:
Tot curatate de cotor si rase cu tot cu coaja pe razatoarea mare se pun in ceaun cu putin ulei (cam 150 ml la un ceaun de 5 kg) si cam 1 kg de zahar la acelasi ceaun. Se lasa sa se inmoaie (pana nu mai crantane marul) si se pune la borcan calde cu un strat de ulei cam de 0.5 cm deasupra. Se pot folosi borcane de capacitate mai mare cu gatul mic (3 - 5 l).
Compot:
Se taie felii de mar si de gutui (max 50% mar) si se aseaza in borcane. Se umple cu apa si se adauga 1 lingura de zahar la borcanul de 800ml. Se fierb in baia de apa 30 min si se racesc in pat cald.
Retete cu mere:
- Tort de mere
- Placinta cu mere
- Foi cu mere
- Plcinta taraneasca cu mere

21 septembrie, 2013

Lustra lui Matei

Si daca tot m-am jucat cu foarfecele si acul am schimbat si "rochia" lustrei. Era verde cu palmieri si mai mult oprea lumina decat o difuza. Asa ca dintr-o bucata de perdea primita de la nasa de cununie am croit si cusut o "rochie" noua. De data asta nu am mai folosit lipiciul ci doar ata si acul:




Veioza lui Matei

Cumparata acum 2 ani de la un magazin de vechituri la un pret infim (3 lei), veioza avea o "rochita" roz cu clovni. A stat langa patul lui Matei dar era un pic cam pentru copii mici. Am tot cautat o panza potrivita camerei lui dar am avut mereu dubii. Ba era prea groasa, ba nu se intindea, ba... Pana azi cand am dat peste o camasuta de-a lui, ramasa mica, dintr-o panza topita in culori vesele. 

Panza de jos e cea veche, roz,  iar deasupra se vede camasuta in dungi verzi, albastre si galbene...

 Dupa croiala a urmat cusutul (la mana ca dura mai mult instalarea masinii de cusut decat cusutul in sine) si partea cea mai grea a fost lipirea pe cadru. Cam asa arata in timpul procesului de uscare a lipiciului (primit de la Mihaela - o mamica creativa)
 

Apoi a primit si un bec economic:


Si un detaliu al husei.

Jurnalul unei femei simple - 16


Pentru astazi (data/hora)... sambata 21 septembrie 2013 ore 9:30
Afara ...  miroase a struguri copti si a pere. Sta sa ploua iar nucile isi dau jos cojocul pentru a poposi pe covorul moale de iarba inca verde. Rosiile stau triste ca soarele nu le mai incalzeste asa de mult si se gandesc la caldura beciului si la aromele saramurii. Patrocle si Bulina se alearga prin curte intr-o joaca continua...
Mă gândesc ... la cate mai sunt de facut si vremea se raceste acusica...
Din locurile de unde invatam ...  de la intamplarile din jurul nostru. Vecinul care ne aduce lapte si-a pierdut baiatul de doar 46 ani in 2 luni din cauza unei boli nemiloase la stomac. M-a impresionat demnitatea durerii lui, tonul calm si linistit folosit la "mi-a rupt inima in 2". Lacrimile din vocea sa care probabil vor ajunge pe obraz la adapostul noptii si a pernei... Si durerea sa muta...
Sunt recunoscător pentru ...  sanatatea familiei
Din bucătărie ...  cafeaua proaspat facuta. Mai pe seara voi intra la gatit pentru ca maine e ziua sotului meu si vrea sa fac un tort de mere.
Cu ce sunt imbracata ... Pijama galbene cu ilic rosu, din lana lucrat de mine...
Citesc ... sfaturi pe net, articole pe bloguri si cam atat.
Ceea ce astept (sper) ... nimic
Ce mai mesteresc ... mai multe in acelasi timp si le termin in functie de chef sau necesitate. urgenta e husa noua la veioza si lustra din camera lui Matei.
Ascult ... linistea toameni intrerupta din cand in cand de cate o masina pe drum, un latrat de catel sau maraiala de harjoana, sau un cocos intarziat...
În casa ... e racoare si miroase a busuioc imprastiat de mine prin toata casa.
Unul dintre lucrurile mele preferate ... culorile padurii toamna...
Unele planuri pentru sfârșitul săptămânii ... uzualele de sambata: curat, gatit, asezat...
Aici este o imagine pe care am gândit să o împărtășesc:



14 septembrie, 2013

Zacusca - regina toamnei

Articol scris pentru a fi integrat intr-un articol mai mare pe Ziarul de Iasi

3 kg ceapa taiata mare, inmuiata intr-un litru de ulei si tocata se masoara cu un castron si reprezinta o portie
1 portie gogosari copti, curatati, fara seminte si tocati
1/2 portie ardei copti, curatati, fara seminte si tocati
1/2 portie "gust specific"
1/2 portie de bulion
sare, piper boabe, dafin, usturoi - puse intr-un cosulet de panza sa nu se imprastie

Se curata ceapa lasand-o in apa rece pana curatam toata ceapa. Se taie mare (cuburi sau pestisori) se aureste in uleiul incins apoi se toaca (in robot sau masina de tocat). Se poate folosi mai putina ceapa dar pastrand proportia cu uleiul. Se pune inapoi in ceaun si se adauga restul ingredientelor. Se fierbe pana se ridica uleiul deasupra, se pune fierbinte in borcane si se receste in pat cald.
"gust specific" - vinete coapte si tocate
                     - fasole fiarta (daca e mare se toaca, daca e marunta se lasa asa)
                     - fasole pastai fierte si taiate marunt
                     - ghebe fierte si tocate


Gogosari - conservare

Articol scris pentru a fi integrat intr-un articol mai mare pe Ziarul de Iasi

Gogosari in otet dulce

2 parti otet
1 parte miere
1 parte zahar
sare, piper, dafin, boabe de mustar, boabe de ienibahar, boabe de coriandru

Se fierbe amestecul de otet.
Se taie gogosarii (felii sau jumatati), se curata de seminte, se trec prin otetul fiebinte (se pun in compozitia de otet fiebinte cateva minute apoi se scot cu paleta intr-un vas mai mare), se lasa la racit si se aseaza in borcane. Se toarna peste ei compozitia de otet fiebinte (alta decat cea prin care s-au trecut gogosarii deoarece a fost diluata cu zeama de gogosari si nu va tine peste iarna - se vor inmuia) se capseaza si se racesc in pat cald.

 Gogosari cu conopida  in otet dulce
Se face compozitia de otet. Si se respecta procedura de mai sus atat pentru gogosari cat si pentru conopida (se trece intai conopida prin otet apoi gogosarii ca sa le pastram culoarea). Se pot pune straturi alternative de felii de gogosari si buchetele de conopita (nu se depaseste proportia de 50% pentru conopida) sau se pot taia gogosarii in jumatatu si se umplu cu conopida).

Gogosari cu ghebe in otet dulce
Se fierb ghebele in apa cu sare schimband apa de 3-4 ori pana cand nu isi mai schimba densitatea (apa nu mai e vascoasa) si se lasa la scurs intr-o sita. Se clatesc cu apa rece de 2-3 ori inainte de a le trece prin otetul fierbinte. Apoi se respecta pasii de la gogosari cu conopida doar ca, de data asta, gogosarii sunt trecuti primii prin otet.

Gogosari sau ardei copti in otet dulce
Se coc gogosarii, se inabusa, se curata, se curata de cotor si de seminte si se lasa la scurs intr-o sita pana se curata toti. Daca sunt inca calzi, se aseaza in borcanele mici (de 400 gr) si se pune compozitia de otet fiebinte peste ei. Daca s-au racit sau daca folositi gogosari si ardei ramasi de la zacusca, se trec prin otetul fierbinte si apoi se pun fierbinti in borcane. Se pune otetul fierbinte deasupra sau putin ulei, se capseaza si se racesc in pat cald.

Gogosari in sos de rosii
30 gogosari mari
un borcan de 400 ml cu otet,
un borcan de 400 ml cu zahar,
un borcan de 400 ml cu ulei,
un borcan de 400 ml cu bulion dulce,
sare
piper

Se feliaza gogosarii cat mai marunt. Se face sosul din celelalte ingrediente. Cand fierbe sosul se adauga gogosarii. Se lasa la foc mic pana se inmoaie gogosarii, se pune fierbinte la borcane si se raceste in pat cand.

zarzavaturi de toamna

Un nou articol pscris pentru a fi integrat intr-ua articol mai mare din Ziarul de Iasi
Zarzavat fiert pentru tocane si nu numai
Intr-o portie de bulion (se considera "portie" un castron) pus la foc mic se adauga o portie de morcov tocat si o portie de ardei tocati (pot fi ardei grasi, gogosari sau capia). Se poate pune si o cana de ulei, sare si piper. Se da un clocot pana cand morcovul e fiert si se pune fierbinte in borcane care se racesc in pat cald...
Pentru ciorbe se poate adauga dupa ce incepe sa fiarba, o portie de verdeturi taiate marunt: patrunjel, telina si chiar leustean (daca zarzavatul e pentru ciorbe).

Zarzavat zacusca pentru tocane si ciorbe.
 Se taie cca 3 kg ceapa,  se inmoaie intr-un litru de ulei, se da prin masina de tocat si se masoara cu un castron (o portie). Se pune inapoi in ceaun si se adauga o portie de ardei tocati (grasi, gogosari, capia sau amestec), o portie de radacinoase tocate (morcov, patrunjel, pastarnac in diverse proportii functie de gust, chiar si telina rasa) si o portie de bulion si se fierbe pana se ridica uleiul deasupra. Pentru ciorbe se adauga verdeturi dupa gust cand e aproape gata. Se pune fierbinte in borcane si se racesc in pat cald.

Zarzavat crud pus la sare
2 kg morcov
1 kg rosii
1 kg gogosari
1 kg ardei
1 kg frunze de patrunjel
1 kg telina, patrunjel radacina,  pastarnac (la alegere sau in amestec)
1 kg sare
Se taie rosiile, ardei, gogosarii si patrunjelul marunt, se amesteca cu radacinoasele rase sau tocate, se pune sarea si se lasa cateva ore sa se odihneasca. Se pune la borcane sau sticle cu gura larga cu putin ulei deasupra sau o aspirina zdrobita.
Se pot inlocui sau renunta la radacinoase dar se pastreaza proportia cantitatii de sare raportata la cantitatea totala de zarzavat.

Jurnalul unei femei simple - 15

Pentru astazi (data/hora)... sambata 14 septembrie ora 9:00
Afara ...  e umed, innourat si miroase a toamna: ceata, frunze uscate, struguri copti, coji de nuci si pere cazute...
Mă gândesc ...  ca totul e relativ si trecator, ca inca nu am invatat sa ma bucur de fiecare clipa fara sa imi fac griji pentru viitor si fara sa analizez trecutul....
Din locurile de unde invatam ...  uneoiri si de la animalele din jurul nostru....
Sunt recunoscător pentru ...  tot ce mi-a dat si imi va da Dumnezeu, fie ele bucurii, impliniri, realizari sau lectii si vindecari...
Din bucătărie ...  miroase a paine prajita, iar caietul cu retete ma asteapta cuminte pe masa. Fie il voi rasfoi sa pregatesc ceva dulce lui Matei fie pentru cateva articole...
Cu ce sunt imbracata ...  tinuta de casa cu pantalon si jacheta din catifea maro...
Citesc ...  o carte usurica de dragoste luata cu o revista pentru femei mai demult "Evadarea"
Ceea ce astept (sper) ... ca am facut planificarile corect si Doamne Doamne ne va ajuta s aterminam ce ne-am propus inainte de a veni frigul de tot...
Ce mai mesteresc ...  o vesta lui Matei impletita (am terminat-o dar fiind inceputa in primavara, el a crescut peste vara asa ca ii mai fac o bata jos), mileuri portocalii pentru camera lui Matei (mai am o jumatate la ultimul) si o manusa pentru setul de bucatarie (patratele de prins oala le-am facut, mai am un pic la manusa pentru cuptor)...
Ascult ... randunele care s epregatesc de plecare...
În casa ...  se aude televizorul la Matei in camera si tastatura la mine...
Unul dintre lucrurile mele preferate ... hainele pufoase...
Unele planuri pentru sfârșitul săptămânii ...  sa asez biblioteca lui Matei...
Aici este o imagine pe care am gândit să o împărtășesc:


11 septembrie, 2013

camera lui Matei

Azi am reusit sa bagam mobila, sa punem perdeaua si "covoarele". Mai e maine de asezat, de pus biroul, cartile, haine si mici decoratiuni. Dar in prima seara in care va dormi in camera proaspat zugravita arata cam asa:






Sub televizor e locul biroului.
Perdelele le-a primit de Mos Craciun de la o prietena draga iar galeria e o teava ramasa de la incalzire si 3 bratari de teava.....
Deasupra patului am pus un set de stikere de perete...

09 septembrie, 2013

Mileu - 1

Sambata am avut musafiri si am primit o gramada de cadouri. printre altele si 3 crosete de diverse dimensiuni foarte bune si o mapa cu modele pentru croset. Dimineat ala prima ora am avut mancarici la degete si iata ce a iesit:

01 septembrie, 2013

Jurnalul unei femei simple - 14

Pentru astazi (data/hora)... duminica, 1 septemnrie 2013 ora 8:00
Afara ...  e racoare, miroase a toamna, Labuta plange in speranta ca ii voi da drumul din lant macar putin, astazi...
Mă gândesc ...  la rautati gratuite spuse sau manifestate de unii fara nici un avantaj vizibil. La dorinta unora de a rani sau poate ca ranindu-i pe altii se simt ei mai bine in pielea lor....
Din locurile de unde invatam ...  de la ceilalti
Sunt recunoscător pentru ...  tot ce mi-a dat Dumnezeu: lectii, oameni si bucurii
Din bucătărie ... miroase a cafea proaspat facuta. 
Cu ce sunt imbracata ...  pijama mov cu flori albe din 3 piese: pantaloni, maieut si jachetica dantelata.
Citesc ...  o carte despre plantele medicinale
Ceea ce astept (sper) ... ca unele evenimente sa apara mai repede...
Ce mai mesteresc ... penarul lui Matei pentru stilou, o vesta tricotata pentru matei si un patrat crosetata care inca nu stiu ce destinatie va avea: fata de masuta sau pled pentru pus pe genunchi la iarna cand mesteresc...
Ascult ... Modern Talking (am un playlist lung cu melodii mai noi dar si mai vechi, redat pe sarite si asta a inceput acum)
În casa ... e liniste, in dormitorul nostru e curat si placut dar mai sunt multe de asezat, in restul camerelor sunt multe materiale de constructii si multe unelte pe langa praf...
Unul dintre lucrurile mele preferate ... papucii de casa pufosi si colorati
Unele planuri pentru săptămâna urmatoare ... sa terminam de zugravit camarea lui Matei ca sa ma apuc de asezat si pregatit inceperea scolii, sa termin de cules si pus la locul lor pe iarna: fasolea (cules, ghiosat si pus in cutii la uscat), ceapa (de impletit cununile si urcat in pod), "samanturi" (salata, castraveti, dovlecei, rosii,fasole) si rosiile (zarzavat sau tot bulion)
Aici este o imagine pe care am gândit să o împărtășesc: