Articol pentru Ziarul de Iasi
Printre fulgii veniti acum, dupa cateva zile frumoase, ma gandesc la primavara. Primavara cu inceputul ei frumos, cu ghiocei si viorele, cu martisoare si flori in dar dar si cu babele si "zapapada mieilor"... Primele zile din martie sunt numite si babele, sau zilele Dochiei. Acea fata frumoasa care a plecat in cautarea fragutelor si, pacalita de soarele caldut de primavara, a mai dat cate un cojoc jos, si a tot dat pana a inghetat in aerul rece de pe varful muntelui. Si la inceput de martie privim valurile de ninsoare care cad si se topesc ca pe cojoacele Dochiei care tot cad pana pe 9 martie. Superstitiile spun unele ca trebuie sa iti alegi o zi din cele noua, altele ca ziua nasterii (se aduna daca e din 2 cifre) ar fi "baba" care iti prevesteste cum va fi anul in functie de cum e vremea in acea zi. Dar inceputul de martie vine cu martisorul, acel snur rasucit cu alb si rosu care in trecut era legat la mana copiilor cu un ban de argint, in Moldova. Firul rasucit insemnan impletirea frigului iernii - albul cu vitalitatea primaverii - rosu caruia i se alatura taria argintului pentru ca acel copil sa fie sanatos tot anul. Firul era purtat 12 zile apoi era agatat intr-un copacel inflorit pentru a implini o dorinta sau ca pomul sa dea roade multe. Astazi a ramas obiceiul firului de matase rasucit si daruit impreuna cu un simbol de noroc cum ar fi potcoava, trifoiul cu patru foi sau cosarul, sau un simbol de primavara in forma de floare sau pasare. Sau, pentru ca suntem un popor inventiv, am inlocuit firul de matase cu diverse accesorii facute de mana, in casa, care sa impleteasca cele doua culori: brose crosetatae, bratari impletite sau inodate, cercei sau coliere lucrate in diverse tehnici de lucru de mana si felicitari. Multe felicitari cusute au ca element central ghiocelul.
Firavul, gingasul si delicatul ghiocel care isi face aparitia de sub zapada la primele raze de soare. Se spune ca atunci cand Dumnezeu a facut lumea, a trimis zapada sa isi ia culoarea de la flori. Si dintre toate florile doar ghiocelul, mic si delicat i-a daruit albul sau imaculat. Atunci zapada, l-a lasat sa infloreasca primul, ocrotindu-l in timpul retragerii sale de pe pamant. Dar foarte rar se aminteste de proprietatile vindecatoare ale ghiocelului. O floare delicata care ne incanta privirile cand e verde, ne poate alina durerea cand e uscata. Se foloseste doar in stare uscata si maruntita si doar partea aeriana a ghiocelului in decocturi. Cateva maini de ghiocel aruncate in apa de baie alina durerile reumatismale. Un ghiocel strivit pe frunte, intre sprancene poate alina durerile de cap cauzate de sinuzite sau migrene. O mana buna de ghiocel uscat fiarta intr-un litru de apa 15 minute si lasata sa se infuzeze inca 15 minute si folosit la bai locale ale aparatului uro-genital la femei, tine la distanta leucoreea, candidoza si alte afectiuni locale. O cana de ceai pe zi, preparata prin infuzarea unei lingurite de planta maruntita la o cana de apa fierbinte calmeaza crampele musculare, durerile de picioare si cele ale varicelor. Compresele calde cu infuzie de ghiocel aplicate pe varici linisteste durerea si favorizeaza circulatia. Compresele cu infuzia de ghiocel mai concentrata, la care se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie fac sa dispara petele aparute pe piele de la batranete si unii pistrui mai mici.
Un alt rol important al ghioceilor este obtinerea culorii galbene pentru tesaturi. De data aceasta se foloseste floarea proaspata adaugate in apa fierbinte care se lasa la fiert minim 30 min (pentru un galben pal) sau mai mult pentru un galben mai intens. Se adauga in vas piatra acra pentru fixarea culorii si tesatura naturala. Se mai fierbe 30 minute dupa care, tesatura este lasata la uscat la umbra.
Bulbul ghiocelului este toxic dar din el se extrage o substanta citostatica folosita in tratamentul unor forme de cancer.
O alta floare de primavara care ne bucura la inceputul lui martie este vioreaua. Albastra, stelata cu doar 2 frunzulite sta pitita la umbra si sub patura calda a frunzelor de padure. Planta contine substante toxice si da uneori alergii doar la simpla atingere pe o piele mai sensibila dar din ea se extrage o substanta folosita in vindecarea astmului. Am amintit-o pentru ca ea da culoarea albastra tesaturilor. Este folosita, ca si ghiocelul, pentru colorarea tesaturilor si firelor naturale in casa.
Fie ca le culegeti sau le cumparati, fie ca le folositi pentru proprietatilor lor sau doar infrumuseteaza gradina sau un colt din casa, aceste flori sunt menite sa aduca bucurii la inceput de primavara.
Va doresc o primavara minunata, plina de bucurii si vise implinite.
RăspundețiȘtergereLA MULTI ANI!
Cu stima,
frumoase rânduri ai scris !
RăspundețiȘtergerepentru că e o zi cu dedicaţie, îţi urez : LA MULŢI ANI !
multumesc mult!
RăspundețiȘtergere