26 octombrie, 2013

Jurnalul unei femei simple - 21

Pentru astazi (data/hora)... sambata 26 octombrie ora 8.20
Afara ... e ceata si e umed. din pacate incheieturilor mele nu prea le place vremea asta si cam protesteaza. sau o fi de la saptamana incarcata...
Mă gândesc ... ca ne apropiem cu pasi repezi de anotimpul rece cand totul va fi acoperit de o mantie alba si stralucitoare...
Din locurile de unde invatam ... de la toamna cu bogatia ei de culori si roade. invatam sa daruim, invatam sa ne bucuram de tot ce ne da Dumnezeu si poate invatam sa ne bucuram. privind in jur constat ca e un sentiment pitit pe undeva sub marea de nemultumiri...
Sunt recunoscător pentru ... toate roadele adunate in curtea mea dar mai ales pentru aurul galben ce se infoaie in fata casei: porumbul.
Din bucătărie ... cafea calda si aburinda. probabil saptamana viitoare va mirosi a praf si a glet (in cea de iarna) si a dgemuri in cea de vara pe care inca o folosesc zi de zi...
Cu ce sunt imbracata ... pijama alba cu borduri inflorate
Citesc ... bloguri, articole si rasfoiesc pagini cu modele pentru croset. 
Ceea ce astept (sper) ... astept iarna sa ma pot ocupa de micile mele pasiuni: cusutul, crosetatul, impletitul si bricolajul
Ce mai mesteresc ... aceeasi fusta verde de lana si paturica (sper eu daca la final nu va avea alta intrebuintare) maro 
Ascult ... Clayderman 
În casa ...  liniste, miros de dumitrite, lumanari parfumate aprinse si miros de foc si soba incinsa..
Unul dintre lucrurile mele preferate ... zapada
Unele planuri pentru sfârșitul săptămânii ... leneveala astazi iar maine.... se aduna colegii lui Matei la noi ca sa pregateasca decoruri de halloween deci dulciuri, dulce harmalaie, hartie de toate culorile si texturiele....


24 octombrie, 2013

Decalogul Chomsky

L-am gasit intr-un comentariu aici si mi s-a parut corect sa il dau mai departe ca si intrebarile retorice ale Iulianei

1. Poporul trebuie sa aiba mereu mintea ocupata cu altceva decat cu problemele lui adevarate
Pentru aceasta: Sa distragi permanent atentia de la problemele sociale reale, indreptand-o catre subiecte minore, dar cu mare impact emotional.

2. Poporul trebuie sa perceapa conducatorii drept salvatori ai natiunii
Pentru aceasta: Inventeaza false amenintari, ori creeaza probleme grave, care ingrijoreaza real si angajeaza opinia publica, iar apoi ofera solutiile.
Un exemplu: Favorizeaza insecuritatea cetatenilor, apoi guvernarea providentiala salveaza natiunea in temeiul legilor represive cerute de popor, cu pretul limitarii propriilor libertati democratice.

3. Poporul trebuie permanent pregatit pentru ce e mai rau
Pentru aceasta: Mecanismele propagandei albe (oficiala, integral asumata de guvern), “gri” (partial asumata) si “negre” (niciodata asumata) trebuie sa promoveze imaginea unui guvern in permanenta preocupat pentru ameliorarea conditiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. In acest fel, cel mai mare rau devine suportabil daca e administrat in portii anuale, conform unui program anuntat.

4. Poporul trebuie sa creada ca si ceea ce guvernele ii pregatesc spre a trai mai rau este tot pentru binele sau
Pentru aceasta: Sa obtii acordul de moment al poporului pentru masuri economice dure din viitor. Omul se obisnuieste cu ideea si inghite tot, daca e prevenit si amanat.

5. Poporul trebuie sa aiba o gandire care sa nu-i permita sesizarea legaturii dintre cauze si efecte
Pentru aceasta: Sa te adresezi oamenilor ca si cum ar avea cu totii o gandire infantila. In felul acesta, indrepti multimile spre un tip de gandire superficiala, naiva si cu predispozitie la intoxicari informationale.

6. Poporul trebuie dezobisnuit sa problematizeze realitatea si sa actioneze sub impulsul emotiilor
Pentru aceasta: Sa faci tot timpul apel la sentimente si la reactii glandulare, nu la ratiune. Sa incurajezi reactiile emotionale, pentru ca sunt cel mai usor de manipulat.

7. Poporul trebuie obisnuit cu satisfactii ieftine, care sa-i ocupe timpul si sa-l demotiveze in atingerea unor idealuri superioare
Pentru aceasta: Un sistem de invatamant corupt si nefunctional este instrumentul ideal de a tine cetatenii in ignoranta si a manipula opiniile colective dupa bunul-plac.

8. Poporul nu trebuie sa aiba acces la mijloace de informare completa, exacta, corecta si obiectiva
Pentru aceasta: Sa incurajezi financiar acele mijloace de comunicare in masa care indobitocesc publicul si il tin legat de emisiuni si seriale vulgare, ce trag inteligenta in jos.

9. Poporului trebuie sa-i fie indus spiritul de turma
Pentru aceasta: Sa stimulezi sentimentul individual de vinovatie, de fatalitate, de neputinta. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turma si sunt usor de controlat.

10. Poporul nu trebuie sa creada in existenta strategiilor si mijloacelor oficiale de manipulare
Pentru aceasta: Sa apelezi la toate cuceririle stiintelor pentru a cunoaste punctele slabe din psihologia individului si a multimilor. In acelasi timp, sa discreditezi aceste cunostinte prin mass-media, astfel ca poporul sa nu creada in mijloacele si strategiile statale de manipulare.

20 octombrie, 2013

Jurnalul unei femei simple - 20


Pentru astazi (data/hora)... duminica 20 octombrie 2013 ora 8.00
Afara ...  un soare caldut de toamna incalzeste covorul de frunze in mii de nuante de toamna. 
Mă gândesc ...  ca a mai trecut o saptamana si ne apropiem de ziua cand vom schimba covorul de frunze cu cel de nea...
Ce mai invatam ... sa fim recunoscatori pentru fiecare zi cu toate darurile ei
Sunt recunoscător pentru ... lucruri duse la bun sfarsit, pentru micsorarea listei cu "ce trebuie facut", pentru linistea casei si bucuria din ea..
Din bucătărie ...  miroase a grau fiert, a lapte si bineinteles a cafea
Cu ce sunt imbracata ... pijama pufoasa si nelipsitele sosete si vesta de lana
Citesc ... ce mai scrie lumea pe bloguri sau pe forum...
Ceea ce astept (sper) ... cateva zile de leneveala....
Ce mai mesteresc ... paturica cu crosetul si fusta pe andrele...
Ascult ... muzica instrumentala de relaxare
În casa ...  e liniste iar pisoii torc: ea pe calculator, un el pe pat si un alt el pe o soseta de lana a sotului....
Unul dintre lucrurile mele preferate ...  plimbarile lungi cu masina in zone de deal si munte....
Unele planuri pentru săptămâna urmatoare ...  sa termin treaba pe afara si sa ma pregatesc de lucrat lanaga soba in casa...
Aici este o imagine :
o alee din Gradina Botanica din Iasi - septembrie 2012

14 octombrie, 2013

Despre bun simt si intelegere

Orasul ma copleseste cu agitatia lui. Toata lumea e grabita, toata lumea este incruntata sau ingandurata si in mod ciudat toti oamenii se uita la pantofi sau la crapaturile din trotuar. Privesc la oamenii din jurul meu in speranta sa voi vedea un zambet, un chip luminos dar nu gasesc decat cute de ingrijorare, grimase de durere si priviri preocupate doar de grijile proprii.
- Pardon! am spus atunci cand un tanar grabit da peste mine. Nici macar nu se uita. Parca nici nu m-a vazut (si nu sunt tocmai mica). Trece mai departe atent la varful pantofilor si la scopul sau.
Urc in masina si plec spre casa chiar daca lista de cumparaturi nu e bifata. Ma bucur ca am bifat locurile unde aveam de mers. Cerul senin din afara orasului ma face sa zambesc cu figurinele sale de nori dar durerea de cap persista. Parchez in fata portii si cand sa cobor o miscare la poarta vecina imi atrage atentia.
- Saru'mana! Ce faceti?
E nepotul vecinei venit sa o ajute la treburile din curte. A terminat facultatea, e proaspat casatorit si are un servici in oras care ii ocupa mult din timp. Dar nu uita sa sa treaca cam din 2 in 2 saptamani pe la matusa sa de aproape 90 de ani. Azi ii taie si stivuie lemne pentru iarna. Data trecuta i-a adunat de prin gradina ce era mai greu...
- Aveti nevoie de ajutor la bagaje?
- Nu, multumesc! Ma descurc.
Bunatate si poate bunul simt ce se simte din tonul intrebarii ma fac sa ma gandesc la tanarul din oras care era cat pe ce sa ma dea jos in graba sa spre ... ceva ce stia doar el.
La al doilea drum la masina il zaresc pe vecinul din deal tragand dupa el lantul greu cu care e legata vaca. E batran, trecut de 80 de ani, slabut si adus de spate dar asta nu il impiedica sa aiba animale in gospodarie si o bucata buna de pamant de pe care sa le hraneasca. Merge incet atent la drum dar si la tot ce-i in jurul sau.
-Saru'mana... ma saluta el inainte de a apuca eu sa deschid gura.
- Mai poti bunicule?
- Doar pana la colt ca ma asteapta nepotul. E plecat cu calul inainte dar nu am avut rabdare sa il astept sa se intoarca asa ca il intalnesc mai incolo....
E pranz si soare. Totul e scaldat intr-o moleseala placuta de toamna. Se aud doar fosnetele frunzelor care cad usor si ici si colo cate o gaina care isi anunta oul. Imi amintesc cand am ajuns prima data in acest satul dintre dealuri. Era o zi umeda de vara iar ceea ce m-a impresionat a fost modul cum, acesti batranei si batrane isi "poarta de grija" unul altuia. Nu au avutii materiale dar au o mare bogatie sufleteasca, nu au case mari si masini dar se au unii pe altii, nu se imbraca in "trend" dar poarta mantia bunului simt si privindu-le zambetele, chipurile luminoase, dorinta de a-i sprijini pe cei noi veniti in sat, bunatatea cu care te invaluie atunci cand vorbesti cu ei ma intreb daca nu am gasit esenta bucuriei atunci cand am decis sa locuim aici.

COSMOTE Romania revoluționează telefonia mobilă prin introducerea unui nou portofoliu de abonamente, mai simplu, al cărui fundament este inovația prin simplitate și comunicare nelimitată. Mai multe detalii despre oferta găsești pe free.cosmote.ro, iar despre concurs accesând free.cosmote.ro/bursa.

13 octombrie, 2013

Jurnalul unei femei simple - 19

Pentru astazi (data/hora)... duminica 13 octombrie 2013 ora 9.20
Afara ...  e toamna. O toamna umeda, cu ceata, cu covor de frunze uscate si miros de dumitrite. Acele flori de toamna, surorile mai mici ale crizantemelor, dar care compenseaza prin multitudinea de flori. Au inflorit primele, iar culorile variaza in tufa de la portocaliu deschis pana la un caramiziu intens. Si cele albe si marunte si-au deschis florile iar cele atinse de bruma si-au colorat petalele in mov...
Mă gândesc ...  la stadiul de oboseala la care am ajuns si ca mai sunt cel putin 2 saptamani pana ma pot "aduna" in casa, la caldura cu ceva de lucru in mana...
Ce mai invatam ... Mi-am reamintit ca viata e scurta si ca singura valoare cu adevarat importanta e valoarea umana. Ca oamenii din viata noastra sunt cei mai importanti si ca nu are rost sa indepartama adevaratele valori cu gelozii, invidii si orgolii. Ca toate aceste sentimente nu fac decat sa ne raneasca sufletul, sa ne amarasta viata si sa intunece bucuria de zi cu zi...
Sunt recunoscător pentru ... toti oamenii din jurul meu. Pentru sanatatea familie, pentru ziua de ieri, pentru cea de azi si pentru cea de maine...
Din bucătărie ...  ca de obicei la ora asta miroase a cafea calda, a teracota care nu s-a racit inca si din camara vine un miros amestecat de mere, pere si gutui. Mirosul toamnei invaluie toata casa... Probabil, mai tarziu voi face si o prajitura pentru ca vin colegii lui Matei la o "tura" de suplimentare urmata de o tura de joaca (are niste jocuri noi primite de la o prietena draga de-a mea, ne-probate in gasca mare - 5-6 baieti)
Cu ce sunt imbracata ... pijama pufoasa, sosete de lana rosii (facute de mama) si o vesta de lana cu rosu lucrata de mine....
Citesc ... informatii de pe net despre munca platita dar facuta de acasa la calculator. Si pentru mai tarziu, am pregatit  o "abureala" de roman de dragoste, usor de citit pentru finalul unei saptamani obositoare...
Ceea ce astept (sper) ... sa ma refac in cele doua zile de sarbatoare (azi si maine) pentru ca urmeaza o noua saptamana maraton de toamna....
Ce mai mesteresc ... am terminat caciulita lui Matei si voi incepe alta, din lana, pentru un schimb intre mame-creative, am terminat si mileul portocaliu deci mai am de terminat doar manusa la setul de bucatarie, paturica "de toamna" si fusta mea de lana verde-oliv (un proiect cu care, probabil, ma va prinde primavara)....
Ascult ... chitara de pe net (interpretul recomandata de Melly). 
În casa ...  e liniste, in pauza dintre melodii se mai aude televizorul lui Matei (are febra musculara de la ora de sport si azi vrea sa leneveasca). 
Unul dintre lucrurile mele preferate ...  "scotocitul" prin second-hand-uri dupa diverse "minunatii"  inclusiv bluze de desirat pentru diverse proiecte...
Unele planuri pentru săptămâna urmatoare ...  o plimbare in oras, pregatiti curtea pentru iarna: adapostit mobilierul de curte, sapat straturile pentru salata si ceapa timpurie, adunat frunze si poate reusesc sa ma ocup si de preparatele din gutui...
Aici este o imagine pe care am gasit-o la Corcodusa si mi-a placut mult:






09 octombrie, 2013

Varza

Un aliment extrem de bogat in vitamine si minerale, consumat atat in stare proaspata in salate cat si preparat, ne este un foarte bun aliat pe parcursul iernii sub forma de muratura. S-a dovedit ca moarea de varza este "doctorul casei" in anotimpul rece datorita microelementelor ce le contine. Varza murata este unicul produs alimentar vegetal care contine vitamina B12 - inlatura oboseala si anemia, ajuta in lupta cu imbatranirea. Carenta de vitamina B12 se inregistreaza cel mai des la vegetarienii convinsi si la persoanele varstnice.  Din compozitia ei, cele mai importante sunt Vitamina C si Acidul lactic care tin bolile la distanta.  Vitamina C este un aliat impotriva virusilor iar acidul lactic protejeaza mucoasa intestinala si regleaza flora microbianna.
Cum punem varza la murat?
Se pune pe fundul bidonului/borcanului frunzele de hrean si ceva crengute de visin sau stejar. Se aseaza varza cu bucati de hrean printre randuri. E nevoie de 5-6 radacini la un bidon de 60 litri. Deasupra se pun crengi de marar si frunze de hrean. Pentru culoare se pun 2 verze rosii sau o sfecla rosie, de dimensiunii medii, taiata in 4. Se pot pune crengute de cimbru sau de busuioc. Si pentru un plus de aroma se pun 3-4 gutui. Se masoara apa care se pune in butoi pana acopera varza cu crengutele de deasupra. Ultimii 3-4 litri se pun intr-o oala pe foc si se adauga 1 lingura de sare la litru de apa si inca 25% din capacitate. Se amesteca la cald pana se topeste sarea si se pune in bidon/borcan calduta (nu fierbinte). Se acopera bidonul si se lasa 2-3 zile apoi se barboteaza din 2 in 2 zile timp de o saptamana. Pentru a barbota moarea mai usor, la asezarea verzei in butoi/ borcan se fizeaza si o teava subtire de plastic cu un capat pe fundul butoiului/borcanului si celalat la capac. Pentru barbotare se sufla prin teava timp de cateva minute.
Varza murata se foloseste peste iarna ca muratura (taiata intr-un bol), ca salata (taiata si stoarsa bine, amestecata cu ulei si mult piper macinat), ca mancare (calita in tigaie sau gatita cu ciolan) sau ca umplutura la placinte (taiata, stoarsa si amestecata cu putin ulei in tigaie). Dar nu uitati ca o cana de moare pa zi e doctorie curata. De la banala mahmureala, viroze si raceli, anemii, probleme digetive si  pana la boli incurabile precum cancerul pot fi tinute la distanta cu cateva cani de moare pe zi.

Patlagelele

Fie ca le punem la sare sau la otet, aceste cruditati ne pot insoti fiecare mancare atunci cand albul zapezii sau gerul iernii ne tine in casa la caldura. S-a dovedit ca zeama sarata de la muraturi precum si muraturile in sine regleaza flora microbiana a tractului digetiv.

Patlagele murate
 Eu folosesc bidonul de 60 litri. Pe fundul butoiului asez straturi de frunze de hrean si telina si crengute de visin si/sau stejar. Se aseaza patlagelele in straturi. Se folosesc patlagele de dimensiuni mai mari decat o nuca. Intre straturi se pun catei de usturoi curatati, felii de hrean, de morcov, de telina si de pastarnac. Se repeta straturile pana aproape de gura bidonului. Deasupra, pe langa radacinoase se pot pune ardei si mere. Ultimul strat fiind format din tulpini de marar, frunze de telina si frunze de hrean. Hreanul si telina (atat frunzele cat si radacinile) pastreaza nuraturile tari, nu le da voie sa se inmoaie.  Se umple cu apa, masurandu-se cantitatea iar ultimii 3-4 litri se pun la incalzit si se adauga sarea mare, de muraturi, neiodata - 1,25 linguri la litru de apa (calculez la valoarea finala). Se lasa pe foc pana se dizolva toata sarea si se toarna peste muraturi. Eu pun in butoi, inainte de a incepe sa asez patlagelele, o teava de plastic (ramasa de la instalatiile de incalzire) in laterala, care sa ma ajute la barbotare. Muraturile se acopera cu capac si sa lasa 2 zile dupa care se barboteaza (suflu in teava cam la 2 seri timp de o saptamana). Primele muraturi scoase sunt merele, bune dupa o luna cu un gust usor acidulat.
Se pot "asorta" cu pepeni mici intregi si cu castraveti.

Patlagele iuti la borcan
 Si pentru ca ciorbele nu merg cu patlagele murate, si pentru ca au ramas acele patlagele mici (mai mici decat o nuca) si e pacat sa le aruncam, le putem pune in borcane mici impreuna cu ardeii iuti pentru a insoti si ciorbele sau mancarurile pe baza de varza. Cei mai buni ardei care pot insoti patlagele sunt acei ardei mici si foarte iuti, de ghiveci (se poate merge pana la o proportie de 75% patlagele) dar se pot folosi si ardei mai mari dar un pic iuti, sau o combinatie de ardei foarte iuti si cei lungi, mai putin iuti (caz in care patlagele nu depasesc 50% din volumul total al borcanului).
Se face o compozitie de otet dulce: doua parti otet, o parte miere si o parte zahar. Se pune pe foc, aromatizat cu foi de dafin, piper boabe, mustar boabe, ienibahar sau coriandru (dupa gust) pana clocoteste. Se toarna fierbinte peste amestecul de patlagele mici cu ardei iuti intre care s-au strecurat si cativa catei de usturoi curatat. Se capseaza borcanele si se racesc in pat cald.

08 octombrie, 2013

Provocarea lunii octombrie - sapt 2

Am ales un stil muzical indragit de toata familia: chitara. Alaturi de lumanarea de vanilie si dumitrite...


06 octombrie, 2013

Provocarea lunii octombrie - sapt 1

Luna asta Irina ne invita din nou la o provocare de toamna a carui regulament il gasiti aici din care:
„ Saptamana 1:
1-6 octombrie - cumparati o lumânare deosebită și aprindeți-o zilnic, la vremea cinei, sau oricând vă face plăcere. De câte ori priviți la ea amintiți-vă să faceți o mică rugăciune pentru pacea căminului vostru."

Pentru ca la mine, bucataria de iarna inca nu gata, am pus lumanarea pe biroul lui Matei pentru ca intru des acolo si e singura camera la care am ajuns la un oarecare final cu amenajatul.
Si pentru ca nu am avut nici un drum in oras am folosit lumanarele tablete cu aroma de vanilie, pe care le aveam in casa,  in urmatorul aranjament de toamna:
lumanare de vanilie intr-un pat de graunte de floricele alaturi de cateva dumitrite
"Vaza" e de fapt o sticla de la o rasnita de piper (de unica folosinta) pe care am scapat-o de palaria de plastic rasnitoare si i-am pus rochita din ata de bumbac (tot lipiciul Mihaelei a fost vdeta) si putin portocaliu sa nu fie prea monotona....

Jurnalul unei femei simple - 18

Pentru astazi (data/hora)... duminica 6 octombrie 2013 ora 9:25
Afara ...  e soare. Un soare caldut de toamna care topeste ultimile urme ale brumei cazute azi-noapte, si care se filtreaza atata de frumos printre nuantele de caramiziu ale frunzelor...
Mă gândesc ...  la ziua de azi, la compot de gutui, la peltea si ce mai e de facut...
Ce mai invatam ...  invatam de la toamna sa daruim din tot sufletul si cu toata puterea noastra. Sa daruim frumusete, roade, culoare, blandete....
Sunt recunoscător pentru ... saptamana care a trecut si pentru cea ce va urma
In bucătăria de vara ...  sunt ladite cu mere, pere, gutui, ceapa si radacinoase. Asteapta sa fie sortate si puse la loc definitiv pentru iarna. Probabil cateva mere vor forma un frumos tort de mere in dupa-amiaza asta insotite de aroma de scortisoara si de must dulce si alb....
Cu ce sunt imbracata ... sosete rosii de lana facute de mama, cuiorap lung de bumbac, maleta alba si un sarafan gri tricotat. Si nelipsita vesta de lana (de data asta cea luctata de mama)
Citesc ... despre diverse fructe si legume. azi sunt gutuile in studiu...
Ceea ce astept (sper) ... nimic
Ce mai mesteresc ... azi nimic ca e duminica dar in rest cred ca aceleasi chestioare de saptamana trecuta pentru ca nu am avut timp sa finalizez nimic. Doar am mai facut cate un rand in functie de dispozitie...
Ascult ... Voltaj. Au melodii "motivationale"
În casa ...  inca e rece. Sotul meu nu a reusit sa finalizeze echipamentul pentru incalzire. E la faza "zidit" soba peste serpentina. Speram ca in maxim 2 zile sa facem primul foc din toamna asta. In rest miroase a gutui, florile imi zimbesc la ferestre, mirosul de cafea proaspata se imbina cu cel al primelor dumitrite (brumarele cred ca se mai numesc in unele locuri) din vaza iar begonia rosie primita de la sotul meu sta infoiata langa calculator...
Unul dintre lucrurile mele preferate ...TOAMNA cu toata bogatia ei
Unele planuri pentru săptămâna viitoare ... sa termin de pregatit gutuile pe iarna, sa pun muraturile si sa termin cu depozitarea la beci.
Aici este o imagine pe care am gândit să o împărtășesc:

 

01 octombrie, 2013

Caminul tau - un colt de rai

Mi-a placut mult provocarea lansata de Irina si m-am gandit nu doar sa particip ci sa o si "promovez" (cam mult spus dar nu am gasit un cuvant mai potrivit). Asa ca va invit pe toti citorii mei sa vizitati blogul Irinei si sa va inscrieti. E un mic "fir de nisip"  in marea de nemultumire care ne inconjoara si la finalul acestei provocari vom fi cu totii mai castigati. Nu doar pentru premiu oferit de Irina ci pentru atmosfera din caminul nostru...