Articol scris pentru Ziarul de Iasi cu o mica cosmeticizare
O sa incep cu dezavantajele pentru ca de ele se discuta mult.
Noroiul este principalul dezavantaj al locuitului la tara. Perioadele cand ploua dar mai ales cand se opreste ploaia. Oricate alei betonate sau cu dale ai face prin curte tot e nevoie sa mergi in gradina unde poti aluneca sau sa ingreunezi papucii. Dar asta nu e tot timpul.
Munca este de regula trecuta pe lista dezavantajelor. Mereu se spune ca la tara este mult de munca. Cred ca e un mit dezvoltat pe vremea cand parintii nostri migrau spre oras, spre un trai mai bun, fara sapa. Pentru ca munca in gradina iti aduce multe satisfactii. Satisfactii pe care nu le poti obtine atat de repede stand la un birou sau raspunzand mereu la telefoane. E o munca placuta, mai putin epuizanta decat mersul la sala dar cu mai multe beneficii. Si nu e permanenta. Adica daca ploua stai mai multe pe langa casa, iarna singura grija e zapada daca nu ai animale si chiar daca ai pierzi maxim 2 ore pe zi sa le dai mancare si sa le faci curat, iar vara sunt perioade destul de lungi cand nu ai ce face in gradina. Iar somnul de pranz e o regula uitata la oras dar necesara la tara.
Costurile retelei de televiziune si internet sunt un pic mai mari iar serviciile mai pica cand e furtuna, cand zapada e mare sau soarele arde prea tara (internetul mai ales) dar in cativa ani se vor extinde si spre sate retelele pe cablu mai ales daca vor fi solicitari.
Lemnele necesare incalzitului iarna si lipsa gazului metan sunt iar un motiv pe care l-am auzit. Cu toate ca sunt sate alimentate cu gaz metan. Dar o centrala pe lemne inlocuieste sobele de teracota cu un randament mai bun si aceleasi costuri de instalare daca ai de facut 3-4 sobe iar costurile de incalzire sunt mult mai mici decat pe gaz metan. Crapatul, adusul si pusul lemnelor pe foc e un bun exercitiu fizic mai ales pentru barbatii cu un pic de burta.
Lipsa locurilor de munca e un alt motiv invocat. Dar spre deosebire de oras unde e nevoie de 2 venituri medii in casa pentru un trai decent, la tara e suficient un venit mediu pentru un trai decent in timp ce celalat adult din casa se poate ocupa de casa si eventual de cresterea animaleleor pentru venituri suplimentare.
Si cam asta e lista dezavantajelor. La capitolul avantaje lista e foarte lunga. In primul rand alimente sanatoase crescute cu drag in gospodarie. Efectele lor in timp se vad atat in sanatatea adultilor dar mai ales in cresterea armonioasa a copiilor. Idiferent daca vorbim de legume, fructe sau de oua, lapte si carne.
Libertatea de care au parte copii si statul in aer liber. Aer mult mai putin pouat decat in oras atat fizic cat si fonic.
Lipsa stresului si a agitatiei din oras care poate obosi si imbolnavi organismul. Toata lumea e pe fuga, toata lumea are ceva de facut urgen pe cand la tara ritmul e dat de pamant si e mult mai incet, mult mai relaxat si fara termene limita.
Lipsa stresului provocata de "cu ce ma imbrac?". La tara important e sa te simti bine in haine si sa fie curate. Nu e nevoie sa arunci un tricou doar pentru ca are o pata mica, plantele din gradina sau animalele nu vor fi deranjate de pata. Nici vecinii nu vor remarca daca esti in trend sau nu. Si nici la pantofi nu trebuie sa te gandesti prea mult: poti sa mergi si descult.
Mici frumuseti care induc armonia nu numai in corp dar si in minte si mai ales in suflete: o pasare care vine foarte aproape fara sa ii fie frica, flori care te imbata cu parfumul lor fara sa ceara nimic in schimb, concertul pasarilor care difera de la un minut la altul, bolta instelata care se vede cu mai multa intensitate, sunetele serii la tara care iti dau un sentiment de vesnicie, iarba care iti mangaie gleznele, roua care iti uda picioarele.
Si lista poate continua dar a disparea farmecul descoperirii lor...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Va multumesc ca ati trecut pe aici!
Imi cer scuze pentru ca mesajele vor fi moderate iar cele care includ reclame ca si cele care sfideaza bunul simt nu vor fi vizibile pe blog.
Va multumesc pentru intelegere.