Săptămâna trecută a fost una cu multe realizări. Pe lângă faptul că am stat mai mult pe afară am mutat și gătitul în bucătăria de vară iar mesele și cafeau de prânz le-am savurat la masa din curte. Am terminat curățenia în curtea din față iar soțul meu a terminat cu lucrările în câmp și gradini.
Tot săpămâna trecută au ajuns și rolele pentru aparatul de vidat și vineri am petrecut mai bine de jumate de zi ambalând slănina afumată dar și niște caș proaspăt de probă (să văd daca mă aleg cu o telemea). Urmează depozitarea afumătoarei.
Când am făcut planificarea pe zilele săptămânii trecute am uitat că sămbătă era sărbătoare așa că m-am ales cu o stare de ușoară frustrare când am constatat că fie amân unele activități fie încerc să mă reorganizez ca să termin tot. Până la urmă am amânat unele dar m-am aglomerat cu altele. Am scos saltelele la aerisit dar și hainele de primăvară și am depozitat hainele groase, am spălat și călcat mai mult decât mi-am planificat, dar am amanat spălatul covorașelor și curățenia din curtea animalelor.
Sâmbată mi-am planificat să stau în casă cu o carte în mână, dar pe la ora 15 am decis să ieșim un pic la plimbare. Făcusem planificările pe următoarea săptămână, iar la capitolul lucruri de modificat (în caz de vreme de stat in casă) aveam nevoie de niște eleastic lat pentru un pantalon. La acea oră puteam gasi doar la un magazin Kik așa că am plecat spre Tg. Neamț. Am rezolvat repede cu elasticul dar si cu o pungă de nasturi colorați pentru un alt proiect, dar parcă nu era vremea de întors acasă. Ținând cont de sărbătoare am zis că o plimbare până la Agapia e perfectă. Vremea superbă, peisaje fantastice, un verde crud presărat cu pete de pământ proaspăt arat, case curate, curți frumos amenajate din care să mă inspir și drumul a fost mult mai scurt decât aș fi vrut. Am parcat și am pornit pe jos spre mânăstire. Îndicatorul cu „Agapia Veche” i-a atras atenția soțului meu. - Nu vrei să urcăm?
- Cum să nu! Hai!
- Stai să luam mașina, sunt 1,6 km.
- De ce? Mergem pe jos!
- Ești sigură? Nu avem nici apă la noi...
- Unde îți e simțul aventurii? Hai pe jos!
Și am pornit. Aerul tare de munte, mirosul brazilor și drumul forestier ne-a dat o stare de libertate. Și ca totul să fie frumos, la ieșire din sat ne-am întâlnit cu un cățel care a decis să ne însoțească până sus. Recunosc că m-am oprit de câteva ori pentru că urcușul m-a lăsat fără aer (la propriu) dar a meritat. Băncuțele din bușteni ce sunt presărate de-a lungul drumului te imbie la un popas în care să te bucuri de priveliște, de miros și de florile/plantele din jur.
Odată trecuți de poarta mânăstirii parcă am trecut în altă lume. O lume liniștită și curată. Căsuțele albe, joase cu gărduțuri albe și flori parfumate erau parcă desprinse de timp. Sunt acolo de o veșnicie și vor continua să fie. Am zărit și câteva maici cu chipul luminos, cu un zâmbet în priviri și radiind bunătate. Biserica era liniștită, icoanele ne-au primit cu dragoste și timpul părea oprit în loc. La ieșire am auzit susurul pârâiașului ce strabate curtea iar podurile micuțe m-au dus cu gîndul la povestirile lui Sadoveanu.