28 noiembrie, 2013

Mos Nicolae

Articol pentru Ziarul de Iasi
Sarbatoarea Sfantului Nicolae e prima din seria sarbatorilor de iarna, e sarbatoarea care vesteste apropierea vacantei si e o prefata a zilei de Ajun. In seara zilei de 5 decembrie copiii isi curata si lustruiesc ghetutele, le pun frumos la usa ca Mosul sa le gaseasca cand vine pe furis, dupa ce ei au adormit. Iar Mosul lasa dulciuri in ghetutele copiilor cuminti iar in cele ale copiilor lenesi si neascultatori pune o nuielusa. Conform povestilor, ca sfant a impartit mai mult pedepse decat daruri. Dar pe vremea cand inca era episcop a salvat cele 3 fete ale unui sarac, punandu-le noaptea, cate o punga de galbeni sub perna si astfel s-au putut marita cu cine au vrut.  In traditia romaneasca, Santnicoara vine calare pe un cal alb, un simbol al primei zapezi pe care o aduce, si lasa dulciuri copiilor. Santnicoara nu se arata nicioadata dar este ocrotitorul fetelor sarace de maritat, a vaduvelor, a orfanilor, a soldatilor, a corabiilor aflate pe mare. Se spune ca tot el e cel ce pazeste Soarele pentru a nu se ascunde si a lasa lumea fara caldura si lumina...
O superstitie de Sfantul Nicolae este ca in aceasta zi binele invinge raul, se termina perioada de facut vraji, perioada care nu va fi reluata pana dupa anul nou. In aceast azi se pune o crenguta de pom roditor in apa, in casa, la caldura si daca aceasta va inflori, anul care urmeaza va fi un an manos.
In vremurile noastre ziua Sfantului Nicolae este prima zi de bucurie din iarna. Uneori e cu zapada alba si pufoasa, buna de construit oameni de zapada dar uneori e doar o zi de toamna tarzie. Dar in dimineata zilei de 6 decembrie toti copiii cauta in ghetutele asezate de seara. Unii gasesc dulciuri, altii gasesc daruri scumpe dar sunt copii care gasesc doar un mar, o bomboana sau chiar nimic. De multe ori Mosul nu are unde lasa dulciurile pentru ca sunt copii care nu au nici macar ghetute... Pentru unii copii Mos Nicolae e doar un personaj de poveste ca Alba ca Zapada sau Frumoasa Adormita pentru ca nu au simtit bucuria darurilor sale nicioadata. La acei copiii ar trebui sa ne gandim la inceputul acestei perioade foarte frumoase a sarbatorilor de iarna. Pentru ca darurile facute celor care se bucura din tot sufletul lor curat e cel mai frumos dar pe care ni-l putem face noua insine.

24 noiembrie, 2013

Jurnalul unei femei simple - 25

Pentru astazi (data/hora)...  duminica 24 noiembrie 2013
Afara ...  e ceata, curge din ceata. E o atmosfera umeda care te imbie la stat langa soba cu o carte in mana...
Mă gândesc ...  la darurile de craciun. la pregatirea lor pentru copii din sat. la organizarea venirii Mosului la biserica si implicit la o gramada de amanunte: brad, podoabe, instalatii, sponsori, lumanari pentru slujba....
Ce am mai invatat ... ca cea mai mare bucurie e sa daruiesti. ce imi era dor de aceasta bucurie, de a darui copiilor fara sa astepti in schimb decat bucuria din ochii lor alaturi de alte emotii starnite de mosul cu barba alba: emotie, stanjeneala, asteptare....
Sunt recunoscător pentru ...  oamenii din jurul meu, oameni cu suflet mare care s-au aratat la fel de entuziasmati de idee ca si mine si s-au pus in miscare, atat prietena mea de la distanta care a facut asta in fiecare an de gradinita cat si cei de aici, din sat pentru care activitatea asta e o noutate.
Din bucătărie ...  miros de cafea, negresa si foc de lemne....
Cu ce sunt imbracata ...  pijama alva cu stelute argintii
Citesc ... liste, planificari, idei, sugestii si retete....
Ceea ce astept (sper) ... ca planurile mele sa se realizeze si sa putem face o seara magica cu mos craciun, brad, luminite si o slujba de seara chiar daca va fi un pic mai devreme...
Ce mai mesteresc ... un sal in culori de toamna, calde. 
Ascult ... colinde interpretate de Stefan Hrusca...
În casa ... e cald, e liniste, miroase a toamna inca, a otet de la frectii, a ceai de raceala si a foc de lemne...
Unul dintre lucrurile mele preferate ... CRACUNUL cu tot ce implica el, adica cu o luna inainte de pregatire  si inca 2 saptamani dupa de bucurie...
Unele planuri săptămâna viitoare ...  sa incep pregatirile de craciun cu liste, cadouri, meniu, si o reorganizare/curatenie in debaraua de haine pe langa ultimile borcane de gemuri pentru ca perele mi -su patat, ceva mere dau semne ca nu vor rezista prea mult si mai am si ceva gutui care se plictisesc in ladite....
Aici este o imagine pe care am gândit să o împărtășesc:




Sunt poze de la venirea lui Mosc Craciun de anul trecut, la gradinita...

21 noiembrie, 2013

De Sfantul Andrei

Articol scri spentru Ziarul de Iasi si aparut doar in varianta "pe hartie"
Sarbatoarea Sfantului Andrei este o sarbatoare importanta atat in calendarul ortodox dar si in istoria poporului roman.  Sfantul Andrei a fost unul din Apostoli, pescar care a renuntat la meseria sa pentru a-l urma pe Iisus si a deveni "pescar de oameni". Este considerat Ocrotitorul Romaniei pentru ca a adus si a propovaduit invataturile lui Iisus in spatiul Carpato-Danuabiano-Pontic. Si nu intamplator il sarbam pe 30 noiembrie, data la care dacii serbau anul nou sau ziua lupului, ziua haosului. Noaptea Sfantului Andrei (29 spre 30 noiembrie) este noaptea cand se credea ca se aduna strgoii (si vii si morti) si se bat sau danseaza la rascruce de drumuri. Este noaptea cand, tinerii daci se adunau intr-o casa ca sa petreaca trecerea in anul nou. Fetele aduceau cate 3 capatani de usturoi care erau puse intr-o covata, pazite de o batrana toata noaptea la lumina lumanarii, iar baietii ungeau ferestrele, usile si hornul cu usuroi pentru a impiedica strigoii sa intre la petrecere. Si astfel, paziti de usturoi petreceau pana dimineata cu dans, glume si voie buna. Inaintea primului cantat de cocos se scotea covata afara si se juca. Usturoiul din covata era luat acasa ca leac pentru animite boli sau impotriva farmecelor si blestemelor.
Sunt zone cand se plangea anul vechi infatisat de o papusa din panza si se sacrifica un animal (porcul) pentru belsug in noul an. 
In Bucovina, nu se matura, nu se arunca gunoiul afara iar femeile nu se piaptana pentru a proteja gospodaria de lupi. In plus se arunca firmituri afara pentru ca strigoii sa nu caute mancare in camari si bucatarii.
In aceasta noapte fetele isi pot vedea ursitul. Fie mancand o turtita facuta din faina de grau si multa sare si coapta pe plita, inainte de culcare. Cel care ii da apa in vis fiind ursitul. 
Fie stand intre 2 oglinzi, dezbracata si cu parul desfacut si cu 4 lumanari aprinse, poate vedea imagini din viitor in oglinda din spate.
Tot in noapte Sfantului Andrei se fac farmece de dragoste cunoscute sub denumirea "facutul cu ulcica".
Gospodarii fac calendarul de ceapa pentru anul care urmeaza. Se pun 12 cepe in pod, fiecare avand atribuita o luna a anului si se lasa pana la craciun. Ceapa stricata indica o luna ploioasa iar cea incoltita o luna manoasa. Tot pentru a vedea cum o sa fie urmatorul an agricol se pune grau la incoltit intr-un vas pe un strat subtire de pamant si care se uda constant. Vasul va sta langa fereastra pana in Noaptea Sfantului Vasile cand se "interpreteaza" rezultatele in functie de grosimea, lungimea si vigoarea firului de grau.
Un sfat lasat din batrani este ca in aceasta zi nu se dau si nu se iau bani cu imprumut. Daca vrei ca anul ce urmeaza sa fie un an bun din punct de vedere finanaciar se recomanda sa achiti orice datorie si sa recuperezi fiecare banut dat imprumut inainte de aceasta zi.
Dar indiferent de obiceiurile zonei sa nu uitam ca Sfantul Andrei a fost mai intai ucenicul Sfantului Ioan Botezatorul si mai apoi "cel dintai chemat" sa il urmeze pe Isus. Dupa ce a fost martorul multelor minuni ale Mantuitorului a ajuns pe meleagurile noastre, in Dobrogea de azi, unde a locuit intr-o pestera ce se afla in in comuna Ion Corvin din sud-vestul judetului Constanta. Astazi s-a construit acolo o minastire mare cu hramul "Sfintul Apostol Andrei".




19 noiembrie, 2013

Aventura ING Bank

A inceput cu 4 ani in urma. Odata cu hotararea de reincredintare a copilului sotului meu. Ca sa primeasca alocatia si mai tarziu pensia alimentara a trebuit sa facem un cont pentru copil cu aceasta destinatie clara. Ne-am orientat dupa reclama tv. Foarte proasta idee. Fara comision de gestionare, fara comision de depunere, fara comision la retragere dar cu dobanda frumoasa la acumulare. Foarte frumoasa oferta. In plus aveam o gramada de cunostinte la ING asigurari de viata si am zis ca e promitatoare ideea, ca se lucreaza cu oameni tineri, abia deschisesera punct de lucru in Roman. O vreme toate au mers ca pe roate. Personalul de la Roman amabil si intelegator mai ales ca nu se lucra cu casierie ci doar cu ATM. Apoi s-a inchis punctul de lucru de la Roman. Locuiam cumva la mijlocul distantei intre Roman si Piatra asa ca o data pe luna faceam o plimbare in capitala de judet ca sa scoatem banii. Deranjant era ca nu se dadeau relatii telefonice si s-a intamplat de cateva ori sa mergem degeaba deoarece nu erau intrati banii. Dar am spus ca se mai intampla si am mers inainte. In iarna trecuta, cand drumurile spre Piatra Neamt au fost blocate de zapada am fost nevoiti sa ajungem pana la Bacau dar am luat parte abuna a lucrurilor si am vizitat cateva supermarketing-uri in care nu am intrat de mult. In primavara am avut surpriza sa se redeschida un ATM in Roman dar in loc sa simplifice relatia dintre banca si clienti au inceput problemele. Ajungeam in Roman sa scoatem bani si aveam surpriza sa fie bancomatul gol asa ca inca 45 km pana in Piatra unde se repeta povestea la 2 din cele 3 puncte de lucru. Si ca in legile lui Murphy abia ultimul era alimentat.
In iunie copilul a implinit 14 ani dar odata cu venirea verii au crescut cozile la evidenta populatiei asa ca decat sa stam 24 de ore la coada pentru a lua numar am preferat sa amanam momentul depunerii actelor pentru cardea de identitate pana in septembrie. Am continuat sa folosim cardul in bancomate cu drumuri, nervi si km suplimentari parcursi fara nici o instiintare de la banca ca ar trebui sa reactualizam datele contului.
Pana la inceputul lunii august cand, sotul meu a primit un e-mail in care era specificat un termen de 3 zile pentru depunerea actelor. Am sunat la banca (nu se pot primi relatii decat direct din centrala de la Bucuresti) am explicat situatia cu buletinul copilului si nu a fost nici o problema. I s-a solicitat copia dupa buletinul tutorelui si atat. La inceputul lunii septembrie am ajuns iar la Piatra Neamt si a depus atat copia dupa buletinul tatalui cat si hotararea judecatoreasca. I s-a spus ca e in ordine si ca atunci cand o sa avem cartea de identitate a copilui sa ducem o copie la banca. In octombrie surpriza: banii erau in cont dar cand tastam "retragere numerar" cardul era aruncat afara din bancomat fara nici o explicatie. Langa bancomatul de la Roman era un numar de telefon (de la Bucuresti fireste) unde am sunat si dupa jumatate de ora a fost preluat apelul de un consultant care a trebuit sa isi intrebe colegii, sa "verifice in retea" si dupa aproape o ora sa ni se spuna ca e blocat din cauza nedepunerii copiei dupa buletin. A mai urmat o perioada de explicatii si pana la urma s-a deblocat contul, am retras banii iar pe 11 noiembrie am scos CI-ul buclucas (peripetiile scoaterii cartii de identitate intr-o postare separata). Am ajuns iarasi la Piatra Neamt unde sediul judetean al bancii isi schimbase structura: disparusera caseriile, aparusera cateva birouri in plus si un sistem sofisticat de intrare in banca (unde erau doar bancomate) pe baza de card. O domnisoara cu aparat dentar care scotea doar sunete nearticulate a facut copii dupa buletine (a copilului si a sotului) si a spus:
- Gata! Am actualizat!
- Nu mai e nici o problema? a intrebat sotul
- Nu! Nimic!
- Mai trebuie ceva?
- Nu!
- Multumim.
Luni, pe 18 noiebrie ajungem la Roman cu treburi si sa verificam daca a intrat alocatia. Alta surpriza. Cardul oprit de bancomat si se emite un soi de chitanta unde se precizeaza ca a fost retinut (parca nu vazusem) fara nici o explicatie. La acel punct de lucru din Roman era un domn angajat al bancii cu un laptop. Intrebam ce se intampla si ne alegem cu un ridicat din umeri. Apoi suna sa intrebe cum sa ne restituie cardul si dupa 4 telefoane constata ca e o procedura complicata si renunta. Verifica "in retea" si contul (acela fara comisioane) era pe minus.
- Nu a intrat nimic!
- Bine, dar alocatiile intra la inceputul lunii, noi am trecut de jumatate, nu puteti verifica ce se intampla?
- Sunati la Bucuresti.
Urmeaza un nou telefon la Bucuresti, o noua jumatate de ora de asteptare pana se raspunde si dupa inca o jumatate de ora de explicatii, de "intrebat colegii" si de "verificat in retea" ni se spune ca a fost anulat cardul.
- De ce?
- Nu stiu! Sa intreb...
Domnul de acolo a ridicat din umeri si ne-a rugat sa stam noi putin acolo cat merge la magazinul de alaturi.
Am revenit cu un telefon la Bucuresti dupa jumatate de ora si ni s-a spus ca putem ridica banii de la caserie a doua zi la Piatra Neamt.
Nu pot descrie starea de furie in care ne aflam nu din cauza situatiei in sine ci pentru ca nu primeam nici o explicatie logica. Doar ridicari de umeri, verificari si atat.
Nu a durat decat 20 min sa deschidem un nou cont la o alta banca, cu un card atasat cu care se pot face si plati nu doar ridicari de numerar.
Azi, am sperat ca situatia s-a clarificat si am ajuns la ING Bank din Piatra Neamt sa ridicam banii si sa inchidem contul (nu stiu de unde ca nu exista caserie). Sperante desarte. Au fost 5 ore de discutii telefonice cu Bucurestiul, de tipat, de ascultat imbecilitati ("cardul nu are nici o treaba cu contul", "suntem limitati", "o plata din Trezorerie in ING Bank face 3-4 zile") si de umblat pe la diverse institutii si firme care au facut plati catre acest card in ultima saptamana (9-14 noiembrie) pentru a scoate copii dupa ordine de plata in incercarea de a intelege unde s-au blocat acele plati. Pana nu am amenintat cu plangere penala pentru inselaciune nu s-a deranjat nimeni sa caute o explicatie logica. Intr-un tarziu ne-a sunat cineva de la Bucuresti sa ne spuna ca contul a fost blocat pentru neactualizarea datelor intre 11 si 15 noiembrie (pe 11 noiembrie am depus noi actele) si nu au fost acceptate platile. Dar interesant ca plata refuzata in data de 14 noiembrie nu s-a intors in trezorerie nic dupa 3 zile. Am anuntat pe toti cei care au emis ordine de plata catre contul nostru ca in cazul in care reapar banii sa ii vireze catre contul deschis la BRD. Acum asteptam sa vedem ce se intampla....
Daca cititi aceste randuri, va rog sa va ganditi bine daca vreti sa lucrati cu aceasta banca "limitata" (expresia a fost folosita de un angajat al bancii).

17 noiembrie, 2013

Cadou de noiembrie

Asa cum am mai scris am cunoscut oameni minunati pe un forum de mamici creative.... Femei cu suflet mare care creeaza  cu dragoste lucrusoare deosebite pe care le ofera cu drag celorlalti. Si pentru a evidentia frumoasa prietenie ce s-a legat intre membrele forumului fie ele mai vechi sau chiar foarte noi, cea mai speciala dintre mamici ofera cu toata dragostea un dar minunat:
 http://www.mamicreativ.com/t2049-cadou-pentru-tine

Jurnalul unei femei simple - 24

Pentru astazi (data/hora)...  duminica 17 noiembrie 2013 ora 8.30
Afara ... e soare dar racoare. a cazut o bruma groasa ce imi aminteste ca se apropie perioada cand patura alba a zapezii va acoperi totul...
Mă gândesc ... la sarbatorile de iarna, la decoratiuni, la cadouri si la colinde....
Din locurile de unde invatam ... de peste tot din jurul nostru
Sunt recunoscător pentru ... familia mea, casuta mea (chiar daca nu e aranjata inca) pentru animalele mele, pentru tot ce nea- dat Dumnezeu...
Din bucătărie ... miroase a tort de mere....
Cu ce sunt imbracata ... inca pijama flausata...
Citesc ... mai mult bloguri si informatii de pe net despre cresterea porcilor....
Ceea ce astept (sper) ...  iarna
Ce mai mesteresc ... destul d emulte in acelasi timp. Nu ma indur sa nu faca si mici chestiute pe langa proiectele mai mari incepute...
Ascult ... muzica de relaxare
În casa ...  e cald, e liniste, miroase a lumanari de vanilie si a dumitrite...
Unul dintre lucrurile mele preferate ... sa stau la caldura si sa privesc cum ninge...
Unele planuri pentru săptămâna viitoare ... sa reusesc sa fac stratul propus si sa termin de "dat la adapost" ce mai e prin curte inainte de a ninge...
Aici este o imagine pe care am gândit să o împărtășesc:
Transfagarasan

14 noiembrie, 2013

Gutuile

Articol publicat in Ziarul de Iasi
Gutuile, fruct cu aroma de toamna si de copilarie sunt denumite in latina “Cydonia oblonga”, fac parte din familia de fructe Rosaceae, din care fac parte perele si merele. Aceste fructe erau cunoscute inca de pe vremea vechilor acadieni, si multi considera ca gutuile au precedat merele, cat priveste cultivarea lor. Vechii romani consumau gutui coapte in miere de albine, sau in combinatie cu ceapa verde iar Columella, un scriitor roman antic care ne-a lasat foarte multe indicii despre agricultura vechilor romani, scria despre trei tipuri de gutui, accentuand faptul ca “marul de aur” din gradina Hesperidelor era de fapt gutuia. Acea gutuie foarte bogata in minerale si vitamine.
 In 100g de gutui gasim:
Vitamina A – 40 μg
Vitamina B3 (Niacin) – 0.2 mg
Vitamina B9 (Folati) – 8 μg
Vitamin B6 – 0.04 mg
Vitamin C – 15.0 mg
Grasimi – 0.10 gm
Zaharuri – 12.53 gm
Potasiu – 197 mg
Fibre – 1.9 gm
Apa – 83.8 gm
Sare – 4 mg
Proteine – 0.4 gm
Fosfor – 17 mg
Calciu – 8 mg
Fier – 0.7 mg
Magneziu – 8 mg
Sunt recomandate in curele de slabire dar si in cure de toamna atat pentru aportul de vitramine si minerale dar si pentru puternicul sau efect antioxidat datorita pectinei, o fibra solubile nedigerabilacare stabilizeaza si mentine activitatea tractului intestinal si a florei bacteriene. Pectina functioneaza ca un puternic antioxidant, micsorand nivelul de colesterol din circuitul sangvin, si inhiband absorbtia de grasimi in corp.  Pentru a ne bucura de gustul sau deosebit cat mai mult timp, gutuile se depoziteaza in camara, puse pe un singur rand in ladite (lemn, plastic sau carton) dar impachetat fiecare intr-un servetel sau coala de hartie, lasandu-i cele 2 frunze care raman prinse de codita. Frunze, care le putem folosi la ceai peste iarna, avand un puternic efect diuretic. Acelasi efect, dar nu la fel de puternic, il are compotul proaspat de gutui. 
Sunt foarte bune in stare proaspata, coapte sau compot. Pentru serile lungu de toamna tarzie punem o gutuie feliata, un mar feliat si eventual o para (mai tare) feliata intr-un litru de apa la fiert. Indulcit dupa gust si mancat fierbinte poate fi un excelent adjuvant in starile febrile.
Un desert usor de facut sunt gutuile coapte. Taiate in jumatate, cu cotorul scos, umplute cu zahar sau miere si scortisoara, aliniate frumos in tava si date la cuptor pot fi un excelent insotitor in vizionarea unui film bun.
Compotul de gutui 
Se taie gutuile felii groase (fara cotor) si se pun in borcane de 800ml. Se umple borcanul cu apa pana la guler, se adauga 1-2 linguri de zahar, se capseaza si se sterilizeaza 45 min fie in cuptor fie intr-o oala cu apa care fierbe (se infasoara in prosoape pentru a nu crapa). Apoi se lasa la racit in pat cald (intre paturi) 24 ore. 
Gemul de gutui
Se spala bine fructele, se taie in 4 si se scot cotoarele. Se toaca fin (fie prin masina de tocat fie in robot). Se fierb in ceaunul de tuci sau in oala la cuptor cam o ora cu un adaos mic de zahar. Cam 1 kg de zahar la 5 kg de pasta).  In ceaun se amesteca din cand in cand si se opreste focul cand nu mai "scuipa". Se pune fierbinte in borcane dar nu se pune capacul decat a doua zi, dupa ce s-a racit si s-a intarit coaja de deasupra.
Se pot folosi mere si pere in amestec cu gutuile in ce proportii se doreste dar se mareste cantitatea de zahar la 2 kg.
Dulceata de gutui
Se curata gutuile de coaja si cotor. Acestea nu se arunca deoarece se pot folosi la peltea. Miezul gutuilor se taie cuburi. Se foloseste o farfurie adanca plina "varf" cu cuburi de gutui. Separat se pune la fiert 1 kg de zahar cu 3 cani de apa si se fierbe pana se leaga siropul. Se face proba fie pe farfurie (se lasa sa cada o picatura care ar trebui sa nu se imprastie) sau se tine lingura pe cant (lateral) si ar trebui sa se formeze 3 picaturi pe latura de jos (sa nu se adune intr-o singura picatura). Apoi se pun fructele si se fiebe la foc mic pana se leaga iarasi. Se pastreaz ain borcane mici.
Peltea de gutui
Se face din cojile si cotoarele gutuilor. Se pot pune gutuile mai mici dar taiate in 4 si pentru culoare coaja de mar rosu (optional). Se pun intr-o oala, se adauga apa cat sa le acopere apoi se mai pune cam de 2 cm deasupra. Se fierbe la foc potrivit pana cand apa "de deasupra" se evapora iar fructele s-au inmmuiat. Se scurge zeama si se amesteca cu zahar in proportie de 1:1.  Se fiebe pana se leaga (testul cu lingura sau cu farfuria). Se pune fierbinte in borcane (eventual fierbinti) si se raceste in pat cald (acoperite cu paturi).
Fiecare preparat din gutui aminteste de copilarie, de gutuile puse pe dulapurile bunicii sau de borcanul cu dulceata tinut in camera de buna. Lingura de dulceata pe farfuriuta alba alaturi de paharul de apa rece asezate pe un prosop brodat sau cu dantela lucratat manual pe margini o intalnesti ne intampina si azi in casele batranesti,,,

Postul Craciunului

Articol publicat in Ziarul de Iasi
Iata-ne ajunsi si la final de an. Parca ieri era zapada inceputului de an, ciresele apoi caldurile lui cuptor, aromele toamnei si am ajuns la noptile reci, la copaci dezgoliti si la lasatul secului sau Filipii. Zi sarbatorita din vechime cu masa bogata, cu dans dar mai ales cu prima sezatoare. Odata cu inceperea postului craciunului, in sate se organizau primele sezatori. Locul in care fetele invatau sa lucreze de mana, de la sosete pana la broderii fine dar si cum sa gateasca si sa se comporte ca tinere gospodine. Locul in care feciorii isi gaseau mandrute dar si unde se putea gasi un cuvant de alinare cand sufletul tanjea dupa asa ceva...
Si cum postul e momentul cand trupul dar mai ales sufletul trece printr-o perioada de curatire, in vechime, aceasta perioada era trecuta impreuna cu ceilalti. Impreuna se plangea necazul dar se si radea bucuria. Impreuna se pregatea meniul de post si tot impreuna se sustineau pentru curatirea sufletului in vederea spovedaniei. Pentru ca post nu inseamna doar mancare de post ci si rugaciunedar mai ales infranarea. Atat de la mancare, chiar de post fiind se mananca cu masura, dar mai ales de la vorba. Acel vorbit intre prietene la o cafea des pre tot dar mai ales despre toate. Acel vorbit cu asprime despre ce si cum a facut altcineva dar mai ales acel mod de a emite judecati despre ceilalti, despre actiunile lor si despre modul lor de a se comporta. Si pentru ca e o perioada in care ne pregatim de bucuria nasterii lui Isus postul se parcurge cu bucurie. Bucuria de a ne intalnic cu ceilalt, bucuria de a fi cu cei dragi, bucuria de a ierta pe cei pe care suntem suparati dar mai ales bucuria de a ne ierta pe noi insine. Iar bucuria o putem trai in fiecare zi alaturi de cei dragi incercand sa vorbim bland si cu rabdare. Bucuria o puteam trai in casa noastra incercand sa indepartam tot ce nu ne este de folos lasand doar ce ne face placere si ce ne foloseste. Bucuria o putem trai in fiecare zi daruind de la zambete pana la o mana de ajutor celor care au nevoie. Bucuria o putem trai in fiecare saptaman trecand pe la duhovnic care ne poate calauzi pe drumul iertarii astfel incat sa intampinam sarbatorile de iarna cu bucurie.
Si astfel, cu fiecare bucurie suntem mai aproape de adevarata magie a sarbatorii Nasterii lui Isus.

10 noiembrie, 2013

O idee de cadou

Si pentru ca se apropie luna cadourilor, si pentru ca pentru domni e cel mai greu de ales cadoul am gasit o idee: o sticla de vin 


Comanzile se fac on-line, promotie lunii e tentanta precum si livrarea gratuita.

"paturica"

Nu stiu la ce o voi folosi dar mi-a placut sa o crosetez. Are 70/70 si e din fir subtire de acril.


set bucatarie

Si pentru ca aveam ceva bumbac prin casa, si pentru ca imi place s ama joc cu crosetul am facut un set pentru bucatarie. Bucatarie care nu e gata (reparatii si zugravit) dar i-am facut accesorii anti-frigere....



Jurnalul unei femei simple - 23

Pentru astazi (data/hora)... duminica 10 noiembrie 2013 ora 9.00
Afara ...  e racoare, ceata si bate un vanticel rece. Miroase a toamna tarzie, a pamant proaspat arat si fum de lemne din sobe. Se aude murmurul cocenilor de porumb dusi de pe camp acasa, a firelor verzi de grau in bataia vantului si a crengilor degolite.
Mă gândesc ...  ca se apropie iarna, ca mai e cate ceva de facut pe afara si vremea s-a stricat si ca poate sotul meu o sa reuseasca sa termine cu reparatiile si zugravitul bucatariei de iarna...
Ce am invatat saptamana asta ... ca e important sa darui. ca bucuria daruirii nu poate fi egalata. chiar daca raspunsul e doar expresia din ochii celui care primeste. uneori surpriza e atat de mare si atat de muta....
Sunt recunoscător pentru ... atat de multe ca nu mi-ar ajunge timpul sa le scriu pe toate. dar pot sa le adun in dragostea lui Dumnezeu pentru oameni...
Din bucătărie ... miroase a gem asortat (mere, pere si gutui) si a lapte cald si probabil se vor aduna in niste clatite gustoase mai tarziu...
Cu ce sunt imbracata ... inca in pijama. alba, satinata dar flausata la interior si garnisita cu ceva danteluta...
Citesc ...  bloguri inca, probabil o carticica usurica mai tarziu...
Ceea ce astept (sper) ... nimic. am constatat ca atunci cand nu astepti nimic, tot ce trimite Doamne Doamne e primit cu mai multa bucurie si e mai mult decat ai astepta....
Ce mai mesteresc ...  in general aceeasi fusta de lana verde, un cadou pentru o persoana draga si am pregatit materialele pentru o cuvertura de pat in camera lui Matei pe care probabil o voi incepe maine...
Ascult ...  muzica de relaxare (saxofon de data asta)
În casa ...  e caldut, e liniste dar putina dezordine pentru ca ieri am asezat prin curte....
Unul dintre lucrurile mele preferate ... merele si gutuile coapte, mirosul de levantica si floricelel de porumb in fata televizorului la un film politist sau siropos....
Unele planuri pentru săptămâna viitoare ...  sa terminam cu asezatul (reparatul) pe afara si in casa....
Aici este o imagine pe care am gândit să o împărtășesc:
un dar frumos de la o persoana draga

03 noiembrie, 2013

Noiembrie - luna multumirilor



O noua provocare vine de la Irina. O provocare pe sufletul meu. Adevarul e ca in ultimii zeci de an lumea in care traim (ma refer la pritenii, vecini, cunostinte) se plange. Mereu auzi pe cineva care se plange. Ne-am invatat sa gasim mereu motive de nemultumire, motive sa ne plangem si sa ne plangem de mila. Poate de asta nu mai vedem oameni senini, zambitori. Poate ca doar plangandu-ne nu mai vedem frumusestea si bucuria din jurul nostru, din viata noastra. Si asta e motivul pentru care astfel de provocari ne prind bine. Eu m-am invatat sa caut zilnic motive de  multumire chiar si in lectiile primite de la viata. Pentru ca un diamant neslefuit nu e decat o bucata de piatra transparenta....
Nu stiu daca voi reusi sa postez zilnic dar voi incerca sa preiau citatul despre multumire de la Irina si sa scriu cateva motive de multumire fara a le repeta de la o zi la alta. Din experienta ultimilor ani pot spune ca repetand exercitiul zilnic devine o obisnuita sa gasesti motive de multumire si nu de plans iar asta ne face viata un pic mai senina.
Chiar daca nu scrieti pe blog sau pe o pagina virtuala e bine sa incercati micutul exercitiul pentru suflet. Poate la final de luna vom astepta sarbatorile de iarna cu un pic de seninatare si multumire sufleteasca.
Multumesc Irina!

Jurnalul unei femei simple - 22

Pentru astazi (data/hora)...  duminica 3 octombrie 2013 ora 8.00
Afara ... a plouat un pic de dimineata, acum a iesit soarele si e caldut si miroase a reavan...
Mă gândesc ... la cat de repede a trecut anul asta si cat de multe am realizat intr-un timp relativ scurt. 
Din locurile de unde invatam ... de la copii invatam sa nu stim e ce teama, de la natura invatam sa daruim si sa existam pur si simplu fara a impresiona, fara a dovedi sau a convinge. Sa existam, sa iubim si sa ne bucuram de astea.
Sunt recunoscător pentru ... vremea buna de afara, pentru sanatatea familiei (nu am racit nici unul), pentru fiecare pas facut in asteptarea iernii: am depozitat porumbul, am arat gradina, am mai facut o tura de gem....
Din bucătărie ...  a cafea calda, a placinte cu branza si a gem de mere...
Cu ce sunt imbracata ... pijama verde-fistic
Citesc ...  doar de pe net: articole, bloguri, pagini cu scheme....
Ceea ce astept (sper) ... nimic. toate vin la timpul potrivit....
Ce mai mesteresc ... am terminat mica paturica care inca nu stiu la ce o voi folosi dar mi-a placut sa o lucrez si probabil voi incepe cuvertura lui Matei...
Ascult ... muzica instrumentala de relaxare
În casa ... e liniste, miroase a dumitrite. In bucatrie am in vaza un buchet de crizanteme (primite de la mama) si un trandafir rosu abia inflorit (primit de la o vecina)
Unul dintre lucrurile mele preferate ... sa stau intre florile mele, sa le curat de frunze sau flori uscate, sa le ud....
Unele planuri pentru săptămâna viitoare ... sa termin curatenia in curte (de stivuit, pus la locurile lor si maturat) si sa fac restul gemurilor....
Aici este o imagine pe care am gândit să o împărtășesc: